Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Végtörlesztés: Rogán szerint összejátszanak a bankok

Ha a bankok magatartása ezt szükségessé teszi, a Fidesz a végtörlesztési törvény újbóli módosítását fogja javasolni, az ehhez szükséges munka jelenleg is folyik a frakcióban - mondta Rogán Antal pénteken sajtótájékoztatón.
A korábban a devizahitelek egyösszegű, rögzített árfolyamon történő végtörlesztéséről szóló jogszabályt kezdeményező fideszes politikus hozzátette: ha pontosítás szükséges, az a november 3-i ülésen a parlament - és már jövő hétfőn az általa vezetett gazdasági bizottság - elé kerülhet. Ezzel párhuzamosan - folytatta - előkészítik a referenciakamatozással összefüggő szabályokat, amelyek döntően meghatároznák a banki kamatemelés lehetséges mértékét.

Hangsúlyozta azonban, hogy a végtörlesztés kérelmezésének évvégi határidején nem kívánnak változtatni.

Rogán Antal kifejtette: változatlanul úgy gondolja, a bankok összejátszanak, hogy minél kevesebben jussanak forinthitelhez, és így minél kevesebben élhessenek a végtörlesztés lehetőségével. Szavai szerint a pénzintézetek a kiskapukat keresik, ezért a Fidesz-frakcióban folyamatos a törvényalkotási munka annak érdekében, hogy minden akadályt elhárítsanak a végtörleszteni szándékozók elől. "Ha a bankok problémákat vetnek fel, kifogásokat találnak, ha kell, törvényi pontosítással ezeket a kifogásokat elhárítjuk" - jelentette ki.

Kitért arra is, hogy véleménye szerint a bankrendszer jó néhány szereplője "kevésbé lenne merész, ha nem élvezné a legnagyobb ellenzéki párt támogatását ebben az ügyben".

Ehhez csatlakozva Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: megdöbbentő, hogy a bankok végtörlesztéssel kapcsolatos "kekeckedését és bojkottját" indokoló véleményeket "parlamenti beszédekben vissza lehet hallani", mert azok MSZP és az LMP kommunikációjában is visszaköszönnek.

"A Fidesz-frakció megrendíthetetlen abban, hogy a végtörlesztés ügyét végig kell vinni, és el kell azt érni, hogy a több mint egymillió devizahitelesből minél többen tudják letenni a devizahitelt, és forinthitelt fölvenni helyette (...) A magyar bankrendszer ellenállását meg fogjuk törni törvényhozási eszközökkel" - jelentette ki.

Olvasóink írták

 • 10. 620829 2011. október 22. 15:43
  „Aki tudja nézze meg a Zeitgeist nevű videokat...le fog döbbenni-hogy mi is az igazság....megdöbbentő!!!!!”
 • 9. Power 2011. október 22. 13:38
  „Állítólag Rogán Antalnak 57 millió körüli banki devizaalapú hitele van. Nem védem a bankokat, de előző kormányok, a bankok és a devizaalapú hiteleket felvevők felelősségét nem biztos, hogy egyoldalúan a bankokra kellene hárítani. Lassan a megtakarításokat is kiveszik az emberek bankokból, miután a kamatok lefelé mennek.”
 • 8. 620829 2011. október 22. 13:35
  „8. igazságkereső 2011.10.22. 11:23

  HIDD EL SZÍVEMBŐL DRUKKOLOK NEKED...DE AMIT KARSZ LEHETETLEN.
  Aki egy picit is járatos a közgazdaságban-aannak be kell látnia , hogy a devizák mozgása nem is napi de másodpercesen más-és más......devizatraderként másodpercek alatt lehet keresni és bukni súlyos milliókat...
  A felvett hitel---VÁLTOZÓ MOZGÓ DEVIZÁBAN LETT FELVÉVE-NAPONTA VÁLTOZÓ FT PARITÁSSAL....HOZZÁJÖN A CDS FELÁR- A POLITIKAI HUMBUK-AZ IMF RABLÓINAK VÉLEMÉMÉNYE....AZ EURIBOR-SNB ÉS MNB KAMATAINAK VÁLTOZÁSA.....SOKKAL KOMPLEXEBB-MINT AZ KIVÜLRŐL LÁTSZIK.
  ÍROK EGY PÉLDÁT VELEM TÖRTÉNT!!!!!!

  Megrendeltem az árúm-270ft-os alapanyagárnál-----mire fizettem már az árfolyam 10%-kal ment feljebb---nekem már előre kifizették --így buktam 10%-t.....a teljesítéskor.....de a vevőm megmaradt-én meg tanultam-hogy akkor adjak meg árat-ha már a mwegvásárolt -kifizetett alapanyag a kezemben van.

