Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Vasútreform decemberben

A vasúti személyszállítás újraszervezéséhez tántoríthatatlanul, de nem ész nélkül állunk hozzá – mondta Kóka János sajtótájékoztatón pénteken Zircen, miután megszemlélte a Veszprém–Zirc–Győr közötti vasúti szárnyvonal Bakonyon átvezető szakaszát.
Ha valahol teherszállítási kapacitás van, mint például a bakonyi szárnyvonalon, ahol bauxitot és farakományokat visznek, akkor azt értelmetlenség lenne megszüntetni – tette hozzá a gazdasági és közlekedési miniszter. Kijelentette: „Eszünkben sincs megszüntetni azokat a szállítási kapacitásokat, amelyekre igény van.” Megjegyezte ugyanakkor, hogy Veszprém és Zirc között naponta hat vonatpár közlekedik, ám azokon lényegében alig akad utas. Hozzáfűzte: ezen még csak vita sincs, s akkor a személyszállítást felesleges az adófizetők pénzéből folyamatosan működtetni.
A miniszter rámutatott viszont arra, hogy ha a Bakonyban, a turisták által közkedvelt Cuha-völgyben igény mutatkozik idegenforgalmi vasúti szállításra, akkor meg kell vizsgálni, hogy mit lehet tenni, meg kell nézni, miként lehet ezt megszervezni az érdekelt önkormányzatokkal közösen. Át kell tekinteni, hogy a regionális turisztikai célú vasút kialakításának milyen lehetőségei vannak; ez mennyibe kerül, és mit hoz – vetette fel a szaktárca vezetője.
A vasúti reformmal kapcsolatosan „elkötelezettebb vagyok, mint valaha, nem lehet változatlan módon fenntartani egy olyan céget, amely 160 milliárd forint veszteséget okoz az államnak, s minden magyar családnak évente 40 ezer forintjába kerül csak a vasút veszteségeinek finanszírozása, azon túl, hogy nyilvánvalóan a jegyekért is fizetünk” – vélekedett Kóka János.
A miniszter szerint területenként, vonalanként meg kell vizsgálni a helyzetet – ez október végével bezáróan meg is történik –, hiszen károkat okozó döntést nem szeretnének hozni, hanem a felesleges, pazarló közszolgáltatásokat akarják kiiktatni. Közölte: december 12-én lép hatályba a téli menetrend, s azt már az egyeztetéseket követő döntésnek megfelelően kell kialakítani. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életem első önálló kiállítása

A soproni Gyermek- és Ifjúsági Központban szombattól szeptember 21-ig az Életem első önálló… Tovább olvasom