Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Vass a Debrecen ellen bizonyíthat

Vass László a múlt héten a csúcsra jutott. Az 56 éves szakembert nevezték ki az FC Sopron szakvezetőjének, s a tapasztalt edző most először irányít élvonalbeli klubot Magyarországon. Korábban legendás párost alkotott a szezont Sopronban kezdett, s jelenleg Győrben, az ETO csapatánál dolgozó Csank Jánossal, külföldön pedig már első számú szakvezetőként, vezetőedzőként is dolgozott a soproni csapat új trénere.
– Hogyan került munkakapcsolatba, s mennyi időt dolgozott együtt Csank Jánossal?
– Utánpótlásedzőként, majd Palicskó Tibor segítőjeként dolgoztam az Építőkben, majd együtt kerültünk Vácra. Ott János engem mint pályaedzőt lényegében megörökölt. Aztán vagy tíz szezont biztos „lehúztunk” együtt. A legszebb emlékek természetesen a Váccal, majd a Ferencvárossal nyert bajnoki címek voltak, de jó visszagondolni arra is, hogy csapatokat vezettünk vissza János irányításával a másodosztályból az elsőbe.
– Sopronba kerülése elég érdekes körülmények között zajlott le. A nem sokkal később menesztett László Csabával együtt érkezett, s az olaszországi edzőtáborban csatlakozott a csapathoz...
– Így van, László Csabával még az ősszel a Ferencvárosnál dolgoztunk együtt, s azért nem akkor kerültem először szembe ellenfélként a szezont Sopronban kezdő Csank Jánossal, mert az utolsó fordulóban János már nem volt a Sopron edzője, mi pedig nem dolgoztunk az FTC-nél. Valóban Olaszországban kapcsolódtunk be a Sopron felkészülésébe, s nem sokkal később jött a hír, hogy Csabát a önkormányzat, amely résztulajdonos a klubnál, nem szívesen látná szakvezetőként a csapatnál. Ekkor Vízer úrral volt egy megbeszélés, Csaba is ott volt, s az én szerepem is szóba került. Két dolog vetődött fel, az egyik esetleg hogy szakvezetőként, a másik pedig, hogy egy külföldi szakember mellett, pályaedzőként számítanak rám. Én pedig mondtam: bármelyik verzió következzen is be, szívesen maradok.
– Mint pályaedző, mennyire szólt, szólhatott bele szakmai kérdésekbe?
– Ez elsősorban a mindenkori szakvezetőtől függ, hogy mennyire kéri ki segítője véleményét. Ami engem illet, amikor meg is van a véleményem bizonyos dolgokról, nem próbálom meg azt előtérbe tolni, ha úgy tetszik, ráerőltetni a szakvezetőre, a felelősség ugyanis az övé. Viszont ha kikéri a véleményemet, akkor elmondom, s az már megint az első számú szakvezető szíve joga, mennyit valósít, valósíttat meg ebből. Volt egy érdekes eset, amikor Kuvaitban edzősködtem, először szintén pályaedző voltam, s úgy érzem, jól dolgoztam a szakvezető kollégával együtt, azaz korrekt volt a munkakapcsolat, de a csapatnak nem nagyon ment. A vezetőség ekkor amolyan helycserés támadást hajtott végre, én lettem a szakvezető, s az addigi főnök a segítőm. Változtattam a csapat szerkezetén, egycsatárosról háromcsatáros játékra álltunk át. Az eredmények jobbak is lettek, s a kapcsolatunk a kollégával megmaradt olyan korrektnek, mint amilyen volt. Az alapvető elképzelésem a futballról, hogy fontos a stabil védekezés, s az, hogy lehetőleg minél gyorsabban felérjünk az ellenfelek kapuja elé, s pontosan, lövésekkel fejezzük be a támadásainkat.
Nos, ez utóbbiból láthattunk néhány fölöttébb ígéretes, szemre is tetszetős akciót Vass László szakvezetői debütálása alkalmából Pécsett. A helyzetekig – kifejezetten ügyes támadásvezetés után – néhányszor tehát eljutott Vass László együttese, ám mivel azok befejezésébe hiba csúszott, vereséggel kezdte edzői pályafutását a soproniak új szakvezetője. A javításra – sőt, egy igazi huszárvágásra – már a hét végén adott a lehetőség, hiszen a bajnok Debrecen látogat a Káposztás utcába.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autóbusz és autó ütközött a Lövér körúton

Autóbusz és egy Peugeot Partner autó ütközött tegnap a Lövér körút és a Vas Gereben utca… Tovább olvasom