Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Vasfüggöny fenyegeti a magyar médiát?

Vasfüggöny fenyegeti a magyar médiát címmel ismertette pénteken a médiacsomag javaslatait a Libération.
A baloldali francia újság szerint Olaszország után Magyarország került a sajtószabadság védelmezőinek a célkeresztjébe, miután a konzervatív jobboldal összerakott egy médiatörvényt, amelynek egy részét már júliusban megszavazhatják, és amely heves tiltakozást vált ki.

A szerző megemlíti, hogy a törvény egy új médiatanácsot hoz létre, amelynek elnökét a miniszterelnök nevezi ki, s amennyiben az ellenzéki helyekről az érintettek nem tudnának megegyezni, a szervezet üres székekkel is működhet. Vagyis az elnök és a kormánypárti tagok fognak mindenről dönteni: a szabályozásról, a frekvenciák és az engedélyek odaítéléséről, a médiatartalmak ellenőrzéséről - hangsúlyozza a lap.

Kitér arra is, hogy a közszolgálati médiumokat is egyetlen kuratórium alá vonja össze az új törvény, amelynek elnökét szintén a kormányfő nevezi ki. A szerző szerint ezen javaslat mellett szól, hogy egyszerűsíti a dolgokat, miután a köztévének két éve azért nincs elnöke, mert jelenleg annyira összetett a kinevezési folyamat.

A médiacsomagnak azonban van egy második része is, amelynek szavazása ősszel várható, s az arra kötelezi a médiumokat, hogy "a mindenható médiatanács" ellenőrzése mellett "korrekt" információkat közöljenek. Az újságoknak, a rádióknak és a tévéknek regisztrálniuk kell majd magukat ezen hatóságnál ahhoz, hogy egyáltalán létezni tudjanak. "Mindez nagyon hasonlít az Oroszországban működő médiahatóságra. Magyarul, Back to the USSR!" - fogalmaz a Libération.

A lap idézi Haraszti Miklóst, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) korábbi sajtószabadság-képviselőjét, aki szerint 21 évvel ezelőtt Magyarországon óriási esemény volt, hogy a sajtóorgánumoknak nem kellett többet engedélyt kérniük a publikáláshoz vagy a sugárzáshoz, csak egyszerűen be kellett jelenteniük a létezésüket. "A kommunizmus bukásának ez volt a legszimbolikusabb pillanata" - tette hozzá.

"Egykori ellenzékiként Haraszti a szólásszabadságért és a pluralizmusért harcolt. Azon értékekért, amelyekért 1989-ben a fiatal Orbán Viktor is küzdött. Ma a ő miniszterelnök. És szükségképpen már nem ugyanaz az álláspontja" - zárta írását a Libération.

Olvasóink írták

42 hozzászólás
 • 42. Lutetia 2010. július 04. 10:47
  „39. Nem. A demokrácia ismérvei függetlenek a politikusoktól, bármilyen pártállásúak is legyenek, ezt próbáld meg tudatosítani magadban. És ne gondold, hogy aki itt és most demokráciáért kiált, az automatikusan MSZP- vagy SZDSZ-szimpatizáns. Lehet, hogy egyszerűen csak gondolkodó ember. Aki pedig azt gondolja, hogy csak pártalternatívákban lehet gondolkodni, az lehet, hogy már leszokott az önálló gondolkodásról.
  "A demokrácia és a diktatúra között az a különbség, hogy előbbiben felírhatod a falakra: "Szabadság", utóbbiban fel KELL írnod."
  Nagyon jó olvasmány azoknak is, akik elbizonytalanodtak, mit is jelent valójában a demokrácia:
  http://pilu.blog.hu/2010/07/03/ein_volk_ein_reich_ein_orban”
 • 41. Zseboroszlán 2010. július 03. 04:37
  „32.Mignon
  Magyarországon nem lesznek ilyen események,mert elég sok szemellenzős, befolyásolható ember él itt,akiknek elég a mindennapi betevő "valóság show" és szappan opera.”
 • 40. klj_54 2010. július 02. 18:58
  „32. hozzászólás Mignon 2010.07.02. 13:28
  Mi még nem tartunk ott:(”
 • 39. FűzfaVessző 2010. július 02. 18:56
  „Demokrácia csak addig van míg hagyók,hunvaldok ,demszkik,mesterházik..........mondják nekünk,hogy mi a demokrácia?”
 • 38. Power 2010. július 02. 17:29
  „Gondolom, hogy Farkasházi elvtársnak is tele lett a Hócipője....:)”
 • 37. Logaritmus 2010. július 02. 17:07
  „"eddig az volt amit a baloldal mondott (hírek egyebek), most meg a másik oldal. Egykutya."

  Nem igaz. A sajtó szabad volt, a hírTV, echo TV, magyar nemzet, stb. azt írt le amit akart, esetleg ha személyiségi jogot sértettek a bírósághoz lehetett fordulni és az mint még mindig legfüggetlenebb szerv igazságot tett. Most nem ez lesz, hanem a kormány szervezete fog döntést hozni ilyen ügyekben. Ezt nevezik diktatúrának.”
 • 36. harcsabajusz 2010. július 02. 15:41
  „A mi kis berlusconink nyilván rá akar tenyerelni mindenre amire lehet. Nehogy legyen már független média, újság, TV, rádió... Példaképe putyin (volt KGB tiszt) és Berlusconi (médiamágnás), aki a nyugati világban a demagóg populista vezér megtestesítöje. Hogy még kritizálni se lehessen, létrehozatja a maga hatóságait, a mai cenzúra intézményeit, ami szépen kiszüri a neki nem tetszö véleményeket. Mint ahogy az a Kádár idöben is volt. Ez nem jobb vagy baloldal kérdése, hanem a szabad vagy ellenörzött sajtó/gondolkodás kategóriája.”
 • 35. antikos 2010. július 02. 15:32
  „Lösz itt még oszt Szebb Jövőt!!!”
 • 34. KolompárRómeó 2010. július 02. 14:45
  „Ez az igazi vasfüggöny. Egy humorlap írása miatt kérettek elnézést és helyreigazítást.

