Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Véget ért a kilakoltatási moratórium

A hatályos szabályozás szerint megkezdődött a bíróságok által jogerőre emelkedett döntések végrehajtása.
Véget ért a kilakoltatási moratórium, és mivel kormányzati döntés nem született a moratórium meghosszabbításáról, a hatályos szabályozás szerint megkezdődött a bíróságok által jogerőre emelkedett döntések végrehajtása. Az idén háromszáznál kevesebb kilakoltatásra lehet számítani - közölte a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara csütörtökön.

A kilakoltatási moratórium a három téli hónapra vonatkozik, március 1-jétől november 30-ig végrehajtják a jogerős bírósági ítéleteket, és ha a bíróság egyértelműen a kilakoltatás mellett foglal állást, akkor kilakoltatják az adósokat - olvasható a kamara közleményében, amely kitér arra is, hogy a kilakoltatások ügyében eljáró végrehajtóknak nincs joguk mérlegelni az ügyek hátterét.

A végrehajtók csak abban az esetben állhatnak el a végzés foganatosításától, ha erre külön bírói végzés érkezik, amely mentesíti az adóst a végrehajtási eljárás lefolytatása alól. Az adósok az ügyükben eljáró bíróságnál kezdeményezhetik a végrehajtás felfüggesztését, ha megfelelő dokumentációkkal igazolni tudják, hogy az eljárás során nem sújtották őket rendbírsággal, és van olyan méltányossági körülmény, amely okot ad a végrehajtás felfüggesztésére.

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara statisztikái szerint tavaly az ingatlanárveréseket követő kilakoltatások száma 250 alatt maradt. Várhatóan a moratórium végeztével sem emelkedik meg ugrásszerűen a kilakoltatások száma. Az előzetes statisztikai adatok szerint a korábbi évekhez hasonlóan az idén is várhatóan háromszáz alatt marad a kilakoltatások száma. Ez előreláthatólag tízszázalékos emelkedést jelent az elmúlt évi számokhoz képest, összhangban a beérkezett ügyek számának tízszázalékos növekedésével.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hajléktalanok kétharmada vidéken él

Az elmúlt 5 év adatai alapján Budapesten stagnált, vidéken folyamatosan növekedett az adatfelvételbe… Tovább olvasom