Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 6°C | 12°C Még több cikk.

Veszélyben a fiatalok: fuzáriumgomba a gabonában

Szegeden már régen kongatják a vészharangot. A gombából származó szennyeződés gyengítheti az immunrendszert, rákot és korai serdülési elváltozásokat okozhat. Zártkörű tanácskozást hívtak össze a témában.
Zártkörű tanácskozást hívott össze a Élelmiszerbiztonsági Hivatal a gabonában található fuzáriumtoxin miatt - tudta meg az MR1-Kossuth Rádió.

Szegeden évek óta kongatják a vészharangot

Legyengült immunrendszer, rákkeltő hatás és korai serdülési elváltozások óvodás és kisiskolás gyerekeken. Ilyen bajokat okozhat a gabonát megtámadó fuzáriumgomba, amely különféle méreganyagokat termel, ezek pedig bekerülhetnek a fertőzött termésből készült lisztbe, kenyérbe, vagy akár müzlibe is. Egy szegedi kutatócsapat évek óta kongatja a vészharangokat, hogy egyes termékek fuzárium-toxin tartalma meghaladja az egészségügyi határértéket. A szakértők az utóbbi években több olyan beteggel találkoztak, akikről kiderült, hogy fertőzött élelmiszert fogyasztottak. Szűcs Péter endokrinológus csak az elmúlt egy évben 15, hormonális bajokkal küzdő kisgyermeket kezelt.

Olvasson további részleteket egy korábbi cikkünkben!

A hivatal szerint most sem riasztó a helyzet

Szeitzné Szabó Mária, Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal főigazgatója az MR1-Kossuth Rádió ma reggeli műsorában azt mondta, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatallal közösen végzett széles körű felmérésük nem erősíti meg azt a riasztó helyzetet, amit a szegedi kollégák jeleztek.

Olvasóink írták

 • 7. nuts 2009. június 19. 11:45
  „A tisztánlátás érdekében belinkelem a Gabonatermesztők Országos Szövetségének reagálását, ami természetesen közel sem fog olyan viszhangot kapni sajnos a magyar médiában, mint ez a pánikkeltő bejelentés...

  2009.06.18-án reggel hangzott el az MR-1 Kossuth rádióban az alábbi oldalon megtalálható cikk, melyre elküldtük reagálásunkat az MTI-nek:

  www.mr1-kossuth.hu/index.php?option=com-content&task=view&id=88931  FUZÁRIUM POLÉMIA  A Gabonatermesztők Országos Szövetségének reagálása az MR-1 Kossuth Rádióban 2009. 06. 18-án reggel elhangzott riportjára, amely a magyar gabonák fuzárium-fertőzésével foglalkozott.  A magyar mezőgazdaság szakmai köreiben közismert, hogy a magyar búzán főleg aszályos időjárás esetén nincs fuzárium-fertőzés. Ez a betegség csapadékos években terjed. Természetesen tudunk ellene védekezni és eddig is ezt tettük.  A riportban elhangzott teljes kiőrlésű élelmiszerek nem reprezentálják a hazai fogyasztás 5 %-át sem. A magyar lakosság teljesen tiszta, egészséges és a vetéstől a fogyasztóig nyomonkövethető élelmiszereket fogyaszthat.  A riportban több dolog hangzott el, ami sok rádióhallgatónak megtévesztő lehetett.  Mi is támogatjuk a magyar búza jó hírnevének megőrzése érdekében, hogy szigorúbban kell vizsgálni a most divatossá váló teljes kiőrlésű és biogabona termékeket fuzárium toxintartalomra. Ugyanakkor kategorikusan elutasítjuk azokat a próbálkozásokat, melyek ha akaratlanul is a magyar gabona lejáratását okozhatják.  Budapest, 2009. június 18.  Vancsura József

  elnök”
 • 6. persona 2009. június 18. 21:16
  „Pár száz éve még az anyarozs keltett tömeghisztériát. Azokat a nőket, akiket megmérgezett a rozskenyér és hallucinálni kezdetek, boszorkánysággal vádolták és máglyán megégették.”
 • 5. flexsnake 2009. június 18. 18:17
  „én csak arra lennék kíváncsi hogy a boltok az árusított lisztet miért nem tudják normálisan tárolni? Minden második csomag tele van fekete bogarakkal!”
 • 4. Mathiasking 2009. június 18. 16:32
  „Erre mit lépnek azok az orvosok és emberek, akik megesküsznek a fagyasztott búzafű lére? Ismerek nem egyet akik óriási mennyiségekben forgalmazzák egy hálózaton keresztül. A legnagyobb forgalmazó a FITOMED!