  Én nem őket védem ....de a boszorkány üldözés kezd nevetségessé válni.......ha egy bank nem akar most ft-ban hitelt nyújtani 10%-on...akkor nem fog...de úgyis a buborhoz lesz kötve....így a törlesztők ha a devizánk még gyengül majd szembesülnek minden egyes 1%-os jegybanki kamatemelésnél minima 10%-os kamat drágulással.......és akkor majd kit szídnak?????
  a svájci frank már gyengülésre van ítélve technikailag és fundásan is.”
 • 7. igazságkereső 2011. október 22. 11:23
  „#6. 620829 2011.10.22. 08:20 Elolvasva hsz-edet, van benne igazságtartalom,de két nagyon fontos dolgot kihagytál vehemens hozzászólásodból, az egyik: a banki indexálási trükk,egészen biztos,hogy tudod mit jelent ez, a másik: az ügyféllel közösen - tehát kétoldalúan aláírt szerződés egyoldalú banki módosítása, amely eleve tisztességtelen,mert semmi nem indokolta ezt a tisztességtelen lépést, a havi törlesztőrészletek megduplázását! A Kósa-Rogán kettős által korábban kitalált megoldási mód már az ötletük pillanatában is rossz volt, csupán egy egyszerű műveletet kellett volna elvégezniük, amit bizonyára nem tettek meg! Többször, több helyen leírtam, anélkül,hogy a kezemben lenne a "bölcsek köve",hogy a problémát nagyon egyszerűen meg lehetne oldani: vissza kell állíttatni a bankokkal a felvételkori árfolyamon megállapított havi törlesztőrészletet,hozzászámolva a 3, illetve 4 % hivatalosan elismert inflációt és így mindenki számára fizethetővé is válna! A fő kérdés most már csak az: akar-e a kormány valódi megoldást, vagy továbbra is csak látványtervezés folyik a banki gátlástalanságok megszüntetése, a "devizahitelesek" megsegítése érdekében?!!”
 • 6. igazságkereső 2011. október 22. 10:49
  „Pedig egy tollvonással megoldható lenne ez a súlyos probléma, melyet a magyarországi bankok az indexálási trükkjeikkel okoztak több százezer családnak! Kérem: tessék a bankokkal visszaállíttatni a felvételkori árfolyamon( + 3 illetv 4 % inflációt hozzáadva!!) megállapított havi törlesztőrészletet és mindenki tudná fizetni! Nem is igazán értem a Rogán-Kósa-Lázár János féle hezitálást a konkrét megoldás kerülgetését!! Most valóban segíteni akar a kormányzat a banki indexálási trükk következtében tönkretett családokon és tönkremenés szélén álló embereken amely a banki gátlástalanság következtében állt elő, vagy csak sajnálatos látványtervezés és időhúzás folyik?! Az a bank, amelyik nem teljesíti a kormányzati törvényben előírt döntést, csomagoljon össze és a puttonyába rakva vigye haza "édes anyukájához" az általuk előidézett,de trükkök garmadával előállott pénzügyi problémáit! Miért teszik oly bonyolultnak látszó helyzetté a banki gátlástalanság, indexálási trükk okozta helyzet megoldását?!! Fontos kérdés, mely bizony most már valóban gyors és őszinte megoldást vár a kormányzat részéről, mert a bankok viszont önként még a gátlástalanságaikról sem fognak lemondani, ugye azért ezt a kormányzat is nagyon jól tudja!!”
 • 5. 620829 2011. október 22. 08:20
  „5. deszkás 2011.10.22. 07:08

  Megvédem én őket...ha valaki nem akar hitelezni-akkor nem is fog...ja egyszerű a menű...bemegy valaki-és azt mondja van egy 6 millás panelem....felértékelik és lesz belőle 4...de csak az 50%-áig forgalom képes tehát kaphat max 2 milla hitelt.....mert azért egy panelt 2 milláért csak el lehet adni...EZT FOGJÁK ELJÁTSZANI.
  Mint minden cég-így a bank is profitorientált----tetszhet és nem tetszhet---nem kell hitelt felvenni és nem lesz profitjuk.....DE:AKI FIZET AZ PARANCSOL...ÉS AZ A BANK+++

  ARogán banda még kitalálta ezt az újabb baromságát a magyar deviza 10%-kal értékelődött le...jön az alapkamat emelés...lehet számolni........ennyi erővel mondhatná a császári udvar....hogy egy audi 5 ft...és kész...

  RÖHEJORSZÁG-RÖHEJDÖNTÉSEI......------amit akarnak az nem rossz cél---de az eszközök.....inkább no comment...”
 • 4. deszkás 2011. október 22. 07:08
  „Müller úr tegnap már arról sopánkodott:"mekkora veszteségek fogják érni a bankokat mert a jelzálog is veszit értékéből". Úgyhogy itt a következő kihivás amire válaszolni kell(ene) Mert nem véletlen a 40-50 oldalas szerződés. Várom a hiteleseket degradálók megjegyzéseit. (nem vagyok hitelterhelt!) Köszönöm.”
 • 3. újratöltve 2011. október 21. 21:12
  „a bankrendszer jó néhány szereplője "kevésbé lenne merész, ha nem élvezné a legnagyobb ellenzéki párt támogatását """"""!!!Már megint a Gyurcsány a hibás!!!!!”
 • 2. deszkás 2011. október 21. 17:08
  „Lázár úr! Ehhez még ön is kicsi.”
 • 1. papsajt 2011. október 21. 17:00
  „"összejátszanak a bankok"
  Ezt a vak is látja :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra első fokú tárgyalás a Szlávy-gyilkosság ügyében

Harmadszor kezdődött meg első fokon a Szlávy Bulcsú meggyilkolásával vádolt Wappler Lászlónak és két… Tovább olvasom