Délmagyar logó

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -2°C | 7°C

Veres János: 200 milliárdos kárt okoztak a zavargások

Az Országos Érdekegyeztető Tanács plenáris ülésén Veres János pénzügyminiszter előterjesztette a 2007-es költségvetés kereteit. Veres János úgy fogalmazott: őt magát is meglepte, hogy milyen gyorsan és erőteljesen reagáltak a pénzpiacok azokra az eseményekre, amelyek Budapesten az utcán történtek.
Az elmúlt öt-hat hét belpolitikai eseményei csaknem 200 milliárd forinttal csökkentették hosszú távon a magyar állampapírok hozamának alakulását ahhoz képest, ahogy az adatokat a kormány Brüsszelnek még szeptember elsején a konvergencia programban benyújtotta. Ezzel a viszonylag friss hírrel nyitotta meg az Országos Érdekegyeztető Tanács ülését a pénzügyminiszter.

Veres János úgy fogalmazott: őt magát is meglepte, hogy milyen gyorsan és erőteljesen reagáltak a pénzpiacok azokra az eseményekre, amelyek Budapesten az utcán történtek. Hozzátette: mindent megtesznek annak érdekében, hogy helyreálljon a bizalom. A 2007-es költségvetés tervezéséről szólva a szakminiszter elmondta: jövőre a büdzsé a korábbinál nagyobb, 200 milliárdos tartalékkal számol annak érdekében, hogy a költségvetés nagy biztonsággal azon a makropályán maradjon, amit a konvergencia program kijelöl. A tartalék csak akkor lesz felhasználható, ha Brüsszel felé a negyedéves teljesítések rendben lesznek.

A szakminiszter cáfolta, hogy túl óvatosan tervezték volna 2,5 százalékra a bruttó hazai össztermék jövő évi növekedését. Közölte: nem lát biztonságosan olyan többletet, ami alapján ez felülírható lenne.

Az ülésen a munkavállalók azt hangsúlyozták: a 2007-es és 2008-as költségvetés próbára teszi a társadalom többségének teherbíró- és tűrőképességét. Felvetették a gazdasági egyensúly megteremtése mellett a társadalmi stabilitás fontosságát. Hiányolták továbbá az érdekegyeztetést. A munkaadók a foglalkoztatási szerkezet és az adórendszer átalakítását sürgették.

Veres János a vita során megismételte: az átmeneti visszalépés nem lesz elkerülhető. A költségvetés mozgásterét firtató kérdésekre válaszolva pedig azt mondta, hogy ő személy szerint csak azokat a módosításokat fogja majd támogatni, amelyek nem a tartalékot jelölik meg forrásként.

Krónika Hírszolgálat
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Máris 8-ra váltana az Internet Explorer?

A Microsoft képviselői máris az Internet Explorer böngésző következő verzióját tervezik. Tovább olvasom