Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Veszélybe került Románia és Bulgária uniós felvétele

Az EU-keretköltségvetésre vonatkozó brit javaslat alapján lehetetlenné válhat Románia és Bulgária 2007-es EU-felvétele - figyelmeztetett az EU-bizottság vezetője, miután hétfő este Brüsszelben megbeszélést folytatott Calin Popescu-Tariceanu román miniszterelnökkel.
José Manuel Barroso úgy fogalmazott, "a mostani brit javaslat alapján nem folytathatjuk a további bővítést, ez nagyon világos". A brit elképzelések szerint a fél évvel ezelőtti, luxemburgi költségvetési javaslathoz képest ugyanis csökkentenék az új tagállamok felzárkóztatási támogatását, s az új belépőkre, Romániára és Bulgáriára is 2 milliárd euróval kevesebb jutna a tervezettnél. A bizottsági elnök kérte, hogy a britek terjesszenek elő egy újabb, a jelenleginél tisztességesebb javaslatot.

Barroso az EU-bővítés egyik legfőbb támogatójának számít. Egy portugál lapnak adott hétvégi interjújában úgy fogalmazott, hogy az EU még mindig nem elég nagy, s a szervezet csak akkor kelhet versenyre a világ nagyhatalmaival, mindenekelőtt a hatalmas ütemben fejlődő Kínával, ha folytatja a bővítést. S az általa vezetett bizottság volt az, amely - számos tagállam ellenérzései dacára - megadta a török EU-csatlakozási tárgyalások kezdéséhez szükséges előzetes jóváhagyást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aki alkuszik, többnyire jobban jár

A karácsonyi vásárlási lázban annak néztünk utána, vajon lehet-e az üzletekben alkudni az árakra. Tovább olvasom