Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Veres János: nem lesz ingyenes osztogatás

Szerdai ülésén a kormány úgy döntött, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-nek március végéig kell javaslatot tennie arra, mely állami tulajdonú cégeket lehet bevonni az új tulajdonosi programba - jelentette be a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón Veres János.
A pénzügyminiszter elmondta: minden javaslatot és elképzelést figyelembe vesznek annak érdekében, hogy a "népi részvényesi program" átlátható, ellenőrizhető legyen, és minden állampolgár számára egyenlő hozzáférést tegyen lehetővé.

A Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által hétfőn bejelentett elképzeléssel kapcsolatban a pénzügyminiszter leszögezte: nem lesz ingyenes osztogatás, a majdan kijelölendő cégeket tőzsdén keresztül fogják privatizálni. Veres János szerint az első részvénycsomag még ebben az évben meg fog jelenni a Budapesti Értéktőzsdén.

A március végéig kell javaslatot tenni arra is, hogy milyen adókedvezményt, részletfizetést, esetleg árfolyam-kedvezményt nyújtsanak a programban résztvevőknek. A cél az, hogy a majdani részvényesek tulajdonosként bánjanak a tőzsdére vitt vagyonnal, tehát tartósan tartsák meg a vállalati értékpapírokat - közölte a pénzügyminiszter. A Független Hírügynökség kérdésére Veres János elmondta: jelenlegi ismeretei szerint a részletfizetés nem igényel költségvetési támogatást, az adókedvezmény hatása pedig nem biztos, hogy negatív lesz több év alatt. A tőzsdére bevezetés időigényességére vonatkozóan pedig azt mondta a pénzügyminiszter, hogy szerinte biztosan van legalább három olyan cég, amely még ebben az évben bevonulhat a börzére, mert ennek előkészítésén már régóta dolgoznak ezeknél a társaságoknál.

Jelenleg 106 társaságban van tulajdona az államnak, ezek közül 70-ben 100 százalékos, a többiben többségi a részesedése. Elképzelhető, hogy néhány társaság tőzsdére viteléhez szükség lesz a vagyontörvény módosítására - mondta Veres János. Olyan konkrét cégeket nem nevezett meg a pénzügyminiszter, amelyek pár hónap alatt tőzsdekészek lehetnének, mindössze annyit mondott: az újságírói kérdésekben is elhangzott három olyan cég neve, amelyek megfelelnek ennek a minősítésnek. Ezek: a Magyar Villamos Művek, a Szerencsejáték Zrt. és a Magyar Posta.

A Népszabadság szerdai számában megjelentekkel kapcsolatban, miszerint az APEH egy volt munkatársa két társával együtt 50 millió eurót, azaz 12,5 milliárd forintot akart kizsarolni egy meg nem nevezett magyarországi bank egyik vezetőjéből, Veres János annyit erősített meg: a gyanúsítottak egyike 1999 és 2000 között Simicska Lajos akkori APEH-elnök informatikai tanácsadója volt. Arra nem tudott válaszolni a pénzügyminiszter, hogy igaz-e, miszerint ez az ember akár többszáz oldalnyi dokumentumot is letöltött az adóhivatal adatbázisából.

Olvasóink írták

 • 4. waterbear. 2008. február 29. 18:10
  „Eddig sem volt osztogatás.... amit eddig csináltak, az az ország fosztogatása....
  Ez meg ugye Állami Vállalatok részvényeinek a polgárok számára történő értékesítése lesz-lenne.
  Szerencsejáték Rt, na neee, még majd osztozni kéne a befektetőkkel, nem lesz ilyen, mjd lehet részvényt venni a veszteséges Azerbajdzsán-Budapest Rt-ben, meg a Főkefetisztító Polgári ZRT-ben, így nyereségessé. tőkeerőssé téve azokat...
  Ez megint csak mézes madzag, a polgár a minimálbérből finanszírozza az államnak hasznot hajtó vállalatokat... ügyes, csak átlátható, az is hogy az osztalék nem fogja meghaladni a banki kamatokat, de a kormány milliárdokat tud felszabadítani az üzemeltetésükből.”
 • 3. Kapuvári 2008. február 21. 10:54
  „Ez egy újabb komcsiliberális trükk az emberek megkopasztására!”
 • 2. pancser 2008. február 20. 21:36
  „Veres János nemsokára csengetnek, elmehetsz!”
 • 1. dodo 2008. február 20. 19:50
  „KIVÉVE A CIGÁNYOKAT!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rárántotta a kormányt a rendőrökre egy kamionos

Rárántotta a kormányt a szemből érkező rendőrautóra egy kamionos szerdán délután a Somogy megyei… Tovább olvasom