Délmagyar logó

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 4°C | 13°C Még több cikk.

Véres vasárnap

A „Véres vasárnap"-on tizenhárom fegyvertelen tüntető hal meg, és rengetegen megsebesülnek. Ez a nap drámai fordulópontot jelentett a modernkori ír történelemben – fiatalok tömegei csatlakoztak az IRÁ-hoz, elíndítva ezzel egy több évtizedes erőszakhullámot.
rendező: Paul Greengrass

forgatókönyvíró: Paul Greengrass
zeneszerző: Dominic Muldowney
operatőr: Ivan Strasburg
producer: Arthur Lappin
vágó: Clare Douglas

szereplő(k):
James Nesbitt (Ivan Cooper)
Declan Duddy (Gerry Donaghy)
Tim Pigott-Smith (Ford)
Gerard McSorley (Lagan)
Nicholas Farrell (Maclellan)
Kathy Keira Clarke (Frances)

A film sztorija

Derry, Észak-Írország, 1972. január 30. A városban ezen a napon békés tüntetés készül a brit kormány intézkedése ellen, mely lehetővé teszi a katolikus írek börtönbe zárását bírói ítélet nélkül. A felvonulás szervezője Ivan Cooper, aki hisz abban, hogy békésen meg lehet oldani a konfliktusokat. A tüntetők között feltűnik a 17 éves katolikus Gerry Donaghy is, aki gyűlöli az ellenségeskedést, és legszívesebben protestáns barátnőjét venné feleségül. A demonstrálók brit katonákkal találják szembe magukat, akik éleslövedéket is bevetnek. A Véres vasárnapon tizenhárom fegyvertelen tüntető hal meg, tizennégyen pedig súlyosan megsebesülnek. www.port.hu

Kritikák

Port.hu - barikád

"A "Véres vasárnap" című film meglepő módon angol-ír koprodukcióban készült annak ellenére, hogy a briteket nem a legjobb színben tűnteti fel. Az alkotók olyan tényfeltáró játékfilmet forgattak az azóta is vitatott esetről, mellyel a néző számára "archív felvételeket meghazudtoló hitelességgel nyújtják a jelenlét érzését".

Az események olyan sebességgel peregnek a szemünk előtt, hogy a katonákhoz hasonlóan néha már mi magunk is nehezen követjük a valós történéseket. A film a brit katonákat és a rendőrséget éppúgy nyomon
követi, mint a vallási vitában egymással szemben álló civileket."
A teljes cikk

mozinet.hu - Kárpáti György

"A Véres vasárnap kívülállók számára tökéletes beszámoló egy tragikus tüntetésről. Objektív, magába foglalja a kétségbeesést, a fájdalmat, a gyászt. Nincs felesleges pózolás, nincsenek amerikai, vagy brit sztárszínészek. Az érzések teljesen őszintének hatnak a vásznon. Mintha az operatőr is életveszélyben lett volna a „csatamezőn"."
A teljes cikk

Nemzetközi filmtár

All Movie Guide
IMDb.com

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Itthon is bemutatták a Vistát

Vityi Péter, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója bejelentette, hogy az üzleti felhasználók… Tovább olvasom