Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Vértes András arra számít, hogy Surányi György igent mond

Úgy véli, az előrehozott választás is egy lehetőség, ám a gazdaság szempontjából minél gyorsabb váltásra lenne szükség.
Vértes András arra számít, hogy elfogadja a miniszterelnök-jelölést Surányi György. A GKI vezetője a köztévé Nap-Kelte című műsorában beszélt erről csütörtök reggel. Mint mondta, támogatja Surányi Györgyöt abban, hogy miniszterelnök legyen, mert kiváló szakember és olyan, amilyen kormányfőre ma szüksége van Magyarországnak.

Vértes András szerint az előrehozott választás is egy lehetőség, ám a gazdaság szempontjából minél gyorsabb váltásra lenne szükség. Egy szélesebb társadalmi alapokra épülő új kormány kell most, amelyben a pártoktól távol álló szakemberek is részt vesznek. A saját jelölésével kapcsolatban Vértes András azt hangsúlyozta, hogy nem ő jelentkezett, hanem felkérték erre. Ismertette programjának főbb vonalait is. Az első lépés szerinte a gazdasági válságban Magyarország és a magyar bankrendszer pénzügyi stabilitásának biztosítása. Emellett enyhíteni kell a válság negatív hatásait az emberek számára is.

Vértes András fontosnak nevezte még a hitelesség javítását és a nemzetközi bizalom erősítését. Szerinte a középtávú fejlődés elősegítése érdekében strukturális reformra, szerkezeti átalakításra van szükség, amelyet az állam szociális rendszerében, kiadásrendszerében véghez kell vinni.

Olvasóink írták

 • 9. theseus 2009. március 26. 15:12
  „Vértesnek ez a jóslata sem vált be, ahogy a többi sem szokott. Ez is jelzi az alkalmatlanságát.”
 • 8. Power 2009. március 26. 14:02
  „Itthon már kineveztem a kutyámat családfőnek! :)”
 • 7. cselac 2009. március 26. 11:25
  „Gusztos antirasszista Péter az SzDEsz nevében újra színt vallott...segg a szájból. Nem úgy volt, hogy ha máig nincs konszenzus, akkor előrehozott választásokat tartanának és parlament feloszlatása? Gondolom, bíztak abban, hogy Surányi elfogadja, de mivel nem tette, most újra kell az időhúzás...blama. Kabaré.”
 • 6. comet 2009. március 26. 11:13
  „ez már tényleg kabaré. Vértes mint az egyik jelölt, a másik jelöltet méltatja és magyarázkodik hogy nem ő jelölte magát, őt csak felkérték.
  Hangsúlyozza, hogy fontos a gyors váltás, de szélhámos főnökével pont ők akadályozzák az előre hozott választásokat.
  Most már az a kérdés hogy ennyire hülye emberekből áll az MSZP, vagy annyira félnek Fletótól hogy hülyének tettetik magukat.
  Bármi is a válasz, ezt a nemzetpusztító galerit sürgősen le kell söpörni az asztalról az ország érdekében.”
 • 5. achilleus 2009. március 26. 10:45
  „Az arannyal kapcsolatba hozható ügye legfeljebb a hülyeségét bizonyítja, viszont a CW Bank esetében a büntetőjogi felelősség is felmerült:

  "Nevéhez kötik a CW Bank botrányát is. A bécsi pénzintézet a Nemzeti Bank leányvállalata volt, téves üzletpolitikája miatt kilencvenmilliárd forint veszteséget halmozott fel. Ennek ellenére negyvenöt dolgozójának összesen 237 millió schillinget, azaz 4,7 milliárd forintot fizetett ki a pénzintézet, végkielégítés címén. A CW Bank korábbi vezetőinek feltételezhetően hanyag gazdálkodását az osztrák rendőrség, valamint az Országgyűlés, a botrány miatt alakított bizottsága is vizsgálta. A munka után a testület javasolta, hogy a legfőbb ügyész a bűnügyi jogsegélyegyezmény alapján keresse meg az osztrák hatóságokat, kérjen információkat, hogy szükség esetén büntetőeljárást lehessen indítani Magyarországon is. A felelősségre vonás elkerülte Surányit, bár a Nemzeti Bank elnökeként felelőséggel tartozott a leányvállalat működéséért. A jegybankelnök szerepvállalása és felelőssége miatt több tüntetést szerveztek.
  Lánczi Richárd"

  Összességében ez az ember okozott már az országnak vagy 2-3 milliárd dollár kárt, itt az ideje, hogy újra "megbízzunk" a szakértelmében. Aranyat már úgysem tud eladni - mert már nincs.”
 • 4. MÁTRIX 2009. március 26. 10:32
  „Az IMF rangsora szerint nálunk kevesebb aranytartaléka a legszegényebb afrikai országoknak van csak, ennek a helyzetnek a kialakulásáért sokan Surányit okolják. A mostanra 3,1 tonnásra fogyatkozott aranykészlet nagy része 1990-ben, jegybankelnöksége idején fogyott el. Akkoriban főleg dollárt vásároltak az unciánként 370 dolláros áron eladott aranyért. A jegybank a lépést az akkori nemzetközi tendenciákkal magyarázta, és arra hivatkozott, hogy az arany hozama jóval kisebb, mint az érte kapott dolláré. Az amerikai valuta értékének romlása miatt később a jegybank fokozatosan áttért az euróalapú tartalékokra, így védekezve a dollár árfolyamcsökkenéséből adódó veszteségek ellen. Szakértők szerint az eladás csak rövid távon hozhatott pozitív eredményt, középtávon azonban - az arany drágulása miatt - több milliárd dolláros veszteséget okozott. Surányiék a 65 tonnás aranykészletből 62 tonnát teljes egészében értékesítettek, minimálisra csökkentve készleteinket.”
 • 3. StatusQuo 2009. március 26. 10:31
  „Aki 64tonna aranyunkat eladta!”
 • 2. xene@freemail.hu 2009. március 26. 10:03
  „Nekem az volt vicces, hogy Vértes egy OSCAR-DÍJ jelöléshez hasonlította a miniszterelnök-jelölést!!! Szerintem igaza van, mert Fletónál jobban senki sem bír "alakítani". Ő csak egy utánzat lenne Feri után...”
 • 1. Power 2009. március 26. 08:49
  „Vajon miért nem volt eddig sürgős rendbe tenni a magyar gazdaságot? Most hirtelen minden sürgős lett!
  A hitelesség és a bizalom nem áll helyre Gyurcsány jelöltjeivel.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Figyelmeztető lövés vetett véget egy érdi tömegverekedésnek

Az egyik család megdobálta a másik házát, majd autós üldözésbe kezdtek. Tovább olvasom