Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Vértes András: alapvetően hibás a kormány gazdaságstratégiája

Kaposvár - Vértes András szerint a jelenlegi kormányzó erő alapvetően hibás gazdaságstratégiát folytat; az alapvető célok - a foglalkoztatás növelése és a gazdasági fejlődés gyorsulása - nem teljesülnek.
A GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke erről csütörtökön Kaposváron beszélt a helyi Szocdem Klub vendégeként, ahol újságíróknak azt mondta: most az látszik, hogy a kormányzó erő mindenáron változtatni akar, "méghozzá nagyon erőszakosan és nagyon gyorsan". Folyamatosan igyekszik bővíteni a mozgásterét az állami költekezésben, s ahelyett, hogy az államháztartás kiadási oldalán reformokat kezdene, növeli a kiadásokat, és a másik oldalon ehhez forrást teremt azzal, hogy válságadókat ró ki, "az elkövetkező években pedig megeszi a nyugdíjpénztáraknak a megtakarításait".

"Ez a gazdaságstratégia (...) alapvetően hibás" - jelentette ki Vértes András. Rámutatott: a személyi jövedelemadó csökkentése csak keveseket, a foglalkoztatottak 20-25 százalékát érinti. A társasági adó csökkentéséből származó többletjövedelemmel "sincs mit tenni", nem érdemes beruházni, amikor ennyire nyomott a fogyasztás, nincs piac - mondta.

Nem nő a foglalkoztatás, nem gyorsul a gazdaság növekedése, azaz az alapvető célok nem teljesülnek - összegezte Vértes András.

Megjegyezte: a kormány a nagy ágazatokat válságadókkal sújtja, közülük a bankszektor költségnövekedése egészen biztosan a fogyasztók és a vállalkozók költségnövekedésévé válik, és így lesz majd a többivel is.

A GKI elnöke szerint az üzleti szféra ebben a helyzetben "elbizonytalanodik, mert azt látja, hogy akinek magas volt a profitabilitása, azt gyorsan elszedik" tőle. A magánszemélyek is azt látják, hogy a nagy többségnek nem növekedik a jövedelme, pedig volt egy adócsökkentés, a nyugdíjrendszert pedig eközben "szétverték".

Vértes András a magánnyugdíjpénztárak megszüntetését eredményező intézkedésekről úgy vélekedett: "oly mértékben alkotmánysértő, hogy (...) ezt vagy a magyar jogrend, vagy az európai jogrend meg fogja akadályozni".

Olvasóink írták

 • 3. szilléri 2010. november 26. 15:11
  „Kis zsidó okos tojás !

  Nem játszik !”
 • 2. achilleus 2010. november 26. 08:43
  „Az AVON smaragdfokozatú ügynöke a kreténizálódott jósdájával a hitelesség minimumát sem éri el. Ideje lenne ezt a sok állami támogatást megélt gittegyletet is felszámolni, eddigi "eredményességük" alapján bőségesen rászolgáltak. Kádertemető.”
 • 1. jozko 2010. november 25. 22:24
  „Részben értek egyet!
  /Nem mintha ez bármin is változtatna/

  Kétségtelen, hohy a kormány érthetetlen módon késlekedik az államháztartás kiadásának csökkentésével!
  Eltartanak millió léhűtőt, ingyenélőt !
  Egyránt gondolok itt a szciális támogatásokra, segílyekre -azoknak, akik ennek a járulék és adóalapjába szinte egy fillért se fizettek és nem is fizetnek!

  Azokra a nyugdíj-vámszedőkre, akik szinte makkegészségesen előrehozott, 100%-os rokkantsági nyugdíjon tengődnek!
  Azokra a költségvetési pocsékolásokra, amiket a vízfej hivatalok fölösleges létszámára, a bevallott célok helyett egyéb burkolt célok vagy költséghelyek számláin számolnak el / szinte már csalásként/!

  Amiben eltér a véleményem:

  Munkahelyteremtés, foglalkoztatás növelés addig nemigen jöhet számításba, amíg a kormányzat nem gondoskodik a meglévő piacaink védelméről és nem szervez újakat!
  A raktárra trmelés tapasztalatai -korábbról- rémísztőek!

  Remélem látják ezt a döntéshozók is, akik jobban értenek hozzá és nagyobb a rálátásuk!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

További létszámcsökkentés a Rail Cargo Hungariánál

Bécs - Akár ezer fős magyarországi létszámcsökkentést tartalmazó szanálási tervet ismertetett az ÖBB… Tovább olvasom