Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Veres: a 2009-es büdzsé 1,2 százalékos növekedéssel számol

A korábbi 3 százalékkal szemen 1,2 százalékos gazdasági növekedéssel számol jövő évi költségvetési törvényjavaslat, amelyet átdolgozott formában szombaton nyújtanak be - jelentette be Veres János, az Országos Érdekegyeztető Tanács plenáris ülésén, pénteken Budapesten.
Az eredményszemléletű államháztartási hiányt jövőre 2,9 százalékra, míg az inflációt 3,9 százalékra tervezik. A pénzügyminiszter megerősítette, hogy a 13. havi nyugdíjat nem szüntetik meg jövőre. A költségvetési törvényjavaslat országgyűlési vitája az átdolgozás miatt egy héttel később kezdődik, ám ez a december 15-i tervezett végszavazást nem érinti.

Veres János megerősítette, hogy az államháztartás idei eredményszemléletű hiánya a korábban tervezett 3,8 százalékról 3,4 százalékra mérséklik, ami mintegy 100 milliárd forintos megtakarítást eredményez. Emellett kedvező fejleménynek nevezte, hogy a Magyar Államadósságkezelő Központ 200 milliárd forinttal csökkentette Magyarország új finanszírozási igényét.

A pénzügyminiszter közölte, hogy az átdolgozott jövő évi büdzsé két fő szempontra koncentrál: egyrészt a szociális biztonság fenntartására, másrészt arra, hogy a vállalkozások terhei ne növekedjenek.

Veres János fontosnak nevezte, hogy legyen időben elfogadott jövő évi költségvetése Magyarországnak, ami a külföldi befektetők, pénzintézetek szemében a bizalmat növelné az ország iránt.

Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke, az OÉT munkavállalói oldal soros elnöke a kormánytól garanciát kért arra, hogy az adótörvények az év közben ne változzanak, míg Antalffy Gábor, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége elnöke, a munkaadói oldal képviselője arra kérte a kormány ígéretét, hogy az uniós források hazai önrészére legyen elegendő forrás a 2009. évi költségvetésben.

Veres János válaszában kifejtette: a bizonytalan világgazdasági folyamatok miatt az adótörvények évközi változtatásának tilalmára nem tud ígéretet tenni, míg megerősítette, hogy a jövő évi büdzsé tartalmazza az EU-s források magyar önrészének fedezetét.

Olvasóink írták

 • 5. Strucc politika 2008. október 17. 23:19
  „Legyen időben elfogadott jövő évi költségvetése Magyarországnak, ami a külföldi befektetők, pénzintézetek szemében a bizalmat növelné az ország iránt - ellenkező esetben el kellene zavarni a kormányzatot és folytatódhat a pazarlás, a hitelek felvétele.”
 • 4. efje 2008. október 17. 20:38
  „A nemetek jovore 0.2 %-os gazdasagi novekedesre szamitanak Nemetorszagban. Hmm.”
 • 3. ketelkedö 2008. október 17. 14:08
  „Hüha, de optimista a Veres ur!”
 • 2. cyt 2008. október 17. 12:41
  „Számolni bizony sokmindennel lehet, de hogy mi lesz, az úgy is homályban marad, akármilyen költségvetést is nyújt be Veres a parlamentnek. Ez a kormánygárda a túléléséért BÁRMIT megtesz, bármit hazudik, és bármikor hajlandó még a saját anyját is eladni, csakhogy az uralkodó pozícióik változatlanok maradhassanak. Aljas emberekből áll a magyar kormány. Itt kb. tízezer ember játszadozik - az alkotmányosság és törvényesség hangsúlyozása mellett - tizmillió állampolgárral. EZ ITT A TRAGÉDIA.”
 • 1. Így jártunk 2008. október 17. 12:21
  „Ez az a költségvetési terv, amire azt mondták, hogy nem szükséges változtatni a válság miatt. Tényleg...
  Ennek az embernek a szava a garancia a betétekre? Ne vicceljünk már.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szolnokon 170 millióval tartoznak a távfűtéses lakásban élők

Szolnokon 8800 távfűtött lakás van, ebből 2000 hátralékost tart számon az üzemeltető Alfa Nova Kft.… Tovább olvasom