Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 35°C Még több cikk.

Vasutassztrájk: országos körkép hétfő reggel

Az egész országban kiszámíthatatlan és bizonytalan a vonatközlekedés hétfőn a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének sztrájkja miatt.
A munkabeszüntetést vasárnap kezdték a vasutasok, akkor még csak az ország keleti részén nem jártak a vonatok, leszámítva Budapestet és Pest megyét. A szakszervezet délutánra azonban kiterjesztette a sztrájkot az egész országra.

Dél-Dunántúlon teljes a káosz a vasúti sztrájk miatt, a vonatok 20 százaléka közlekedik a régióban. A pécsi állomáson bent állnak a szerelvények, és ide nem is érkeznek meg a várt járatok. Egyedül a Godisa-Komló és a Dombóvár-Bátaszék vonalon közlekednek a vonatok. Elsősorban jegyvizsgálók, váltókezelők és szolgálattevők sztrájkolnak. A Független Hírügynökség helyszíni tudósítója szerint nagyon kevés utas van kint az állomáson, a buszoknál azonban tömeg van.

Kelet-Magyarországon is leálltak a vonatok. Debrecenben és Nyíregyházán a kocsivizsgálók 100 és a jegyvizsgálók 98 százaléka nem dolgozik a reggeli váltás után. Ez azt jelenti, hogy például a 150 jegyvizsgálóból csak 8 dolgozik. Az említett két város mozdonyszerelő műhelyében a dolgozók 95 százaléka nem vette fel a munkát - tájékoztatta a Független Hírügynökséget a VDSzSz helyi vezetője. Barna Istvántól azt is megtudtuk, hogy hajnalban két Bz motorvonat közlekedett Kelet-Magyarországon, az egyik Hortobágyra, a másik pedig Tiszafüredre. Az érdekvédelmi vezető előrejelzése szerint sem távolsági, sem személy, sem gyors, illetve nemzetközi és InterCity járatok sem közlekednek majd a hétfői napon. Vasárnap egyébként minden tizedik szerelvény közlekedett, ez a statisztika romlik, valószínűleg csak a Bz motorvonatok járnak majd. A pályaudvarokon kevesen vannak.

Áll a forgalom Szegeden és a Dél-alföldön hétfőn hajnalban is. Az éjszakás műszak alatt nem indult és nem fogadott vonatot Szeged, de hétfő reggel 6 órakor megkezdődtek a szolgálatváltások és az új vasutasok többsége is sztrájkol. Nem dolgoznak a forgalmi dolgozók, a jegyvizsgálók, kocsivizsgálók, váltókezelők, forgalmi szolgálattevők. Egyedül Szeged-Rókus állomáson dolgoznak annyian, hogy innen vonatokat próbálnak Békéscsabára elindítani, de egyelőre nem biztos, hogy az induló vonatok eljutnak a célállomásra. Ugyancsak bizonytalan annak a vonatnak az indulása és érkezése, melyet egy sztrájktörő jegyvizsgáló segítségével még reggel megpróbálnak Szatymazról Budapestre indítani, Budapest-Nyugati pályaudvar ugyanis nem fogad vonatokat - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Veréb Olga, a VDSzSz szegedi titkára.

Szeged Nagyállomáson jelenleg 2-3 vonatra elég személyvagon van, de kocsivizsgálók nélkül ezeket a vagonokat nem lehet elindítani. Az elégséges szolgáltatásokról továbbra sincs megállapodás, de a sztrájkolók vállalták, hogy az állomás épülete, a várótermek és az állomáson álló vonatok fűtését, világítását zavartalanul megoldják, emellett folyamatos lesz az utas tájékoztatás is az állomáson és különös figyelmet fordítanak a vagyonvédelemre - emelte ki a VDSzSz szegedi vezetője.

Megbénult a közlekedés Észak-Magyarországon is. Miskolcról reggel mindössze négy Bz vonat indult el Ózdra, Szerencsre, Tiszapalkonyára és Füzesabonyba. A bizonytalan helyzet miatt a pályaudvarok is üresek, a miskolci Tisza pályaudvaron mindössze 10-15 ember volt hétfő reggel. A VDSzSz helyi vezetője szerint a műszaki dolgozók valamennyien sztrájkolnak, Borsod és Heves megyében ez 23 vasutast, elsősorban kocsivizsgálót jelent. A jegyvizsgálók között is nőtt a támogatottság, éjjel 16-ból 11-en nem vették fel a munkát. Azt még a jegypénztárakban sem tudták megmondani, hogy mi lesz napközben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mégis lesz népszavazás a több-biztosítós modellről?

Kifogást nyújtottak be az Alkotmánybírósághoz amiatt, hogy az országgyűlés mégsem rendelte el a népszavazást az Albert házaspár kezdeményezéséről. Tovább olvasom