Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Végkielégítés még januárban

Január végéig megkapják végkielégítésüket a Soproni Marhavágó Kft. elbocsátott dolgozói.
61 dolgozónak mondtak fel a Soproni Marhavágó Kft.-nél november végén. Ekkor kezdődött meg a cég felszámolása. Az eljárásra azért volt szükség, mert a tulajdonos Pick Szeged Rt. tavaly júniusban túladott a közel száz főt foglalkoztató vágóhídon. Mivel nem találtak olyan vevőt, aki tovább üzemeltette volna a marhavágót, megindult a felszámolása.

Mógor Zoltán, a Fővárosi Bíróság által kijelölt felszámolóbiztos a Mátraholding Rt. képviseletében arról tájékoztatta lapunkat, hogy jelenleg a meglévő gépek, berendezések értékesítése zajlik. Törvényi előírás szerint legkésőbb két év alatt kell végrehajtani a felszámolást, ám a biztos számításai alapján a soproni marhavágó esetében fél év alatt végeznek az eszközök kiárusításával. Ezt követően előreláthatólag a nyár elején veheti birtokba az üzem épületét és területét az új tulajdonos cég, melynek kiléte sokáig bizonytalan volt, és máig sem jelentették be hivatalosan.

A Kisalföld információi szerint a terület teljes egészében egy budapesti ingatlanforgalmazó és -hasznosító kft. tulajdonába került. Az üzem melletti kisebb terület pedig – mely szintén a Pick Szeged Rt. tulajdonában volt – a Lidl Magyarország Kereskedelmi Bt.-é lett. Egyelőre tulajdonjogi fenntartással, mert a tulajdonjogot még nem íratták át. Mindkét cég képviselőjét szerettük volna megkérdezni későbbi terveikről, ám nem sikerült utolérni őket. Az ingatlanforgalmazó kft.-nek minden kutatásunk ellenére sem sikerült nyomára bukkanunk, a Lidl áruházlánc hazai vezetői pedig lapzártánkig nem válaszoltak írásban feltett kérdéseinkre.

Az üzleti érdekek, elképzelések mellett azonban van még egy nagyon fontos momentum, mely sokszor háttérbe szorul anyagias világunkban. Mégpedig a dolgozók további boldogulása. A vágóhíd munkatársai közül többen korkedvezménnyel nyugdíjba mentek, az elbocsátott hatvanegy hentes azonban még jelenleg is a végkielégítésére vár.
Mógor Zoltán felszámolóbiztos azt nyilatkozta: a dolgozók bérüket

és járulékaikat e hónap végéig maradéktalanul kézhez kapják.
Addig viszont nem érdemes elhelyezkedniük, mert elesnek a végkielégítés összegétől, mely sokuknál eléri a másfél-két millió forintot. Hettlinger János 28 éves újkéri fiatalember, a marhavágó volt szakszervezeti főbizalmi titkára is immár két hónapja tengődik munka nélkül. Keresésünkkor is épp új munkahely után járt, így édesapja osztotta meg velünk fia gondjait: nehéz a környéken hentesként munkát kapni. Az elbocsátott dolgozók a mai napig is tartják a kapcsolatot, innen tudják, hogy közülük csupán néhányuknak volt szerencséje. Ketten Németországban találtak munkát, páran nagy bevásárlóközpontok húsospultja mögött keresik a „betevőre valót".

A többiek – legtöbbjük fiatal, családos ember – még próbálkoznak. A nehézségeket kitartással, családi támogatással talán leküzdik. Addig azonban valamennyiüket érzékenyen érinti a cég felmondólevelének utolsó mondata: „Sikeres, mielőbbi munkába állást kívánunk!"

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adóügyek: az idei a változások éve

Az APEH- nál változnak a határidők, többek között az szja eddigi elszámolási módjai egy újabbal… Tovább olvasom