  http://hircsarda.hu/7-elet/9143-helyreigazitas-3/”
 • 33. Amati 2010. július 02. 14:18
  „nem baj, 8 éve is ezt csinálták, meg is buktak, ezek nem tanulnak...

  azért az internetet nehéz lesz kordában tartani, nem is fog sikerülni, politikai tv műsort pedig értelmes ember már nem néz...”
 • 32. Mignon 2010. július 02. 13:28
  „Nemetorszagban egy hasonlo folyamat zajlott le, az un. "Spiegel-Affäre".

  1962. okt. 10-en a hamburgi "der Spiegel"-ben megjelent egy cikk Hr. Ahlers tollabol,
  amely nagyon felböszitette az akkori nemet kormanyt!
  Hazkutatast tartottak a szerkesztösegben, es a lap "betiltasaval" fenyegetöztek a hatalmon levök!

  Erre, az egesz media, a radio, a sajto es ujsagiroszervezetek a lakossagal együtt (!)
  összefogtak a "Spiegel" mellett, es tiltakoztak a szolasszabadsag korlatozasa ellen!
  A dolog utcai tüntetesekbe, utcai harcokra a rendörseggel, es egö barrikadokhoz vezetett
  nemcsak Hamburg, hanem mas nagyvarosok utcain is.

  Talan, ez varhato Magyarorszagon is...?

  Forras: "Spiegel-Affäre 1962" (Wikipedia)”
 • 31. geza 2010. július 02. 13:14
  „Logar: én csak azt írtam hogy eddig az volt amit a baloldal mondott (hírek egyebek), most meg a másik oldal. Egykutya
  Tudja mindenki hogy a médiával lehet befolyásolni az embereket, tökmindegy hogy jobb vagy bal.
  Én a tv ben a politikamentes műsort nézek, de soxor be sem kapcsolom, mert elolvasom a tv-újságot és látom hogy milyen szánalmasak a műsorok.
  Ja és még igyexem saját dolgommal törődni, 4 évente élek az állampolgári jogommal, elmegyek szavazni, részemről ennyi a politika...”
 • 30. geza 2010. július 02. 13:07
  „Léni: legyél szíves írj számokat én annak hiszek (ja és az elmúlt 8 évre vonatkozólag). Megköszönöm”
 • 29. deszkás 2010. július 02. 13:01
  „Tetszik LOGARITMUS 26.hsza! Tessék megcáfolni.”
 • 28. Léni 2010. július 02. 12:58
  „22.geza! Ha valóban lenne rálátásod és még számolni is tudnál kicsinykét, nem csak azt
  szajkóznád amit a szádba rágnak, rájönnél, hogy a baloldalnak fele annyi médiája sem volt
  mint a jobboldalnak! Arról már nem is beszélek, hogy micsoda stílusbeli különbség van a kettő
  között.”
 • 27. 648452 2010. július 02. 12:51
  „A Liberation francia napilap havonta egyszer jelenik meg magyarul, mondanom sem kell, hogy az Élet és Irodalom mellékleteként.
  Vszínű, hogy a magyar főszerkesztő uraknak az elmúlt 8 év médiája tetszett a legjobban.”
 • 26. Logaritmus 2010. július 02. 12:45
  „22. hozzászólás geza: ne akard félremagyarázni, egyértelmű hogy a FIDESZ az egész országot úgy akarja irányítani, mint Putyin Oroszországot. A törvény arról szól, hogy majd a kormány egyik szerve - nem a bíróság - mondja ki, hogy az akármelyik tv akármelyik hírműsorában leadott híranyag jó vagy nem jó. Ez volt Kádár János és Grósz Károly idejében is. Mégis mit gondolsz, milyen lett volna ha 2002-2010 között az MSZP kitalált volna egy hatóságot, amelyik beszünteti a HírTV-t ha neki nem tetsző műsorokat ad le?!!! Mert most ezt akarja a FIDESZ csinálni. Nem liberális hiszti, hanem súlyos igazság.”
 • 25. Logaritmus 2010. július 02. 12:42
  „"...arra kötelezi a médiumokat, hogy "a mindenható médiatanács" ellenőrzése mellett "korrekt" információkat közöljenek. Az újságoknak, a rádióknak és a tévéknek regisztrálniuk kell majd magukat ezen hatóságnál ahhoz, hogy egyáltalán létezni tudjanak. "Mindez nagyon hasonlít az Oroszországban működő médiahatóságra."

  Arról nem is beszélve, hogy a blogokat (!!!!!!) is be kellene mindenkinek jelenteni a Fidesz által kitalált internetes média hatóságnál.

  Ezek, Orbán, Bohács, Semjén, az egész Fidesz túllőnek a célon.”
 • 24. goofy 2010. július 02. 12:18
  „Na a liberálisok beindultak... Ugyan ez volt 1998-2002 között. Akkor valamilyen szinten hatásos volt a lejáratás, most nem lesz! :)”
 • 23. Ramirez 2010. július 02. 12:18
  „A napi híreket is ezentúl orítékban kapják a TV-k rádiók, újságok”
42 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyanúban a vagyonkezelő volt vezérigazgatója

Egy 365 millió forintos jogcím nélküli átutalás miatt indult eljárásban gyanúsítottként hallgatta ki az ügyészség a vagyonkezelő volt vezérigazgatóját. Tovább olvasom