Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 13°C | 27°C Még több cikk.

Vegyi anyagokkal fertőzött halak az Amurban

Vegyi anyagokkal fertőzött, vérző fekélyektől szenvedő csukákat, harcsákat és kárászokat fogtak a hét eleji próbahalászaton a habarovszki természetvédelmi központ munkatársai az Amurban, három hónappal az északkelet-kínai Csilin (Jilin) tartomány egyik vegyi üzemében bekövetkezett robbanássorozat után.
Orosz részről folyamatosan figyelik az Amurban a Szunghua (orosz nevén Szungari) okozta szennyezés következményeit, de nyilatkozni csak a komplex laboratóriumi vizsgálatok elvégzése után akarnak. Annyit azért már megjegyeztek a távol-keleti természetvédelmi központnál, hogy fekélyes halak nagyritkán korábban is előfordultak az Amurban, a mostani arányszám azonban aggodalomra ad okot.

Ami a halakat, mint emberi táplálékot illeti, a szervezetükben lévő különféle nehézfémek, vegyi anyagok egészségügyi határértéke hússzor szigorúbb, mint az emberi ivóvízé. E határérték meghaladása már most is tapasztalható. Orosz tudósok borúlátó prognózisa szerint tavasszal és nyáron a Szunghua és az Amur szennyeződése még veszélyesebb lehet, mint télen, amikor végigvonult rajtuk a hatalmas benzolfolt.

Az olvadással ugyanis elszabadulnak a most még a jégbe fagyott, vagy a fenék mélyedéseiben megülepedett vegyi anyagok, s a tavaszi áradások révén az ismét mozgásba jövő szennyeződés egyrészt megint végigvonul majd mind a két folyón, másrészt a vízszint megemelkedésével bejut a tározó tavakba és az öblökbe is.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keresd

a párod!

A győri Szent Cirill és Method alapít-

vány anya- és csecsemőotthon javára ajánlják fel… Tovább olvasom