Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Véget ért a Jobbik vonulásos tüntetése Biszku Béla háza előtt

Beszédet mondott Novák Előd és Murányi Levente, a Jobbik két alelnöke.
Rendbontás nélkül véget ért a Jobbik vonulásos tüntetése péntek este Budapesten, Biszku Béla volt belügyminiszter háza előtt. Az időközben néhány ezresre duzzadt tömeg a beszédek meghallgatása után elvonult a helyszínről.

A tüntetők pénteken kora este Mátsik György volt ügyész lakásától vonultak Biszku Béla 1957 és 1961 közötti belügyminiszter háza elé. A tömeg folyamatosan Biszku Béla-, Bajnai Gordon-, Gyurcsány Ferenc- és Orbán Viktor-ellenes rigmusokat skandált. "Kommunista gyilkosok!"; "Biszkut, Gyurcsányt börtönbe, Bajnait a tömlöcbe!"; "Vesszen az Orbán, mert hazug a kormány!" - kiabálták a tüntetők. A menetet a Margit körúton egy házból többször is leöntötték vízzel.

Biszku Béla háza előtt beszédet mondott Novák Előd és Murányi Levente, a Jobbik két alelnöke. Novák Előd kijelentette: a rendszerváltás csak hatalomátmentés volt, és bár "az egykori ügynökök által befolyásolt" Fidesz a 2010-es választásokat elsősorban az elszámoltatás kampányígéretével nyerte meg, mégis "szembeköpte a saját választóit", és nem hajlandó például a kommunista luxusnyugdíjakat megszüntetni. "Érted jöttünk, elvtárs, nem ellened, nem fog fájni, nem kell félni!" - kiabálta Novák Előd Biszku Béla háza felé.

Murányi Levente arról beszélt: őt is elítélték 1956-ban, ezért neki "nincs szebb dolog a világon, mint kommunistát lőni". A jobbikos országgyűlési képviselő élesen bírálta a kormányt, mondván: "most sem engedik, hogy visszaüssünk", ezért szerinte a kommunista bűnök "csak akkor lesznek megbosszulva, ha a Jobbik alakít kormányt".

A tüntetés után a résztvevők elvonultak Biszku Béla háza elől. Többen különböző tárgyakat dobtak be a volt politikus kertjébe a kerítésen át, de a rendőrség - amely végig biztosította a vonulást - és a Jobbik szervezői nem engedték közel a tüntetőket a kapuhoz. Biszku Bélát az 1956-os forradalmat követő két sortűzzel kapcsolatban több emberen elkövetett, emberöléssel megvalósított háborús bűntettel gyanúsítják. A bíróság szeptember 10-én rendelt el vele szemben lakhelyelhagyási tilalmat. Biszku Béla ugyanakkor azt állítja, hogy 1956-ban semmiféle kapcsolata nem volt a karhatalommal, "se közvetve, se közvetlenül".

Olvasóink írták

 • 3. klj-54 2012. szeptember 29. 18:41
  „Ott kezdődik a dolog, hog aki haszonélvezője volt az elmúlt (Elmúlt?) rendszernek annak NINCS ERKÖLCSI ALAPJA ahhoz, hogy szót emeljen!
  Nem szeretem Mariska nénit a halálra ítéltet de neki lenne joga, de most mintha ő sem lenne annyira hisztis.”
 • 2. deszkás 2012. szeptember 29. 08:34
  „És ezt komolyan is gondolja. Hol tanultál kicsi huszár? Aki esetleg szemrebbenés nélkül vette a tanácsi lakást birtokba-aztán picipézé- tulajdonossá vált.”
 • 1. papsajt 2012. szeptember 29. 07:22
  „wikipedia:
  "keményvonalas kommunista politikus, ,,a puha diktatúra legkeményebb ökle",[1] az MKP, az MDP majd az MSZMP tagja és vezetője, belügyminiszterként (1957-1961) az 1956-os forradalom utáni megtorlás egyik irányítója"
  *
  De azért rendőr sorfal védi :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyöngyösön demonstrált a Jobbik

A Jobbik kormányra kerülése esetén csak egy szempontból fog különbséget tenni az emberek között, aszerint, hogy építik vagy rombolják az országot - jelentette ki Vona Gábor. Tovább olvasom