Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Versenyfutás zajlik a gátakon az idővel

A Tiszán és mellékfolyóin várhatóan még egy hétig fennmarad a jelenlegi kritikus árvízi helyzet. Persányi Miklós szerint reményre az ad okot, hogy az időjárás az elkövetkező napokban száraznak ígérkezik, a folyók vízgyűjtőjén csak elhanyagolható csapadékra lehet számtani.
Versenyfutás zajlik az idővel, ugyanis a rendkívül magas vízállástól védő gátak egyre inkább átnedvesednek. Jelenleg a Tiszán a Köröszug térségében három helyen a legkritikusabb a helyzet a töltések megrepedése miatt. Az elkövetkező napokban egyre több helyen kell ilyen árvízi jelenségekkel számolni - közölte a miniszter sajtótájékoztatón.

Persányi Miklós a Köröszug térségében kialakult helyzet kapcsán készített vízügyi modelleket mutatott be, amelyek gátszakadás esetén a következményeket vázolják fel. Ezek szerint a töltés áttörése esetén a térség összesen 4500 lélekszámú három települését öntene el a folyó. Szelevény járna a legrosszabbul, ahol csak a tengerszint feletti 86 méteres magasságban fekvő temető, szőlős, templom és vasútállomás maradna szárazon. Csépa belterületén a település nagyobbik fele érintetlen maradna, Tiszasason pedig még kisebb részt veszélyeztetne az ár - mondta. Dobson Tibor katasztrófavédelmi szóvivő hozzáfűzte, hogy az elmúlt napokban 1854 embert hagyta el otthonát a három településről.

Csongrádnál a Tisza hétfő reggel 6 órakor 32 centiméterrel az eddigi legmagasabb vízszint felett állt, csupán 3 centimétert apadva a lassan egy hete tartó tetőzéstől. Reich Gyula vízügyi szóvivő megjegyezte, hogy a rendkívül lassú apadást figyelembe véve hétvégéig is csupán 20-30 centiméteres vízszintcsökkenés várható.

Persányi Miklós szerint reményre az ad okot, hogy az időjárás az elkövetkező napokban száraznak ígérkezik, a folyók vízgyűjtőjén csak elhanyagolható csapadékra lehet számtani.

A miniszter kitért arra, hogy a feszített tempóban zajló munkálatok miatt a 2000. évi homokzsák-rekord mindenképpen megdől az idén. Eddig akövetően a jelenlegihez hasonló árhullám vízszintje egy méterrel válik csökkenthetővé árapasztó tározókkal. Azonban a megépíteni tervezett 11-12 tározóval sem válik lehetővé a jelenlegihez hasonló helyzetben az, hogy ne kelljen homokzsákokat használni a gátak magasításához - hívta fel a figyelmet a miniszter.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lomtalanítás

Dunasziget. A községben holnap reggel 7 órától lomtalanítás lesz. A szervezők arra kérik a lakókat,… Tovább olvasom