Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Végre otthon is nyomtathatók az interneten vásárolt vonatjegyek

November közepétől már nemcsak a nagyobb állomásokon található automatáknál, hanem bárhol ki lehet nyomtatni a MÁV-START-nál interneten vásárolt belföldi vasúti menetjegyet - jelentette be Kővári Zsolt, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója kedden, sajtótájékoztatón Budapesten.
Elmondta: tapasztalatuk szerint november 14-től egy hét alatt belföldi járataikra 20 ezer menetjegyet vásároltak interneten, és ennek 7-8 százalékát már otthon nyomtatták ki.

Kérdésre válaszolva Nemes Anikó, a MÁV-START projektvezetője közölte, hogy a fejlesztés beruházási költsége 52 millió forint, ebbe bele tartozik az informatikai megoldás kifejlesztése, illetve a jegyellenőrzéshez szükséges 1.450 okostelefon beszerzése.

Kővári Zsolt elmondta, hogy a MÁV-START 2008-ban indította el az internetes jegyértékesítési rendszerét. Azóta a szolgáltatást egyre többen választják, jelenleg 40 ezer aktív felhasználójuk van, és 1 millió jegyet vásároltak online. Céljuk, hogy a következő időszakban az interneten vásárolt menetjegyek arányát a jelenleg 2,5-3 százalékról 15 százalékra növeljék - mondta a vezérigazgató.

A vezérigazgató szólt arról, hogy fokozatosan fejlesztik a jegyértékesítési rendszert. Kérdésre válaszolva elhangzott, hogy a MÁV-START nemzetközi járataira azt követően lehet kiterjeszteni az interneten vásárolt jegyek otthoni nyomtatását, ha a külföldi vasúttársaságok az ellenőrzés technikai kérdésében megegyeznek.


A MÁV-START tájékoztatása szerint az otthoni nyomtatású belföldi menetjegyeket, pót- és helyjegyeket az interneten az utazás előtt már akár 60 nappal meg lehet vásárolni. A visszaélések elkerülése érdekében az otthon nyomtatott jegyek - az európai vasutak gyakorlatát követve - egy adott napra, és meghatározott vonatra érvényesek, névre szólóak és nem átruházhatók.

A menetjegyet A/4-es méretű fehér papírra kell kinyomtatni, az azonosítást kétdimenziós pontkód szolgálja. A kódot okostelefonon olvassa le és érvényesíti a jegyet a kalauz a vonat fedélzetén.

A MÁV-START tájékoztatása szerint az otthon nyomtatott jegyek a MÁV és a GYSEV vonalain egyaránt érvényesek.

Amennyiben az utas nem használja fel az otthon nyomtatott menetjegyét, akkor csak az online vásárlási felületen kezdeményezheti a visszatérítést legkésőbb a vonat indulás előtt egy órával - közölte a MÁV-START Zrt.

Olvasóink írták

  • 2. dmonlájn 2011. november 22. 13:08
    „1. kowalsky 2011.11.22. 12:36

    "(Európában van mondjuk 220 a vonaton :)" a magyar IC kocsikban is van 220-as konektor, csak nem lehet őket használni!”
  • 1. kowalsky 2011. november 22. 12:36
    „Kicsit magyar. Ha lekésem a vonatomat, kitörölhetem a jeggyel, mert 1 óra múlva már nem ülhetek fel e szakadt, koszos, 40 éves 2. osztályú vagonra vele. De legalább tudtak venni 1450 okostelefont, hogy a jegylyukasztón nevelkedett kalauzok legalább játszani tudjanak majd vele. (Érdekelne tovább, hogy hátitáskás akkumulátorral járnak majd a kalauzok ezután? Vagy ha lemerül a cucc 2 óra Angry Bird után, akkor hol töltik? (Európában van mondjuk 220 a vonaton :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem akarta megölni kisfiait a férfi, de a ˝túlélőtúra˝ miatt kényszergyógykezelésre ítélték

Üvegdarabbal sebesítette meg öt- és nyolcéves fiait egy férfi, ezért a Győri Ítélőtábla elrendelte a kényszergyógykezelését. Tovább olvasom