Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Verhofstadt: a Velencei Bizottság igazolja a Magyarországgal kapcsolatos aggodalmakat

Az Európai Parlament (EP) liberális frakciója (ALDE) szerint a Velencei Bizottság jelentése igazolja az ALDE azon aggodalmát, hogy a vitatott magyar törvények nem egyeztethetőek össze a közös európai értékekkel.
"Orbán miniszterelnök védelmezheti kormánya döntési jogkörét, de a szabadság az alapvető jogok, mint például a tisztességes eljáráshoz való jog tiszteletét is jelenti. Márpedig a Velencei Bizottság szerint ez nincs kellően szavatolva Magyarországon" - állapítja meg az ALDE közleményében Guy Verhofstadt frakcióvezető.

"A kormány megpróbálhat játszani az EU-intézményekkel, de az Európa Tanács mai jelentése újabb bizonyítéka annak, hogy a magyar kormány jogokat és szabadságokat vesz el polgáraitól, amint azt mi következetesen állítottuk" - folytatja a közlemény.

A Velencei Bizottság hétfőn tette közzé a magyar igazságszolgáltatási rendszert átalakító törvényekről és az egyházügyi törvényről megfogalmazott álláspontját.

Utalva Orbán Viktor március 15-i beszédére, Verhofstadt felteszi a kérdést: "Hogy gondolhatja Orbán, hogy komolyan vesszük uniós vállalását, hogy változtat dolgokon, ha otthon nyilvánosan sarat dob ránk és az EU által képviselt demokratikus értékekre?"

"Egy politikai párt, amely új sarkalatos törvényeket hoz, amelyek nem garantálják a 'gondolatszabadság jogát' vagy a 'meggyőződés' szabadságát, az nem beszélhet komolyan a magyar függetlenséget és szabadságot sújtó külföldiek diktatúrájáról. Ez képmutatás" - jegyzi meg Renate Weber, a frakció román tagja, utalva a Velencei Bizottságnak az egyházügyi törvényről adott szakvéleményére.

"Az Európai Bizottságnak magáévá kell tennie a Velencei Bizottság véleményét és a magyarországi valódi helyzetről alkotott széles körű elemzését. Hány jelentésre és véleményre van még szükségünk, hogy bizonyítsuk - amit mi már régóta tudunk -, nevezetesen, hogy Magyarország megsérti a Szerződésnek az alapelvekre és értékekre vonatkozó 2-es és 4-es cikkelyét?" - zárja kérdésével a frakció közleményét.

Olvasóink írták

  • 2. babar 2012. március 20. 08:54
    „Meg itthon folyik még a zsidó üldözés is! Miért nem szólt erről semmit?”
  • 1. Mignon 2012. március 19. 22:01
    „Hogy milyen intezmeny is az a "Velencei Bizottsag" majd röviden leirom,
    ha erdekel valakit.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Reálhozamok, munkahelyi dohányzás, árfolyamgát

20 millióig él az árfolyamgát, a baloldali kormányok, a bankok és a hitelfelvevők is felelősek a devizaeladósodásért. Tovább olvasom