Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Végleges megoldás helyett „enyhítés”

Konkrét ígéretet nem, csak megoldási javaslatokat kaptak azok a nádorvárosiak, akik a Komszol zaj- és levegőszennyezése miatt tiltakoznak. A hétfői lakossági fórumon egyvalamiben mindenki egyetértett: a járműtelepnek és a szerelőműhelynek előbb-utóbb mennie kell a város szívéből.
A nyolcvanas évek vége óta tart a környék lakóinak harca a Komszol ellen. A cég Kálvária utcai telephelyén ki-be járó teherautók már akkor is nagy zajt és szmogot okoztak. A helyzet az utóbbi 2–3 évben vált kritikussá, a Komszol ugyanis folyamatosan fejlesztette a telephelyet, többek között egy új, 50 teherautónak helyet adó gépkocsiparkolót alakított ki a társasházak közé ékelt területen.
– Hajnalban, sőt, éjszaka arra ébredünk, hogy a munkások ütik a vasat, kiabálnak, a zaj annyira elviselhetetlen, hogy az ablakot sem tudjuk kinyitni. Nem beszélve a levegőszennyezésről: a teherautók motorja már hajnali ötkor elkezd füstölni, alig néhány méterre a Kálvária utcai általános iskolától! Szomorú, hogy egy városi fenntartású cég ennyi kárt okozhat a győrieknek, s az önkormányzat évek óta nem lépett semmit az ügyben – vázolta a helyzetet Gráf Győző, a lakók egyik képviselője azon a lakossági fórumon, melyen az itt élők a győri polgármester- és képviselőjelöltektől vártak megoldást a problémájukra. Több képviselő mellett eljött Kovacsics Imre független és Borkai Zsolt, a Fidesz–KDNP polgármesterjelöltje; egyedül a Komszol képviselőjét hiányoltuk, a lakóktól azonban megtudtuk, hogy ez nem véletlen, hiszen a vállalat eddig – évek óta – egyetlen megkeresésükre sem válaszolt, eltekintve a szóvivőjük minapi nyílt levelétől, amely szintén nem kínál megoldást. Szintén sérelmezték, hogy bár a Komszol több mint egy hónapja zajszintmérést végeztetett, annak eredményéről azóta sem kaptak semmiféle tájékoztatást, bár nem hivatalos forrásból tudni vélik, hogy az éjszakai zajszint messze meghaladta a határértéket...
A lakossági fórumon a két polgármesterjelölt nem ígért semmit, csak azt, hogy amennyiben megnyeri a választásokat, érdemben foglalkozik a problémával. Kovacsics Imre szerint ebben a helyzetben csak egy radikális lépés lehet a megoldás.
– A városi szolgáltatókat egy nagyvállalattá kellene összevonni, és kiköltöztetni őket a győri ipari parkba. Ennek a költségei ugyan magasak, a felszabaduló értékes területek eladásából azonban ezt fedezni lehetne – vázolta elképzelését.
Borkai Zsolt egyetértett abban, hogy a Komszol „munkás” részlegét ki kell költöztetni a lakóövezetből, ezt azonban csak alaposan kidolgozott, átgondolt koncepció mentén tartja megvalósíthatónak. Elmondta, hogy ez nem megy egyik percről a másikra, de addig is szigorú szabályozásra van szükség, hogy biztosítsák a lakók nyugalmát.
Egyelőre tehát megoldás nincs, bár Dézsi Csaba András képviselő kezdeményezésére a napokban történt némi előrelépés az ügyben: megállapodás született a Komszollal, hogy januártól megszüntetik az éjszakai munkavégzést. A végleges megoldásra, azaz a szerelőüzem és a parkoló elköltöztetésére azonban még várni kell; a lakók csak abban bíznak, hogy ügyük nem sikkad el a választási ígéretek sűrűjében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Allergiás tüneteket csillapít az óvodai sószoba

Tavasszal alakították ki a sószobát a szegedi vasutas óvodában. Egészségmegőrzésre,… Tovább olvasom