Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Veres Judit, a szegedi íjászamazon

Mindössze másfél éve kezdett el íjászkodni a 31 éves Veres Judit, de nevét már jól ismerik a „szakmában”. Tavaly világbajnoki ezüstérmet szerzett a 3D-s szakágban, és szeretne olimpián is szerepelni. Romantikus alkat, mégis céltudatos – igazi nő.
Az íjászat váratlanul robbant be Judit életébe. Fotó: Gyenes Kálmán

Veres Judit korábban ritmikus gimnasztikázott és szertornázott. De ezekben nem talált örömöt. Az íjászat teljesen váratlanul robbant az életébe.
– A barátainkat vittük el kirándulni Ópusztaszerre, és ott amikor megláttam az íjászokat, szinte azonnal az az érzés fogott el, nekem ezt csinálnom kell. Rögtön ki is próbáltam, és minden nyilam a vesszőfogóban landolt, nem akarták elhinni, hogy először lőttem.
Ez másfél éve történt. De közben kihagyott hat hónapot, tehát egyéves múltja van ebben a férfias (országosan az íjászok 75 százalékát adják az erősebb nem képviselői) sportágban. Pedig már gyerekkorában lehetett volna sejteni valamit... A lányokkal nem szeretett játszani, egyhangúnak, unalmasnak találta elfoglaltságaikat. Nem is igen babázott, inkább a fiúkkal lógott, mert izgalmasabb volt a fára mászás, a homokvárépítés, a csúzlizás és az íjkészítés. Neki is voltak saját fabrikálású fegyverei, bár az utóbbi nem sikerült működőképesre. És a Karl May-könyveket – manapság az Egyiptomról szólók találhatók a toplista élén – bújta, nem a pöttyösöket. Fiúk között nőtt fel, igazi nővé cseperedett. Több esztendeje él együtt vállalkozó párjával, és neveli két és fél éves kislányát. És mit csinál Judit, amikor nem íjászkodik?
– Főzök, mosok, takarítok, nevelem a kislányunkat – amit egy nőnek kell – mondja nevetve. – Divat? Az a legfontosabb, hogy jól érezzem magam abban a ruhában, amit hordok, a letisztult formákat szeretem. Persze az is szempont, hogy jól álljon. Az ékszereket is kedvelem. Bár nem látszik, szeretem a hasam: megkóstoltam már a török, a kínai és a vietnami konyhát is, de az olasz jön be – a magyar mellett – a legjobban.
Tipikus amazon – jelenti ki Varga Zoltán, az UTC íjászszakosztályának elnöke. Judit jót kacag a megállapításon. Arra viszont rábólint, hogy romantikus, szélsőséges érzelmekre hajlamos: „Amikor robbanok, nem ajánlatos a közelemben lenni” – vallja be. De ezt is nevetve. Nehéz elhinni. Ezek után talán nem meglepő, hogy a belsőt kutatja: „Legyen akár férfi vagy nő, a szemére koncentrálok először, mélyen belenézek. Az a lélek tükre. És általában megérzem, hogy kivel állok szemben. Egyébként korábban a vendéglátásban dolgoztam – lehet, ebbe a közegbe térek majd vissza –, és imádok emberek között lenni. De most még elsősorban a sportra figyelek: elhatároztam, addig nem purcanok ki, amíg ki nem jutok egy olimpiára!
Ehhez azonban teljesítenie kell az íjászat „bűvös” ötösét. Öt éven keresztül heti öt alkalommal napi öt óra edzés. Így lehet feljutni a csúcsra – tartja a babonájuk –, megközelíteni a világelitet, a dél-koreai ászokat. 2012-ben London rendezi az ötkarikás játékokat. Ez éppen belefér.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz éve nem volt az MDF-nek ilyen magas támogatottsága

Tíz éve nem volt ennyi támogatója a közvélemény-kutatók szerint a Magyar Demokratikus Fórumnak, mint… Tovább olvasom