Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Vegyes, de inkább pozitív Obama beszédének világvisszhangja

Az amerikai elnök csütörtöki, kairói beszédét az Egyesült Államokban többnyire "történelminek" és "nagyszerűnek" tartják, bár politikai ellenfelei azt vetik - ismét - Barack Obama szemére, hogy a békés hangnem és a gesztusok "gyengének mutatják Amerikát".
Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára azt mondta: azt reméli, hogy e beszéd nyomán valóban "új kezdet" lehet az Egyesült Államok és az egész iszlám világ között, ahogyan azt maga Obama ki is mondta az 55 perces szónoklatában. Hasonlóan, bár kissé visszafogottabban nyilatkozott az 57 muzulmán országot tömörítő Iszlám Konferencia Szervezetének török főtitkára, Ekmeleddin Ihsanoglu is.

Izraelben is pozitív volt a visszhangja az Obama-beszédnek, annak ellenére, hogy az amerikai elnök kimondottan bírálta a jobboldali izraeli kabinet telepes-pártoló politikáját és kifejtette: nem csak a palesztinoknak, hanem az izraelieknek is önmérsékletet kell tanúsítaniuk.

Ugyanakkor az iszlámista palesztin Hamász szerint - "bár érezhetően más volt a beszéd, mint a korábbiak" - az egész "csak Amerika dicsőítésének hangsúlyozására volt jó". A szélsőséges Hezbollah pedig úgy reagált: semmi új nem volt Obama "szóvirágokkal megtűzdelt" beszédében, vagyis "az amerikai politika nem változik és továbbra is az izraeli agresszorok mellett áll", nyilatkozta a síita fegyveres szervezet egyik szóvivője, Hasszan Fadlallah.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rosszul kezelte fáradtságát a Himalájában a miskolci orvos

Egyetlen rossz mozdulat okozta Szabó Levente halálát a Himalájában - mondta Erőss Zsolt hegymászó… Tovább olvasom