Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Védelmi miniszterek informális találkozója Budapesten

Csütörtökön a budapesti Kossuth téren, az Országház előtt ünnepélyesen fogadták azokat a magyar békefenntartó katonákat, akik a közelmúltban tértek vissza Afganisztánból. A ceremónián Jaap de Hoop Scheffer, a NATO főtitkára és Szekeres Imre védelmi miniszter vett részt.
A mintegy 200 magyar katona fél évig volt a közép-ázsiai országban. Néhány hete tértek haza, ünnepélyes fogadásukat a NATO védelmi minisztereinek csütörtök-pénteki budapesti értekezletéhez időzítették. A NATO-értekezlet napirendjén az egyik legfontosabb kérdés az afganisztáni békefenntartó erőfeszítések fokozása lesz.

Afganisztánban mintegy 300 magyar katona vesz részt az ISAF elnevezésű nemzetközi békefenntartó műveletben, amelyet a NATO irányít. A 26 NATO-tagállammal együtt összesen 41 ország működik közre a békefenntartásban Afganisztánban.

Korábban:

Rendkívüli biztonsági intézkedések mellett csütörtökön kezdődik a NATO védelmi minisztereinek informális találkozója Budapesten. A 26 tagállam, 12 meghívott ország, és a két NATO-jelölt - Horvátország és Albánia - delegációi egyebek mellett a NATO jövőjéről, egy új stratégia lehetőségeiről is tanácskoznak.

Robert Gates amerikai védelmi miniszter már szerdán délután tárgyalásokat kezdett Budapesten magyar partnerével, Szekeres Imrével. Szekeres Imre szerint Robert Gates nagyra értékelte Magyarország afganisztáni és koszovói békefenntartó tevékenységét. Az amerikai védelmi miniszter pozitívan értékelte az úgynevezett C-17-es megállapodást, amelynek értelmében több NATO-tagország együttműködik az észak-atlanti szövetség katonai szállítókapacitásának növelésében, C-17-es típusú teherszállító repülőgépek vásárlásában. A gépek karbantartó bázisa Pápán lesz.

A tárgyalásokon szó volt arról is, hogy bővítik a magyar-amerikai kétoldalú katonai együttműködést Afganisztánban. Ennek értelmében az Amerikában kiképzett szolnoki különleges katonai egység tagjai Afganisztánban amerikai technikai segítséget és védelmet kapnak majd.

Robert Gates és Szekeres Imre a tárgyaláson egyetértettek abban, hogy az Egyesült Államok támogatja az európai NATO-tagok együttműködését a helikopterek felújításával kapcsolatban.

A csütörtökön kezdődő budapesti értekezlet úgynevezett nem hivatalos tanácskozás, ami azt jelenti, hogy a miniszterek a megegyezés kényszere nélkül beszélhetik meg a felmerülő kérdéseket. Így elképzelhető, hogy komoly viták is lesznek a találkozón. A budapesti NATO-értekezlet várhatóan foglalkozik majd a NATO készülő új stratégiájával, amelyet jövőre, a Szövetség létrehozásának 60. évfordulója alkalmából kívánnak meghirdetni. Szó lesz egyebek mellett az Afganisztánba küldendő magyar helikopterekről és a pápai C-17-es szállítóezredről is. Ugyancsak napirenden lesz Ukrajna és Grúzia esetleges NATO-csatlakozásának a kérdése, amely alaposan megosztja a tagállamokat.

A lezárt terület egy részére a gyalogosok sem léphetnek be

A gyalogosok sem léphetnek be a NATO-csúcs miatt lezárt belvárosi területre. A Mariott, Sofitel és Intercontinental szállók környékét hermetikusan lezárták, a delegációk reggeli és délelőtti érkezése miatt a ferihegyi gyorsforgalmin úton várhatóak időszakos teljes zárások. A lezárt területen parkoló kocsikat elszállítják, az autók után a Forgalomirányító Központ 267-4673 telefonszámán lehet érdeklődni.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a hermetikus zárás a Dorottya utca, Váci utca, Régi posta utca, Március 15-e tér, pesti alsó rakpart, Eötvös utca és ismét a Dorottya utca eleje által bezárt körre érvényes.

A lezárt területre a rendőrség által felállított ellenőrző-áteresztő pontokon keresztül, átvizsgálás után a gyalogosok beléphetnek egészen az Apáczai Csere János utcáig, amit azonban a baloldali járda kivételével teljes hosszában lezártak.

A Vígadó tér és a Március 15-e tér közötti terület a gyalogosok elől teljesen lezárták. A Duna-korzón lévő vendéglátóhelyek az Eötvös tér és a Vígadó tér közötti területen továbbra is megközelíthetőek.

Az Apáczai Csere János utca jobb oldali járdája, a Vígadó tér, a Március 15-e tér és a pesti alsó rakpart által határolt területre a belépés tilos.

A forgalom elől teljesen elzárták október 12-én éjfélig a XIII. kerületben a Bessenyei utca Hegedűs Gyula utca és Pannónia utca közötti szakaszát, csütörtökön délután fél négy és este hét óra között a Kossuth teret. Csütörtökön 0 órától 10-én éjfélig a V-IX.kerületben az Apáczai Csere János utca, a pesti alsó rakpart Közraktár utca és Garibaldi utca közötti szakaszát, a Dorottya utca Roosevelt tér és Szende Pál utca közötti szakaszát, a Szende Pál utca, a Vigadó utca Vörösmarty tér és Apáczai Csere János utca közötti szakaszát és a Deák Ferenc utcát, a Türr István utcát, és a Régiposta utcát is.

A Ferihegyi Repülőtér a más napokon megszokotthoz hasonlóan működik, de megközelítéséhez legalább egy órával többet számoljanak az oda autóval érkezők. A Budapest Airport ajánlása szerint érdemes elkerülni a ferihegyi gyorsforgalmin utat, főleg csütörtökön délelőtt és pénteken délután.

A fővárosban egyébként már szerda reggeltől fokozott ellenőrzést rendelt el Tóth Gábor, Budapest rendőrfőkapitánya. A rendőrök bárkit átvizsgálhatnak, de ígéretük szerint - mivel a cél a gyanús, feltehetően bűnös úton járók kiszűrése - nem fogják zavarni a békés állampolgárokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Figyelmeztető lövésekkel állították meg

Figyelmeztető lövésekkel tudták csak megállítani a rendőrök egy autó utasait, akik rájuk támadtak… Tovább olvasom