Délmagyar logó

2017. 08. 16. szerda - Ábrahám 17°C | 31°C Még több cikk.

Vége a sztrájktárgyalásoknak az MTV-ben

Lezárultak a sztrájktárgyalások a Magyar Televízióban, a sztrájkbizottság és az MTV vezetése újrakötötte a kollektív szerződést - jelentette be Lázár András, a sztrájkbizottság vezetője szerdán Budapesten. A menedzsment szerint ésszerű kompromisszum jött létre.
"A kollektív szerződést újrakötöttük. Jelenleg nincs bérharc az MTV-ben, de úgy határoztunk, hogy a sztrájkbizottság nem oszlik fel, demonstrációs és koordinációs bizottságként kiállunk és küzdünk a közszolgálati magyar televíziózás jövőéért" - hangsúlyozta Lázár András a sajtótájékoztatón, amelyen a televízió munkatársainak egy része is jelen volt.

A sztrájkbizottság vezetője kiemelte, hogy a testület a béren kívüli juttatások megvédése és a fizetéscsökkentési tervek miatt kezdett tárgyalásokat a televízió vezetőivel. Mint fogalmazott, a menedzsment meghátrált, de ezt gyakorlatilag "egy már vezethetetlen, alaptőkéjét, cégjogi legalitását elvesztő, holnap fizetésképtelenné váló vállalat vezetőiként tették".

Ha a jogszabályok, a személyi feltételek és a költségvetési feltételek nem változtathatóak meg - tette hozzá -, akkor a nemzeti köztelevíziózás ebben a formában megsemmisül .

"Üzenjük a politikának, hogy nem hagyjuk abba", nem lesz béke a kuratóriummal és a politikai elittel - hangsúlyozta Lázár András.

Kapuvári Gábor, az MTV üzemi tanácsának elnöke is kiemelte, a veszély nem múlt el, továbbra is érvényes, hogy meg kell menteni a Magyar Televíziót.

Az MTV vezetői képtelenek úrrá lenni a helyzeten, a tulajdonosi testületben politikai hatalmi harcok dúlnak, a televízió menedzsmentjének sorsa is kérdéses - fűzte hozzá.

A vezetőség szerint ésszerű kompromisszum jött létre a két fél között olyan helyzetben, amelyben az MTV nem élvezi a tulajdonos támogatását - értékelte a helyzetet Móriczné Zvornik Csilla humánerőforrás-igazgató a menedzsment képviseletében.

"A menedzsmentnek fontos, hogy legalább bent rend legyen, és fenntartsa a munkabékét. Ezért született végül az a megállapodás, amelyben a kollektív szerződésnek a felmondott szakaszairól újra rendelkeztünk közösen" - hangsúlyozta Móriczné Zvornik Csilla.

Kiemelte: a költségvetési elvonás miatt a krízismenedzselés és a kármentés keretében igyekeztek visszafogni a személyi jellegű költségeket. Erre azért volt szükség, mert az MTV költségvetésének mintegy felét teszik ki ezek a ráfordítások. A jelenlegi helyzetben nagy erőfeszítés a bérek kifizetése is - tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A KENÓ nyerőszámai

A Szerencsejáték Rt. tájékoztatása szerint a március 24-ei KENÓ-játékban a következő számokat… Tovább olvasom