Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Véget ért a hallgatók budapesti demonstrációja

A Hallgatói Hálózat más csatlakozó szervezetekkel közösen a keretszámok tervezett csökkentése miatt demonstrál Budapesten.

20:38 - Véget ért este fél kilenckor a budapesti diákok demonstrációja a Clark Ádám téren.

Nem volt szükség rendőri intézkedésre

Nem történt rendőri intézkedés a hétfő esti fővárosi spontán diáktüntetésen - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján.

A közlemény szerint a vonulás útvonalát 35 rendőr biztosította. A demonstráció pár perccel este fél kilenc után ért véget.

A szervezők arra kérték a kormány napokban elfogadott felsőoktatási koncepciója, azon belül elsősorban a keretszámok tervezett csökkentése miatt tiltakozó hallgatókat, hogy menjenek haza.

A diákok vonulása miatt egy ideig nem járt a 2-es villamos egy szakaszon, illetve nem közlekedtek a műszaki hiba miatt álló 3-as metrót pótló buszok.

20:15 - A Lánchíd lezárása mellett foglaltak állást a fővárosban tüntető diákok hétfő este nyolc órakor.

A Parlament előtt ismét felolvasták azokat a követeléseket, amelyeket a kormány napokban elfogadott felsőoktatási koncepciója, azon belül elsősorban a keretszámok tervezett csökkentése miatt fogadtak el a Hallgatói Hálózat hétfő késő délutáni budapesti fórumának résztvevői.

Ezután a hallgatók, akik korábban ideiglenesen lezárták a Petőfi hidat, úgy döntöttek, hogy a Lánchídhoz vonulnak. Az MTI becslése szerint nagyjából ezren vannak. A diákok azt skandálták, hogy "Viszlát, Viktor, Viszlát, Róza, miénk lesz a jövő kulcsa".

A Hallgatói Hálózat tiltakozó akciója az ELTE lágymányosi kampuszán és a Petőfi-hídon. Fotó: MTI (galéria)

18:30 - A hídfoglaló hallgatók úgy döntöttek hétfő kora este, hogy a Budapesti Corvinus Egyetemhez vonulnak.

18:13 - Lezárták a Petőfi hidat a kormány napokban elfogadott felsőoktatási koncepciója, azon belül elsősorban a keretszámok tervezett csökkentése miatt tiltakozó felsőoktatási hallgatók. A Hallgatói Hálózat és más csatlakozó szervezetek fórumának résztvevői hétfő késő délután döntöttek erről.

A szervezők nem vállalnak felelősséget

A Hallgatói Hálózat és a csatlakozó szervezetek nem vállalnak felelősséget azokért az eseményekért, amelyek a hétfő délutáni, az ELTE lágymányosi kampuszán tartott fórum után történnek - közölték a fórum szervezői az MTI-vel, miután hallgatók előbb lezárták a Petőfi hidat, majd a Budapesti Corvinus Egyetemhez vonultak.

A fórum a közlemény szerint elfogadta az alábbi követeléseket: nulladik pontként követelik a köz- és a felsőoktatás átfogó reformját, a négy további pontban pedig azt, hogy a keretszámokat állítsák vissza legalább a 2011-es szintre, állítsák le a forráskivonást és kompenzálják az elvonásokat, töröljék el a hallgatói szerződést, illetve ne korlátozzák az egyetemi autonómiát.

Hozzátették: "a fórum döntése értelmében a tömeg utcára vonult a Petőfi híd irányába".

"A fórumot követő eseményekért a szervezők és a csatlakozó szervezetek nem vállalnak felelősséget, hiszen azok a rendezvényen kívül történnek" - írták a közleményben, jelezve: a tiltakozást addig folytatják, amíg követeléseik nem teljesülnek.

Az ELTE Lágymányosi úti épületétől a Petőfi híd budai hídfőjéhez vonuló diákok azt skandálták, hogy "nem hagyjuk!, nem hagyjuk!". A Petőfi híd budai hídfőjénél megállították a gépkocsik és a 4-es, illetve a 6-os villamos forgalmát.

Az úttesten álló mintegy 300 hallgató közül többen a kezükben táblákat tartanak "Ne szerződj, szerveződj!, valamint "Az egyetem a miénk" felirattal.

A Pestről Budára tartó gépkocsiforgalom feltorlódott a Petőfi hídon. Közben több rendőrautó érkezett a helyszínre. A hallgatók elindultak a hídon Budáról Pest felé.

