Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Vasutassztrájk: országos körkép kedden reggel

Hasonlóan a hét első napjához, kedden is kiszámíthatatlan a vonatközlekedés országszerte. Így továbbra sem lehet tudni, hogy melyik szerelvények indulnak el és azok meddig viszik az utasokat.
Sok helyen sztrájkolnak a vasutasok, Miskolcon például már többen vannak, akik nem vették fel a munkát és Szombathelyen is sztrájkba léptek azok a dolgozók is, akik korábban nem - mondták a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének helyi képviselői. Így továbbra sem lehet tudni, hogy melyik szerelvények indulnak el és azok meddig viszik az utasokat.

Győrben kedden nem történt lényeges változás hétfő reggelhez képest. A szolgálatra jelentkező vasutasok 60 százaléka nem vette fel a munkát. A délelőtti órákban csak néhány személyvonat indul el, de azok sem biztos, hogy célba is érnek. Budapest felé egyáltalán nem lehet vonattal közlekedni, mert a szerelvények legfeljebb Tatabányáig jutnak el, ott ugyanis a hétfőihez hasonlóan továbbra is 100 százalékos a sztrájk. A VDSzSz helyi ügyvivője szerint a hétfői helyzethez hasonlóan ma is legfeljebb a vonatok 20 százaléka közlekedik majd. A GYSEV járatai rendben, igaz, kisebb késésekkel közlekednek és a győri nagyállomásra futnak be Sopron felől.

A Nyugat-Dunántúlon továbbra is Nagykanizsán a legkiszámíthatóbb a vasúti közlekedés. A zalai város vasútállomásáról minden vonat elindul, és a Balaton déli partján zavartalanul közlekedik egészen Budapestig. Szombathelyen is minden változatlan: a vasi megyeszékhely vasútállomása nem indít és nem fogad vonatokat. Kedden reggel a 6 órás IC sem tudott elindulni Budapestre. Szombathelyen a hírek szerint azok a dolgozók is sztrájkolnak, akik eddig még soha, úgyhogy valószínűleg napközben sem javul majd a helyzet.

Szeged térségében sem indult be a vonatforgalom. A központi pályaudvarról kedden reggel sem indultak el a szerelvények és nem is fogadnak vonatokat. Szeged-Rókusról hétfőn még elindultak a járatok Békéscsaba irányába, kedden hajnalban azonban már az első szerelvényt sem tudták elindítani, mert nem volt rajta jegyvizsgáló. A Szeged-Kiskundorozsmai állomáson beállt dolgozni egy jegyvizsgáló, azt azonban még nem lehet tudni, hogy így el tud-e indulni Budapestre a vonat - mondta a Független Hírügynökségnek Veréb Olga, a VDSzSz helyi vezetője. Az eddigi visszajelzések szerint kedden Szeged térségében körülbelül 30 dolgozó tagadja meg a munkát. Az utasokat folyamatosan tájékoztatják az esetleges változásokról, a várótermeket és a vagonokat továbbra is fűtik.

Változatlanul bizonytalan a vonatközlekedés a Dél-Dunántúlon. Kaposváron továbbra is sztrájkolnak a váltókezelők, akik megbénítják az állomást. Tolnanémediben, Simontornyán és Rétszilason biztosan nem dolgoznak majd a forgalmi szolgálattevők, ezért a hajnalban Budapestre induló InterCity járatot sem tudták elindítani a pécsi állomásról. A Budapestről induló InterCity pedig Sárbogárdon rostokol, ott is sztrájkolnak a szolgálattevők. A pécsi állomás ugyan fogad szerelvényeket, de vonatot nem indítanak, mert a jegyvizsgálók közül mindenki sztrájkol. A Dombóvár-Tamási-Kaposmérő-Gyékényes vonalon zavartalan a vasúti közlekedés.

Harminc vonatnak kellett volna indulni az éjszaka Debrecenből, de mindössze 2 BZ vonat érkezett és indult el a Nagyállomásról - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Barna István, a helyi VDSzSz vezetője. Napközben sem várható, hogy javul a helyzet, mert kocsivizsgálók közül senki nem vette fel a munkát, és a jegyvizsgálók 98 százaléka sztrájkol Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Ez a reggeli műszakváltás után körülbelül 150-200 embert jelent. A VDSzSz helyi vezetője szerint várhatóan kedden is csak BZ vonatok tudnak majd közlekedni. Reggel hat óta csak Püspökladány és Nyíregyháza között ment el egy-egy Bz vonat.

Békéscsabán is hasonló a helyzet a hétfőihez. A forgalomirányítók felvették a munkát, senki sem sztrájkol - közölte Zelman Attila, a VDSzSz helyi vezetője. Késésekre és járatkimaradásokra azonban lehet számítani, bár megyén belül nagyjából menetrend szerint járnak a vonatok. Indulás előtt azonban célszerű tájékozódni az aktuális helyzetről.

Miskolcon egyre többen vesznek részt a sztrájkban - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Cseh Béla, a VDSzSz területi vezető ügyvivője. A műszaki dolgozók 100, a forgalomban dolgozók 80 százalékban nem vették fel a munkát. Az ügyvivő szerint Szerencsen olyan munkatársat ültettek a váltókat állító biztosítóberendezés mellé, akinek ugyan van vizsgája, de gyakorlata nincs, ezért veszélyezteti a vasútközlekedés biztonságát. Cseh Béla szerint a sztrájk kiterjedése miatt kedden a BZ vonatok sem fognak elindulni az állomásokról.

Olvasóink írták

  • 1. radenko 2008. december 16. 16:23
    „Valóban igaz, hogy megérdemelnék a 250.000- Ft-ot a vasutasok. Ha a Máv vezér 3.200.000 milliós havi fizetés
    és 80.000000 milliós prémium illeti meg akkor a dolgozókat miért nem. Ez a szégyen, hogy ilyen bérezést meglehet csinálni Magyarországon , de hány ilyen fizetésű vezér van.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobb a közlekedési helyzet, mint hétfő reggel

A vasutasok sztrájkja miatt a vasúti menetrend bizonytalan lesz kedden is, járatkimaradásokra,… Tovább olvasom