Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Véget ért a melegfelvonulás

Véget ért a Budapest Pride felvonulás szombaton hat óra után - jelentette a helyszínről az MTI tudósítója.

A menet a Honvéd és Alkotmány utca sarkán levő rendőrsorfalnál megállt, a résztvevők elindultak hazafelé.

Nagy Szilva, a Budapest Pride egyik szervezője az MTI-nek elmondta, soha nem voltak ennyien a felvonuláson, és sikerként értékelte azt is, hogy a rendőrség korrekt módon biztosította a rendezvényt, a résztvevők biztonságban érezték magukat.

A felvonulás a Városligettől indult, és a Kossuth térnél fejeződött be. A felvonulás szervezője a rendőrség honlapján közzétettek szerint 18 óra 20 perckor bejelentette a vonulásos rendezvény végét.    

Horváth Katalin Fanni, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek azt mondta: a vonulásos rendezvény békésen véget ért, intézkedésre nem volt szükség. Hozzátette: ugyanakkor más rendezvénnyel összefüggésben jelenleg is rendőri intézkedések történnek.

A szóvivő ennél többet egyelőre nem közölt, de az MTI tudósítója azt látta, hogy a Kossuth tér és az Alkotmány utca sarkán kiemeltek egy horogkeresztes sálat viselő embert, és egy kisbuszba ültették. A járművet rendőrök vették körül, mert többen felzúdultak az intézkedés láttán. Az MTI tudósítója azt látta, hogy kisebb dulakodás alakult ki, de kutyás rendőrök és több sornyi rohamrendőr elzárta a kisbuszt, amellyel elszállították az előállítottat. Ezt követően az MTI tudósítója azt látta, hogy egy fiatalembert földre vittek a rendőrök. Az intézkedés miatt ugyancsak felzúdulókat a rendőrök néhány méterrel hátrébb szorították.

A dulakodás közben egy rendőr elejtette a könnygázspray-s palackját, amelyet egy férfi felkapott, és könnygázt fújt a rendőrökre.

Egy fekete ruhás férfit megbilincseltek a rendőrök, és egyik járművükbe ültették.

Az MTI tudósítója arról számolt be, hogy a felvonulás ellenzői paradicsommal dobálták a rendőröket, ugyanakkor 7 óra körül elkezdett oszlani a tömeg.

MTI Fotók: Mohai Balázs

 Az Egyesült Államok magyarországi nagykövete, Eleni Tsakopoulos Kounalakis, valamint a budapesti amerikai nagykövetség több munkatársa is részt vett a szombati Budapest Pride felvonuláson, hogy a Hillary Clinton amerikai külügyminiszter által meghirdetett, a kisebbségi és emberi jogok érvényesülését segítő kezdeményezés részeként támogassák a magyarországi LMBT- (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű)közösséget - tájékoztatta a külképviselet az MTI-t.

Emlékeztettek: Barack Obama amerikai elnök a júniust a "büszkeség hónapjává" nyilvánította, hogy ezzel is felhívja a figyelmet mindarra, amivel az LMBT-közösséghez tartozó amerikaiak hozzájárulnak hazájuk teljesítményéhez, illetve Amerikának arra a hagyományára, amely segíti a kisebbségi csoportok polgári jogainak érvényesülését.

A budapesti amerikai nagykövetség közleményében felidézte azt is, hogy a külképviselet 15 más budapesti nagykövetséggel együtt támogatta az LMBT-közösséget az EuroGames, valamint a Pride Kulturális és Filmfesztivál megrendezésében.

Hozzátették: az amerikai nagykövetség a jövőben is tartja és keresi a kapcsolatot az LMBT-közösséggel, és bevonja azt a civil társadalomnak nyújtott képzéseibe.

Korábban az MTI tudósítói beszámoltak arról, hogy egy időre Eleni Tsakopoulos Kounalakis is csatlakozott a Budapest Pride felvonuláshoz.

Melegfelvonulás Budapesten 2012
A menet az Andrássy úton a Kodály köröndnél haladt, amikor a testőrökkel körülvett diplomata megjelent és beállt a felvezető kamion mögé. A nagykövet, aki feltehetően a szervezőktől kapott egy kisebb szivárványszínű zászlót, mosolyogva fényképezkedett a felvonulás résztvevőivel, majd egészen az Izabella utcáig együtt sétált a tömeggel, itt beszállt a rá várakozó autóba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vona Gábor: a Magyar Gárda nélkül a Jobbik nem lenne parlamenti párt

Vona Gábor szerint a nemzeti oldal elé húzott "betonfalat" a Magyar Gárda törte át, e nélkül a… Tovább olvasom