Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 14°C | 27°C Még több cikk.

Végállomás előtt a Sulinet Expressz

Már biztos, hogy év végén véget ér a három éve bevezetett Sulinet Expressz program.
Nagy lelkesedéssel indult útjára 2003-ban a Sulinet Expressz, azzal a céllal, hogy minél több magyar családban legyen számítógép. A gépek és számítástechnikai eszközök árából 60 ezer forintot lehetett visszaigényelni, először csak a diákoknak és pedagógusoknak, később mindenkinek, legyen szó komplett számítógépről, nyomtatóról vagy digitális fényképezőgépről. 2004-ben szűkítették a Sulinettel megvásárolható termékek körét, tavaly november óta pedig már csak teljes asztali konfigurációra vagy laptopra, azaz asztali gépre lehetett igénybe venni az adókedvezményt.

A változtatások után kerültek ki például a nyomtatók és a monitorok a kínálatból. A kormány júniusi bejelentése nyomán úgy tűnik, az idei a Sulinet Expressz utolsó éve, de attól nem kell félni, hogy a kereskedők készletei nem lesznek elegendőek. A bejelentés egyelőre nem látszik a számítástechnikai boltok forgalmán – igaz, a nyár egyébként is holt szezonnak számít –, a kereskedők őszre várják az élénkülést. Már csak azért is, mert a számítógépekért kifizetett vételárból csak jövő márciusban-májusban lehet visszaigényelni a 60 ezer forintos összeget, sok családnak pedig nem mindegy, meddig „fekszik bent" a pénzük az akcióban.

– Bár tavaly nálunk is több százan vásároltak a Sulinet keretében, a program nem ért el ugrásszerű növekedést a családok informatikai ellátottságában – tudtuk meg Dombi Lászlótól, a győri Mod Kft. üzletvezetőjétől. „Az emberek kivárnak, ráadásul a gyenge forint 6–7 százalékos árnövekedést hozott a piacon."

Az üzletvezető szerint az elmúlt évek szigorításait követően nemcsak a megvásárolható terméktípusokból lett kevesebb, hanem a programban részt vevő nagykereskedelmi partnerekből is, ezáltal óhatatlanul szűkült a választék és a raktárkészlet is. A sulinetes gépek egy része egyébként is drágább, mint a piacon lévő hasonló konfigurációk, igaz, az olcsóbb gépek esetén még így is bőven megéri a vásárlóknak, egy 120 ezer forintos PC-nél például az 50 százalékos csökkenés komoly kedvezményt jelent. A legnépszerűbb termékek – a komplett asztali gépeken kívül – a nyomtatók (amíg lehetett) és a laptopok; utóbbiakból több európai országban már többet adnak el, mint asztali számítógépből, ráadásul ma már elérhető, 150–180 ezer forintos áron lehet ütőképes géphez jutni. Egy biztos: attól nem kell félni, hogy év végére elfogy a készlet a kedvezményes termékekből, a kereskedők már készülnek az őszi szezonra.

Hatt János, a mosonmagyaróvári Récia PC vezetője nem sajnálja, hogy lefut a Sulinet Expressz, mint mondja, a kereskedők számára több hátránya van, mint haszna.

– A termékeken a szerződött nagykereskedők kerestek, viszont rengeteg adminisztrációval járt. A kezdeti nagy roham után, amikor egy hónap alatt tízszeres forgalmat generált a program, ma már nem jelent forgalomnövekedést a Sulinet.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kíváncsiak a 3. Győri Virágfesztiválra?

Tovább olvasom