Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Végre elindul(t) a kosárlabda-bajnokság

Közel fél év szünet után a múlt hét végétől újra élvonalbeli tétmérkőzéseket láthatnak a kosárlabdázás barátai. A hölgyek már a múlt héten elkezdték, s elkezdődött a férfibajnokság is, ám a sÖrdögök nyitófordulóbeli mérkőzését elhalasztották.

Előzmények

Meglehetősen kaotikus nyarat tud maga mögött a magyar kosárlabdasport. A májusi közgyűlés után, amelyen az addigi elnök, Bartha Ferenc kikapott ellenjelöltjétől, Németh Lászlótól, az egész nyár a – szaknyelven szólva – pozíciószerzésről szólt. A sportágban inkább a jogászok, az ügyészség játszotta a főszerepet, mint a szakemberek, akik a legutóbbi küldöttgyűlésen sem tudtak semmiben közös nevezőre jutni. Az embernek a fejleményeket látva a sok bába közt elvész a gyermek című népi bölcsesség jut eszébe, annál is inkább, mert biztosra vehető: a sportágban uralkodó káosz is belejátszott abba, hogy mind férfi-, mind pedig közvetlen továbbjutásra a csoportbeosztás alapján kimondottan esélyesnek tűnő női válogatottunk is elbukott az EB-középdöntőkön – hogy valamit a szakmáról is szóljunk... Szóval ilyen helyzetben kezdődött el a bajnokság.

Előrelépés

Az előző bajnokságban az MKB-Euroleasing Sopron együttese az Euroligában összességében elfogadható szezont zárt. Visszakerült a legjobb nyolc európai együttes közé, ráadásul egy parádés bravúrral, a kisebb világválogatottal felálló Jekatyerinburg kiütésével. A Magyar Kupában óriási esélyt szalasztott el hazai pályán az együttes, a bajnokságban pedig megint a Pécs volt jobb. Egy előrelépésről azonban be tudunk számolni, Natalia Hejková helyett a másod- vagy pályaedzői pozícióból előrelépő Székely Norbert lett a szakvezető. Székely nyáron az U20-as Európa-bajnokságon Sopronban fényesen bizonyította rátermettségét. Úgy szerzett bravúrezüstöt lányaival, hogy a torna közepétől nélkülözni volt kénytelen csapata első számú centerét, Horti Dórát. Most azonban némiképp hasonló, de bizonyos szempontból azért más a feladata.

Új feladatok

Ahogy az U20-as csapatnál – ott már évek óta –, úgy az MKB-Euroleasingnél is együtt volt korábban az együttes gerince. Csakhogy míg a fiatalokhoz többé-kevésbé a játékosok számára ismeretlenül érkezett, a soproni csapatnál kicsit más, érdekesebb a helyzet. Székely másodedző volt, gyakorlatilag Hejková utasításainak végrehajtatója, s nyilván akkor más volt a viszonya játékosaival s más most első számú szakmai főnökként. Eddig úgy tűnik, ez nem jelent problémát, bízzunk benne: a jövőben sem fog. Az viszont már érdekesebb, nehezebb feladat, hogy az előző évek során Hejková irányítása mellett szinte kizárólag a lerohanásokra épülő taktikán – amelyek ha nem sikerültek, bizony nemegyszer nehéz helyzetbe került az együttes – mennyit tud változtatni, finomítani Székely. A felállt védelem elleni támadójáték no és persze a védekezés hatékonyabbá tétele a fő feladat. Az út elején jár még az együttes, s ez látszott is a Krasznai-kupán. Ezzel nincs is semmi gond, hiszen bő két hete dolgozik kompletten együtt a keret. Németh Bernadett személyében új irányító érkezett a soproniakhoz, vele még össze kell csiszolódjon a társaság. Bízunk benne: jobban jár vele a csapat, mint a zseniális képességekkel megáldott, de kezelhetetlen Teasleyvel járt tavaly... Szóval az út elején jár a soproni együttes, s a szurkolók akkor lennének igazán boldogok, ha a másodedzőből szakvezetővé avanzsált Székely mellett a három „front” valamelyikében a csapat is előrelépne...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árusítsanak gyógyszert a benzinkutaknál?

Tovább olvasom