  Nyilvános kérdés: Erre a gombára van-e vizsgálati eredmény a búzafű forgalmazáshoz és a búzafű tartalmazza-e ezt a gombát vagy nem?”
 • 3. allegro 2009. június 18. 16:24
  „A malmokban van koptató vagy triőr intenzív száraztisztítás ill. nedvestisztítás. A normál liszt héját eltávolítják, nem sok esélye van a fuzáriumpenésznek. Persze, a fertőzött szemekbe ettől még behatolhat a toxin anyaga, a nemesítők esetleg munkálkodhatnak rajta, hogy ne így legyen, a már eddig ismert megelőző intézkedéseken túl.
  A teljeskiőrlésű termékek ezt fokozottan megkívánják, mert itt van a legnagyobb veszély, tehát ezt a kockázatot kell csökkenteni előbb.
  Eddig nem jelentett ekkora problémát vagy nem volt ismert, a mai egészséges életmódot, étrendet követő ajánlások a jó oldal mellett megfeledkeznek a negatívumokról, ami legalább olyan mértékű, és amit legalább csökkenteni kell, ha teljesen kiiktatni nem is lehet.
  Amennyiben mostanában szaporodtak el az ehhez köthető tünetek, nagy valószínűséggel összefüggésbe hozható, de legalábbis komolyan meg kell vizsgálni a teljes kiőrlésű termékeket és azokat előállító gyártási folyamatokat, és ezek szabályozásában is lehet mit tenni.
  Továbbá a molnárok, pékek körében is érdemes vizsgálódni, kontrollként, hiszen ők naponta közvetlenül érintkeznek a liszttel, a szálló porral, ami ugyanúgy tartalmazza a veszélyesnek tartott alkotórészeket.
  A steril malmokra ugyan már szinte nem is vonatkozik, de találhatók még hagyományosan üzemelők, a pékek pedig bizton beszívják. A sok adalékanyaggal mi van, amelyek az utóbbi tíz évben kirívóan elterjedtek. Nem az aszkorbinsavról van szó, hanem a nagyhatású térfogatnövelő szerekre, mára már felnő egy generáció aki nem is tudja, hogy egy valódi 1 kg-os kenyér nem akkora, mint egy régi 2 kg-os. Meg a színezőanyagot tartalmazó rozskenyerek, a színanyagok a legkritikusabbak a toxinok mellett.”
 • 2. Mike3 2009. június 18. 15:15
  „bahh! a fuzárium a búzával egyidős betegség. tökéletesen kezelhető, persze csak ha megfelelően felszerelt gazdaságról van szó. nem ezen kellene tipródni, hanem azon, hogy a sok rafkós paraszt (moderálva) ne sutyiban vásárolt .... vetőmagból termeljen olyan gabonát amit a malmi haverja meg szépen átvesz. a parasztok ..... kellene elkapni”
 • 1. joy 2009. június 18. 15:15
  „Szeretném látni azt a "széles körű" felmérést, mert érzésem szerint mellébeszélés.
  Nem hiszem, hogy egyidőben, helyszínen mintázták volna az összes malom, pékség és kereskedés lisztjeit.
  Az nem mintavétel, hogy évente 1* bekérünk 1-2 mintát a malmokból, megvizsgáljuk, jónak találjuk, majd megnyugodva ülünk a dunyháson, oszt csókolom!

  A paprikások disznósága sem derült volna ki soha a bekért mintavételezési módszerrel!
  :o)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem lesz nyílt szavazás a Legfelsőbb Bíróság új elnökéről

A nyílt szavazással kapcsolatban nem volt egyetértés a frakciók között a Házbizottság csütörtöki… Tovább olvasom