Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Véd- és dacszövetséget hoznak létre az ingatlanközvetítők

Az összefogásban látják a kiutat a mai, olykor tisztességtelen eszközökkel folyó versenyben Szeged legnagyobb ingatlanközvetítői. Az ingatlanpiac hullámvasútjáról, a rendszerváltó időktől napjainkig eltelt időszakról Sándor Zsuzsannával, a Sándor Zsuzsanna Dr. Ingatlanközvetítő Kft. tulajdonosával, Bozsó Miklóssal, a LIMIT Tanácsadó és Vagyonértékelő Kft. ügyvezető igazgatójával, Samu Attilával, az Androméda Kft. vezetőjével és Baczkó Istvánnal, a Füti Omega Ingatlaniskola vezetőjével beszélgettünk.
A szövetség létrejött. Balról jobbra Sándor Zsuzsanna, Bozsó Miklós, Baczkó István és Samu Attila. Fotó: Gyenes Kálmán
Nem könnyű az ügyfélnek az ingatlanirodák között eligazodnia, hiszen jelenleg Szegeden becslések szerint száz és kétszáz közötti azoknak a száma, akik ebből a szakmából próbálnak megélni. Ráadásul szűk a piac: még ma is csak az eladók és lakáskeresők 20-30 százaléka fordul irodához – ez az arány Amerikában 90 százalék. Samu Attila szerint mindig is azzal lehetett megnyerni az ügyfelet, ha sikerült valami pluszt nyújtani számára, a jövő útja is ez.

Sándor Zsuzsanna hozzátette, az eltelt időszakban nem használt a szakmának, hogy kényszervállalkozók tévedtek a pályára: aki az egyik nap tyúklábat árult, a másik nap kiírta az ajtajára, hogy ingatlanközvetítő. Ma, ha meghirdet egy lakást, a tíz érdeklődő közül kilenc ingatlanközvetítő. Ezt a helyzetet csak tetézi, hogy az autópálya által közelivé vált Budapestről egyre több, franchise rendszerben működő ingatlanos hálózat teszi be a lábát Szegedre.

A szakma hiénái

Több olyan közvetítő bukkant fel Szegeden, amelyek képviselői elvállalják, hogy 6,8 millió forintért eladnak egy 5 milliót érő panellakást – szemben a szegediekkel, akik tisztában vannak a realitásokkal –, és 4,5 százalékos jutalékot kötnek ki. Az eladó ebbe belemegy, a nagyobb haszon reményében. Majd a közvetítő által küldött „vevők" – mindig ugyanazok az emberek – sorra érkeznek az eladóhoz, és leverik a lakás árát. Legvégül a vevő 5 millióért adja el otthonát, ugyanannyiért, amennyiért a tisztességesen dolgozó szegedi iroda is eladta volna.

Ebben a helyzetben próbálják meg magukat, az ügyfeleket és a szakmát megvédeni az ingatlanosok. Bozsó Miklós szerint a szegediek bizalmára építve össze kell fogniuk, véd- és dacszövetséget kell alakítaniuk. Olyan hálózatot kell létrehozniuk, amelynek keretében nemcsak egymást, hanem egymás ingatlanait is ajánlanák az ügyfeleknek – interneten. Ha az egyik cégnél nincs a vevő számára megfelelő ingatlan, találhat a másiknál, a közvetítői díjon pedig megosztoznak. Az a cél, hogy az ügyfél biztonságban érezze magát – mondta Samu Attila, akinek a cége már tagja egy országos hálózatnak. Bozsó Miklós szerint egyszerre több hálózatban is benne kell lenniük, akárcsak az utazási irodáknak, hogy a vevő megtalálja azt a lakást, amelyiket szeretné.

Sajnos ma még se az önkormányzat, se a cégbíróság, se a kamara nem tud fellépni azon közvetítők ellen, akik egyrészt megkárosítják az ügyfelet, másrészt vétenek a szakmai normák ellen. Az Androméda, a LIMIT tagja a kamarának és a Magyar Ingatlanszövetségnek, Baczkó István még osztályelnök is a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában. Mégsem tudtak segíteni Sándor Zsuzsannának, amikor egy névazonosság miatt visszaéltek a hírnevével. Ennek ellenére azt mondják a kerekasztal férfitagjai, jobb „belül" lenni. Baczkó István azért alapított vállalkozást, hogy ne kényszervállalkozókat képezzen, hanem azokat az embereket, akik irodákban dolgoznak, és szükségük van a szakképesítésre.


Sorsdöntő évtizedek

Az ingatlanközvetítés állami monopóliumnak számított egészen 1982-ig, de ettől az évtől kezdve megfelelő végzettséggel magánszemély már foglalkozhatott vele. Sándor Zsuzsannát 1989-ben még szellemi szabadfoglalkozásúként jegyezték be, de 1990-ben már kft.-t alapított. Az Androméda gmk.-ként 1985-ben lépett a szegedi ingatlanpiacra, de nem foglalkozhatott ingatlanközvetítéssel, csak albérleteket kínálhatott. A gazdasági társaságoknak 1989-től engedélyezte a törvény a tevékenységet, a cég 1990-ben alakult kft.-vé. Mivel a pénzintézetek is közvetíthettek ingatlant, Bozsó Miklós 1987-től a vásárhelyi takarékszövetkezet ingatlanirodáját vezette, ahol ipari ingatlanokkal foglalkoztak. Ez a tevékenység alapozta meg a vagyonértékelést, amelytől egyenes út vezetett a mai, 1990-es alapítású LIMIT Kft.-hez. Baczkó István az IKV keretein belül vezette az 1984-es alapítású INLAK leányvállalatot, s foglalkozott értékbecsléstől kezdve közvetítéssel és értékesítéssel egyaránt egészen 1995-ig. Ma a 2005-ben megalakult szegedi Füti Omega Ingatlaniskolát vezeti.
A kezdetekről vicces történetei vannak Sándor Zsuzsannának: a 90-es években, amikor ugyanazzal a telefonszámmal hirdetett egymás után négy lakást, felháborodva hívták fel, micsoda dolog, egyeseknek négy lakásuk van, míg másoknak egy se. Nehezen ment át a köztudatba az ingatlanközvetítés, akkoriban mindenki saját maga próbálta meg értékesíteni az otthonát. Majd így folytatta: azóta is hullámvasúton ül a szakma, hol fent, hol lent vannak a lakásárak. A klasszikus aranykor 2002-ig tartott, akkorra fektette ingatlanba a pénzét az a réteg, amelyiknek voltak tartalékai.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rajka 142 millió forintra pályázott

Interreg-pályázaton nyerne 142 millió forintot a rajkai önkormányzat egy Németjárfalu (Deutsch… Tovább olvasom