Délmagyar logó

2016. 12. 03. szombat - Ferenc, Olívia -3°C | 5°C

Venesz Ernő emlékezete

A Bencés Diákszövetség Soproni Csoportja szomorúan vette tudomásul, hogy egykori vezetője, Venesz Ernő meghalt. Nagy veszteség ez, mert vele együtt sírba szállt az a szellemi mozgatóerő, amely újraszervezte és összefogta a bencés diákok soproni szervezetét, valamint lehetővé tette a Szent Benedek Idősek Házának létrehozását.

Elképzeléseinek megvalósításában nagyban segítette őt az a tény, hogy mint egykori szerzetesjelöltnek jó kapcsolatai voltak Pannonhalmával, később pedig mint kultúrház-igazgatónak a város akkori vezetőivel. E kettő nélkül nem sikerült volna létrehozni a volt bencés rendház néhány helyiségében egy otthont a soproni öregdiákok és vendégeik számára, valamint nem sikerült volna a híres káptalanterem bemutatását a diákszövetség irányítása alá helyezni.
Ez azonban csak a kezdet volt. Sikerei szárnyakat adtak ter-

veinek. Kiváló szervezőmunkával alapítványt létesített, hogy pénzt gyűjthessen, majd megszervezte az öregdiákok munkáját a ház felújítására. Németországból sikerült hazahívnia templomigazgatónak dr. Endrédi Csanádot, bútorokat szerzett a ház berendezéséhez és a Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát által felszentelt házban, mint egykori pedagógus, hittant oktatott a Berzsenyi-líceum katolikus diákjai számára.
Figyelme mindenre kiterjedt, ami a ház fenntartásához szükséges volt, de nem tudott nyugodni addig, amíg az egész rendház vissza nem került Pannonhalma tulajdonába.
Amikor végre ez is sikerült, akkor jöttek a fő nehézségek. A lelakott ház felújítására százmilliókra lett volna szükség. A ház értékesítésére vonatkozó törekvések sorra kudarcba fulladtak. Már csak Pannonhalma és az állam segítségére lehetett számítani...
Közös erőfeszítéssel végül is sikerült megszerezni a szükséges támogatásokat, aminek eredményeként megvalósulhatott Csanád atya álma, az idősek és betegek bencés szellemben vezetett otthona, élén Venesz Ernő igazgatóval, aki ma már bizonyára az égiek elismerését is elnyerve, megelégedetten tekint le tehetségének, hitének és szervezőképességének eredményére.
A Bencés Diákszövetség kegyelettel őrzi meg emlékét
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cukorbetegek összejövetele

A cukorbetegek egyesülete csütörtökön 17 órai kezdettel tartja meg következő összejövetelét a… Tovább olvasom