Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 3°C Még több cikk.

Veres: mindenkire lesz negatív hatása a megszorításoknak

A tervezett változtatásoknak minden vállalkozásra és állampolgárra lesz valamilyen átmeneti negatív hatása, de elsősorban azokra ró nagyobb terheket, akik nagyobb áldozatokat tudnak vállalni a köz gondjainak megoldásából – jelentette ki a pénzügyminiszter az országgyűlésben.
A tervezett változtatásoknak minden vállalkozásra és állampolgárra lesz valamilyen átmeneti negatív hatása, de elsősorban azokra ró nagyobb terheket, akik nagyobb áldozatokat tudnak vállalni a köz gondjainak megoldásából – jelentette ki a pénzügyminiszter az országgyűlésben. Kiemelte, hogy a szociális kiadásokhoz nem nyúl hozzá a kormány.
Az adótörvények vitájában Veres János elmondta, hogy a lakosság terhei jobban nőnek az adóváltozások miatt, mint a vállalkozásoké. Azért döntött így a kormány, mert a vállalatokon múlik az ország versenyképessége.

Az államháztartási egyensúly azonban nem teremthető meg pusztán a központi kiadások csökkentésével, ezért szükséges néhány adó megemelése, illetve új adók bevezetése. Mint mondta, bár a gazdaság jól teljesít, a felzárkózást a hiány veszélyeztetheti. Ha a kormány nem lépne, az államháztartási hiány a hazai össztermék 8 százaléka fölé emelkedne. Az intézkedéscsomag hatására idén 350, jövőre ezer milliárd forinttal mérséklődik a deficit.

Bár a vita az adótörvényekről csak délután kezdődött, már délelőtt, a napirend előtti felszólalásokban is szóba került a kérdés.

A 15 százalékos forgalmiadó-kulcs megszüntetését kifogásolta Révész Máriusz Fidesz-képviselő, aki szerint ez ellentétes a hagyományos baloldali értékekkel, különösen azután, hogy fél éve a 25 százalékos felső kulcsot szállították le 20-ra.

- A Gyurcsány-kormány mélységes szociális elkötelezettségéből fakadóan a luxuscikkek adócsökkentéséből kiesett bevételeket visszaszedi a nyugdíjasoktól, a szegényebb rétegektől, az élelmiszerek: tej, kenyér, parizer megemelt áfáján keresztül – így Révész Máriusz.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azt válaszolta: az államháztartást mindenképp rendbe kell tenni. Az áfaemeléstől most 170 milliárd forintot remélnek.

- El kell dönteni, hogy mit szeretnének. Gyógyszertámogatást a felére csökkenteni? Az is nagyjából 170 milliárd, mit nyerünk jobboldali barátaim? Hajrá! Meg akarjuk vonni a 13. havi nyugdíjat? Mi nem ezt az utat választjuk. Olyan utat választunk, ahol tudjuk kompenzálni éppen a legnehezebb helyzetben lévők, a nyugdíjasok számára az így adódó áremelkedést – mondta Gyurcsány Ferenc.

A miniszterelnök ezzel arra utalt, hogy az őszi nyugdíjemelésnél figyelembe veszik, ha az infláció magasabb a tervezettnél.

A mostani közigazgatási létszámcsökkentés előtt nem változtatnak a szabályokon, tehát a közeljövőben elbocsátandó köztisztviselők a most érvényes törvény szerint kapnak végkielégítést – válaszolta egy interpellációra Veres János pénzügyminiszter. Azt azonban elismerte, hogy a jövőre nézve szigorítani akarják a feltételeket, például aki rövid időn belül és újra költségvetési szervnél talál munkát, az nem tarthatná meg az elbocsátásért kapott teljes járandóságot. Az interpelláló Dávid Ibolya, az MDF elnöke a választ a képviselők többségével ellentétben, nem fogadta el, mert szerinte a leépítés hosszabb időn át zajlik majd, tehát lesz olyan tisztviselő, akit már a korlátozó szabályok sújtanak.

Molnár Lajos egészségügyi miniszter ellenzéki kérdésre arról számolt be, hogy a művi meddővé tétel új törvényi szabályozását már előkészítették a minisztériumban, szükségesnek tartják a társadalmi vitát, és lehetőség szerint a konszenzust. Hangsúlyozta, hogy a tervezet mindenben megfelel az Alkotmánybíróság korábbi határozatának, amely június végével eltörölte a jelenlegi korlátozást, hogy csak három gyerekes vagy 35 évesnél idősebb nők kérhetik a műtétet. Ugyanakkor a miniszter hozzátette: az Alkotmánybíróság lehetővé teszi, hogy legyen korhatár, de a 35 évnél lejjebb, viszont az újraszabályozás nélkül érvényes 18 évnél magasabban. Arról azonban Molnár Lajos nem mondott konkrétumokat, hogy a minisztérium tervezetében mi szerepel.

Krónika Hírszolgálat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi érdekli a táncfesztiválon?

Tovább olvasom