18:01 - Lezárják a Petőfi hidat a kormány napokban elfogadott felsőoktatási koncepciója, azon belül elsősorban a keretszámok tervezett csökkentése miatt tiltakozó felsőoktatási hallgatók. A Hallgatói Hálózat más csatlakozó szervezetek fórumának résztvevői hétfő késő délután döntöttek erről, és el is indultak a híd felé.

Korábban írtuk:

Demonstrációt tartott a Hallgatói Hálózat más csatlakozó szervezetekkel az ELTE lágymányosi épületében hétfő délután, hogy így tiltakozzanak a kormány napokban elfogadott felsőoktatási koncepciója, azon belül elsősorban a keretszámok tervezett csökkentése miatt.

A több száz hallgató a kampusz északi épületének Gömb aulájában gyűlt össze. Az aulában a diákok több molinót helyeztek ki ilyen feliratokkal: "Ne szerződj, szerveződj!", "Vissza a jövőnket!", "Aki hülye az is marad!"

A szervezők a hallgatók előtt nyilatkozatot olvastak fel, majd annak egyes pontjait a diákok javaslataira - kisebb módosításokkal - a hallgatóság elfogadta. A dokumentumban egyebek mellett követelték a köz- és felsőoktatás átfogó reformját az érintettek bevonásával, a felsőoktatási keretszámok két és fél évvel korábbi meghatározását, a forráskivonás leállítását, az elvonások kompenzálását, a hallgatói szerződés eltörlését, valamint azt, hogy ne korlátozzák az egyetemi autonómiát.

Követelték továbbá, hogy minden képzési helyen legyen államilag támogatott hely, ne diszkriminálják az intézményeket azzal, hogy csak bizonyos egyetemek képzéseit támogatják. A hallgatók válaszul azt skandálták, "nem hagyjuk, nem hagyjuk!"

A Hallgatói Hálózat tiltakozó akciója a felsőoktatási keretszámok csökkentése ellen az ELTE lágymányosi kampuszán Budapesten 2012. december 10-én.

Az aulában többen - padokra állva - a képzési díj, a röghöz kötés és a keretszámok csökkentése ellen érveltek, és arról beszéltek, hogy a szegényeket kirekesztik az oktatásból, és a kormányzat az intézkedésekkel a társadalom jövőjét veszélyezteti.

A felszólalók között Fábry Béla, a Hálózat a Tanszabadságért képviseletében arra hívta fel a figyelmet, hogy az oktatás területét érintő kormányzati intézkedések nemcsak a hallgatók, hanem a pedagógusok és a szülők ügye is egyben.

A fórumon megjelent több ellenzéki - köztük Kunhalmi Ágnes szocialista, Ertsey Katalin LMP-s és Dúró Dóra jobbikos - politikus. A szervezők a fórum elején ugyanakkor azt kérték - általánosságban - a pártoktól, hogy ne telepedjenek rá a rendezvényre.

A fórumra szóló meghívóban egyebek mellett az áll: a hallgatók nem nyugszanak bele a felsőoktatási keretszámok drasztikus csökkentésébe, amelyet a forráskivonás újabb állomásának tartanak.

A helyzet tarthatatlan, ezért feljogosítva érezzük magunkat az ellenállásra, a szembefordulásra, a mostani és leendő egyetemisták, valamint az oktatók érdekeinek megvédésére - írták.

Olvasóink írták

  • 2. nagypappa 2012. december 11. 04:23
    „Szerintem, ha már fizetős az oktatás, legyen lehetőség azt a munkabérekben azok közterheiben betudni, visszakapni.
    HA valaki fizetős oktatást választja, pályakezdéskor a tanulmányi évei alatt kifizetett összeget (természetesen csak arra az időre jutó tandíjat ami szükséges a diploma megszerzéséhez, azt nem kaphatja vissza amikor évet ismétel) Pl. az adójában, járulékok elengedésével visszakapja. Ezzel megoldódik az a visszás helyzet, hogy itthon képzett diplomások külföldön helyezkednek el, a befogadó ország élvezi ennek hasznát.”
  • 1. queenmargareth1 2012. december 10. 18:28
    „:)már pedig megfogni a 4-6-ost épp elég!!!:)hajrá!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diákok gyűjtöttek a dévai gyerekeknek

Kedden indítják útjára Budapestről azt a mintegy 450 ajándékkal teli cipősdobozt, amelyet a Budai… Tovább olvasom