Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Vasárnap kezdődik az adventi időszak

E hét vasárnap kezdődik az adventi időszak, amely Krisztus születéséig, karácsonyig a várakozásra és a bűnbánatra szólítja a híveket; a templomokban országszerte advent első vasárnapjának liturgiáját tartják.
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtószolgálatának közlése szerint az adventi készület hagyománya a IV. században alakult ki, amikor a vízkeresztkor tartott keresztelések előtt három hetes előkészületi időt tartottak. Az V. században ez a várakozás átalakult: már a karácsonyra, Krisztus megszületésére készültek lelkileg a keresztények az ünnepet megelőző hat héten keresztül, ebből lett végül a négy vasárnapot átívelő adventi időszak.

Az adventi várakozás során nem csupán Krisztus születésére, hanem utolsó eljövetelére is készülődnek a hívek, ez főleg a bűnbánat, a böjt, valamint a lelki és tettekben megnyilvánuló jócselekedetekben ölt testet. Az adventi koszorún megjelenő lila szín is a bűnbánatot szimbolizálja, amelyet megtör a harmadik vasárnap rózsaszín gyertyával jelzett, örömre való utalása.

Az adventi időszaknak több hagyományos, a lelki elmélyülést, és Krisztus eljövetelére való felkészülést segítő gyakorlata van. Ilyen egyebek mellett az adventi koszorú készítése, a különös odafigyelés embertársainkra, a titokban végzett jócselekedetek és a családi, közösségi gyertyagyújtások.

Közép-Európa országaiban nagy hagyománya van a roráte szentmiséknek. A naponta hajnalban, hagyományosan napfelkelte előtt kezdődő mise a Mária-tisztelet, és a vele való együttvárakozás népi megnyilvánulása.

Olvasóink írták

  • 1. csergemerge 2011. november 26. 16:37
    „E hét vasárnap kezdődik az adventi időszak, amely Krisztus születéséig, karácsonyig a várakozásra és a bűnbánatra szólítja a híveket;...

    Olyan furcsa az amikor egy szegedi újságíró úgy ír az Adventről mint egy távoli idegen ország különös szokásáról. Lehet, hogy számára idegen de a legtöbb ember számára nem az! Az Advent mindenkié, nem a "híveké"!
    Hiszen Krisztus Nem a "hívekért" hanem mindannyiunkért halt kereszthalált.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előzetesben a szarvasi emberölés gyanúsítottja

A 24 éves helybeli férfi a gyilkosság után egykori munkaadójának ékszereit elvitte és eladta, a… Tovább olvasom