Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Véget ér az alkotmányjavaslatok általános vitája

A parlamenti képviselők ma szólalhatnak fel utoljára az alkotmányjavaslatok általános vitájában, amelyet a Ház formálisan csak hétfőn zár le a módosító indítványok benyújtásának megkönnyítése érdekében. Az Országgyűlés ezt követően, az előterjesztések április 18-ra tervezett zárószavazásáig kizárólag az azokhoz benyújtott módosító indítványokkal foglalkozik.
A honatyák a csütörtöki napirendhez hasonlóan ma is több mint tíz órás időkeretben folytathatják az alkotmányjavaslatok kedden kezdődött összevont általános vitáját. A képviselők a Fidesz-KDNP által benyújtott, Magyarország Alaptörvénye címet viselő törvényjavaslathoz, illetve a független Szili Katalin Magyar Köztársaság Alkotmánya néven beterjesztett előterjesztéséhez szólhatnak hozzá. A házbizottság döntése értelmében a kormánypártok és az ellenzék egyaránt összesen 20-20 órában fejtheti ki véleményét, ám az MSZP és az LMP nem vesz részt a vitában.

A Lázár János Fidesz-frakcióvezető által húsvéti alkotmányként aposztrofált kormánypárti előterjesztés a Nemzeti hitvallás című fejezettel kezdődik és egyebek mellett rögzíti, hogy "hazánk neve Magyarország". Kövér László kedden tartott expozéjában egyebek mellett arról szólt, hogy az új alkotmány mindenki alkotmánya lesz, mint mondta azoké is, akik nem a kormánypártokra szavaztak, illetve azoké is, akik egyáltalán nem szavaztak, vagy nem szavazhattak. A Ház fideszes elnöke a vitától távolmaradó frakciókra célozva megjegyezte: az Országgyűlés nem fogadhat el semmiféle antidemokratikus ultimátumot, diktátumot, zsarolási szándékot.

Szili Katalin, a Szociális Unió elnöke javaslatában kétkamarás parlamentet és az ökoszociális piacgazdaság bevezetését indítványozza. A volt házelnök előterjesztését ismertetve kiemelte: a magyar alkotmányos rend régi hiányossága volt, hogy nem tartalmazta kellő súllyal a szociális jogokat, köztük a munkához, a lakhatáshoz való jogot, továbbá egyáltalán nem szerepelt benne a magyar természeti kincsek - így például a vízkészletek, termőföldek - védelmének kötelezettsége.

A Ház az új alkotmány április 18-ra tervezett elfogadásáig nem tárgyal más előterjesztéseket, a végleges alkotmányjavaslat elfogadásához az országgyűlési képviselők kétharmadának igen szavazata szükséges. Az államfő várhatóan április 25-én írja alá a szöveget ünnepélyes keretek között.

A Magyar Televízió a két javaslat teljes összevont általános vitáját közvetíti.

Olvasóink írták

  • 1. zoltanszabo 2011. március 25. 16:33
    „Csak az a szomorú--most láttam toták képet a T Házról--és megszámoltam az ott ülű hanatyákat :
    " 43 politikus ült + 3 ember a karzaton + a ház elnök !!!!!!
    Hogy a kamera mutatja a felszólalásokat a TV-ben---úgy ülnek át egyik padsorból a másikba,hogy úgy látszódjon mint ha teltház lenne !!!Kész átverés show !!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vonatsínre borult egy autó Pest megyében

Egy autó megcsúszott, megpördült és a vasúti sínekre borult a Pest megyei Acsa térségében… Tovább olvasom