Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Végleg kivonják a hadrendből a MiG-29-eseket

Végleg kivonja a hadrendből a Magyar Honvédség a tulajdonában lévő MiG-29 típusú vadászrepülőgépeket - közölte Szekeres Imre honvédelmi miniszter Moszkvában.
Végleg kivonja a hadrendből a Magyar Honvédség a tulajdonában lévő MiG-29 típusú vadászrepülőgépeket - közölte Szekeres Imre honvédelmi miniszter Moszkvában. A magyar miniszter elmondta azt is, hogy Oroszországnak üzletet ajánlanak: a hadrendből kivont repülőgépekért cserébe azt szeretnék, ha az orosz gyártó elvégezné a Magyar Honvédség helikoptereinek karbantartását és felújítását, és szó lehetne újabb orosz helikopterek vásárlásáról is.

Szekeres, aki kedden az orosz parlament, az Állami Duma és a felsőház, a Szövetségi Tanács védelmi bizottságainak vezetőivel és tagjaival tárgyal, a találkozó előtt jelentette be újságíróknak, hogy miután a Magyar Honvédség az év végéig megkapja a megrendelt tizennégy svéd Gripen katonai repülőgépből az utolsót is, megszületett a döntés: 2009-ben a tulajdonában lévő valamennyi MiG-29 típusú vadászrepülőgépet kivonja a hadrendből.

"Számunkra kedvező lenne, ha ezekért a repülőgépekért cserébe az orosz szállító felújítaná a Magyar Honvédség tulajdonában lévő MI-8, MI-17 és MI-24 típusú harci és szállító helikoptereket, illetve beszámítaná orosz helikopterek esetleges vásárlásánál" - mondta a miniszter. Szekeres Imre hangsúlyozta, hogy az új helikopterek vásárlása a magyar közbeszerzési törvények előírásainak megfelelően fog történni, de nyilvánvalóan jó lenne, ha a Magyar Honvédség helikopterei egy gyártótól származnának. A miniszter hozzátette, hogy a gyártóval való egyetértésben Magyarország eladhatja más országoknak is a hadrendből kivont MiG-29-eseket.

Magyarország a vele szemben fennálló orosz államadósság fejében 1993 szeptembere és novembere között 22 darab együléses és 6 darab kétüléses MiG-29 típusú vadászrepülőgépet kapott Oroszországtól - mondta el Mikita János altábornagy, a magyar hadsereg vezérkari főnökének helyettese a távirati irodának. Ezekből a gépekből azóta kettő lezuhant, a többinek is már csak egy része teljesít szolgálatot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rendőrök ébresztették az elaludt betörőt

A polc alatt aludta az igazak álmát egy betörő a Borsod - Abaúj - Zemplén megyei Mályiban, amikor a… Tovább olvasom