Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 16°C | 25°C Még több cikk.

Venetianer Pál: Az igaz, nemes tudománynak

Venetianer Pál akadémikus, biokémikus, a Szegedi Biológiai Központ kutatója Karinthy Frigyes Utazás a koponyám körül című regényéről beszél.

„Kedves szerzőm, Karinthy Frigyes nem elsősorban regényíró, és számomra a legfontosabb műve, az Utazás a koponyám körül is inkább önéletrajz vagy dokumentumregény. Ennek ellenére kamasz koromban először – és azóta még sokszor – olyan izgalommal és olyan totális belefeledkezéssel olvastam, mint egy jó krimit.

Erre a hatásra nyilván az író is törekedett, hiszen olyan fejezetcímeket adott, mint 'Vércseppek a szemfenéken', 'Vissza a tett színhelyére', 'Az ítélet kihirdettetik'.

A voltaképpen hétköznapi történetet – egy halálos betegség kialakulását és az életmentő műtétet – olyan feledhetetlen drámai jelentekkel tette az olvasó számára átélhetővé, mint az a fejezet, amelyben egy szép, és 'a helyzethez illő' Thomas Mann-szöveg felolvasásával tudatja környezetével, hogy a várakozás ellenére mégsem vakult meg. De megrendítő a műtét leírása is; csodálatos portrékat rajzol a mellékszereplőkről, orvosairól, kollégáiról; megelevenedik a kor, és jelképes tartalmakat nyernek álmai, látomásai.

Különösen kedvessé teszi a regényt számomra a mottó: 'Ajánlom könyvemet a nemes, igazi tudománynak, mely soha nem volt olyan türelmetlen a babonával, mint vele szemben a babona'."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem szeretjük a bókokat

Nem tudunk bókolni, és bizalmatlanok vagyunk az elismerések hallatán. A dicséret teljesítményfokozó hatásáról, valamint a nyelv és a szemléletmód kölcsönhatásáról Barát Erzsébet nyelvésszel, kultúrakutatóval beszélgettünk. A kultúrakutató szerint elgondolkodtató, hogy váratlan dicséret hallatán többnyire felébred a gyanakvásunk... Tovább olvasom