Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Velencei biennále - Csütörtökön nyílik a magyar pavilon kiállítása

Az építés folyamatát vizsgálja a 14. Velencei Nemzetközi Építészeti Biennále csütörtökön nyíló magyar pavilonjának kiállítása, Jakab Csaba és Márton László Attila Építés/Building című projektje.
Az építés folyamata, ember- és közösségformáló ereje, hatása az épített környezetre alcímet viselő kiállításon a kurátorok az általuk Kárpát-medencei modellnek nevezett oktatási módszert mutatják be a Kárpát-medence sajátos építési gyakorlatának vizsgálatán és az építés alapproblémáinak újragondolásán keresztül.

A kiállítás három elemből tevődik össze: a magyar pavilon egyik szárnyában a 2000-es évek Kárpát-medencei építőtáborainak pillanatai és építményei elevenednek meg 21 tablón, a másik oldalon pedig Kunkovács László 51 fotóján ősépítmények - többek között pásztorkunyhók, górék, ólak, udvari kemencék - tűnnek fel a pavilon falán.

A kurátorok egyetemisták számára is kiírtak egy pályázatot, amelynek anyagából az épület apszisában lesz látható válogatás. A 43 pályamű közül a kiírók hat temesvári egyetemista - Järger Zsolt, Molnár Zsolt, Szemcsuk Franciska, Benedek Tímea, Czáka Zoltán és Tóth Bertalan István - Szakállszárító című projektjét választották, amely az átriumban és pavilon előtt épülhet meg.

Az építkezést az egyetemisták a közönség bevonásával végzik és munkájuk során a magyar pavilonnak is otthont adó Giardini parkban további nyolc padot újítanak meg. A későbbi látogatók szimbolikusan fa ruhacsipeszek segítségével lehetnek részesei a közös építkezésnek.

A tavalyi képzőművészeti biennáléhoz hasonlóan Magyarország ismét jelentkezik társművészeti kiállítással is: a Punta della Dogana közelében egy sóraktárban Berszán Zsolt erdélyi képzőművész Decomposition című tárlata látható jórészt magántámogatók segítségével péntektől egy hónapig.

Idén először mutatkozhat be a magyar építészettörténet a biennále partner eseményeinek részeként. A Lifting the Curtain - Central European Architecture Networks (A függöny felemelkedik - Közép-európai építészeti hálózatok) című kiállítás a 21 partner esemény egyike, amelyeket a biennále főkurátora, Rem Koolhaas holland építész több mint száz pályázat közül választott ki. A projekt lengyel, cseh, magyar, osztrák és horvát szervezetek közötti együttműködésben jött létre, magyar oldalról a Kortárs Építészeti Központ és Szemerey Samu kurátor közreműködésével.

A 14. Velencei Nemzetközi Építészeti Kiállítást az Alapelemek (Fundamentals) témája mentén rendezik. Rem Koolhaas szándékai szerint az idei kiállítás nem az építészekről, hanem az építészetről fog szólni, annak elementáris alkotóelemeit a középpontba állítva.

Az építészeti seregszemle a nagyközönség számára szombaton nyílik meg, majd november 23-ig várja a látogatókat 66 nemzet kiállításaival a velencei Giardini nemzeti pavilonjaiban, az Arsenale központi kiállítóterében, valamint a város különböző helyszínein.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiraboltak egy idős nőt Jánoshidán, majd felgyújtották a házát

Az özvegyasszony időben kimenekült a házból, az épület azonban leégett. A feltételezett tettest őrizetbe vették. Tovább olvasom