Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

Véglegesítette a gázáremelést és az áfaemelést a kormány

A kormány úgy döntött, hogy az eredeti javaslat szerint a 15 százalékos áfát emeli 20-ra, és nem osztja meg az emelést a középső és a felső áfakulcs között.
Az eredeti terveknek megfelelően a 15 százalékos áfakulcsot emeli 20 százalékra szeptembertől a kormány - jelentették be a kormányülést követő sajtótájékoztatón. Azért nem a keddi Országos Érdekegyeztető Tanácson bejelentett javaslat alapján nő a két magasabb áfakulcs kettő, illetve három százalékkal, mert az SZDSZ ezt a változatot ellenezte, így tehát ősztől az élelmiszerek döntő többségéért, a vízdíjért, és a gázért is öt százalékkal kell többet fizetnie mindenkinek.

A gázárak így viszont a kompenzációs rendszer átalakításával együtt még idén két lépcsőben emelkednek. Az áfaemeléssel együtt ősztől az évi 1500 köbméter alatt fogyasztók 25 százalékkal fizetnek többet, 1500 és 3000 köbméter között 30 százalékkal, 3000 köbméter felett pedig 37-38 százalékkal drágul a gáz. Az éves alapdíj a jelenlegi 4.030 forint helyett augusztustól 5.244, szeptember elsejétől pedig 5.472 forint lesz. A távhődíjak az áfaemeléssel együtt 18 százalékkal drágulnak szeptember elsejétől.

Kiss Péter szociális és Kóka János gazdasági miniszter egyaránt megerősítette, hogy az augusztustól életbe lépő változás, majd a jövő év elejétől a gázárkompenzációs rendszer átalakítása azt szolgálja, hogy a gázért fizetett ár egyrészt közeledjen a világpiaci árhoz, másrészt ne a fogyasztás alapján minden kis felhasználást támogassanak, hanem csupán a valóban rászorulók kapjanak kompenzációt. Ez 132 ezer nagycsaládot, 61 ezer nyugdíjas családot, valamint 118 ezer olyan családot érint, ahol fogyatékkal élő van, és esetükben az egy főre jutó jövedelem nem éri el a nyugdíjminimum kétszeresét, vagyis 51 600 forintot. Ezzel összesen 1,1 millió embert támogat a kormány - tette hozzá Kiss Péter.

Az elmúlt napok kormányzati intézkedései a Fidesz szerint egyet jelentenek: Gyurcsány Ferenc és kormánya egy rendkívül súlyos hazugságspirálba került - mondta Szijjártó Péter. Indoklása szerint minden intézkedés szöges ellentétben áll a választás előtti ígéretekkel, így azt állították a szocialisták, hogy nem lesz áfaemelés, nem lesz tandíj, nem lesz gázáremelés, és mégis lett mindhárom. Szijjártó Péter szerint csak a gázáremelés miatt egy átlagos család évente 40 ezer forinttal fizet ki többet.

(Krónika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Játszótérfejlesztés

Babót. A babóti önkormányzat idei tervei között szerepel a település játszótereinek fejlesztése. A… Tovább olvasom