Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Védelmet kér az ombudsman a munkatársainak

A lehető legmagasabb szintű jogi védelmet kéri az ombudsman magának és munkatársainak - áll Szabó Máténak, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának vasárnap reggeli közleményében. Mindezt azért, mert a vele együtt dolgozókat gyakran érik támadások a vizsgált szervezetek részéről.
Szabó Máté közleményében leszögezi, hogy az ombudsmani intézmény célja és értelme, hogy önállóan és függetlenül vizsgálja ki az állampolgári panaszokat és a hatóságok, illetve hatáskörükbe tartozó szervezetek tevékenységét. Úgy véli, hogy a politikai függetlenség itthon biztosított - bár lehetne tovább fejleszteni - de a vizsgált szervezetek így is támadásaik célpontjává tehetik munkatársait. Például ha egy vizsgálat eredményének nyilvánosságra hozatala után az érintett szervezet rövid időn belül hoz "jogszerű, többé-kevésbé szabályos, ám célzottnak tűnő intézkedést" - éppen a vizsgálatot végző munkatársakat érintő ügyben.

Szabó Máté megállapítása szerint tehát nem megfelelően biztosított munkatársai védelme. Érték és érhetik őket egyes hatóságok és szervezetek részéről szankcióként alkalmazott, egyébként nagyjából jogszerű intézkedések, amelyektől bizonyos ügytípusokban vagy szervezetekkel kapcsolatban már tartanak. Úgy véli, ellenkezik az ombudsmani intézmény céljaival, ha alkotmányos vizsgálatuk kapcsán tartaniuk kell az őket fenyegető fellépéstől.

A biztos emlékeztet arra is, hogy elődje, elsősorban mint ombudsman, másodsorban mint magánszemély ellen, százmilliós összegű pert indított egy gazdasági társaság az egyik vizsgálati jelentésre alapozva. Ezt a helyzetet abszurdnak nevezte.

Mindezeket figyelembe véve Szabó Máté azt javasolja a döntéshozóknak - elsősorban az Országgyűlés alkotmányos jogokkal foglalkozó bizottságainak - hogy az ombudsmanok és munkatársaik számára akár jogi szabályozás révén is biztosítsák a legmagasabb szintű jogi védelmet. Azonban nemcsak újabb szabályozásra van szükség, hanem olyan jogi és politikai kultúrára, amelyben az ilyen fenyegetettségnek még a lehetősége sem merülhet fel - véli az országgyűlési biztos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Időközi választások Várgesztesen és Maglódon

Időközi választást tartanak vasárnap a Komárom-Esztergom megyei Várgesztesen. Az 560 lakosú… Tovább olvasom