Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Veszélyben a külképviseleti szavazás intézménye?

A Political Capital Institute nyílt levélben hívja fel az országgyűlési képviselők figyelmét arra, hogy minél hamarabb rendezni kell a külképviseleti szavazással kapcsolatos szabályozás ügyét.
Ha a parlament ezt 2010-ig nem teszi meg, nem szavazhatnak a következő választásokon a külföldön tartózkodó magyarok - írják az elemző intézettől.

Veszélybe került a külképviseleti szavazás intézménye a választási törvény 2005-ös módosítása miatt. 2004-ben, Magyarország EU-csatlakozása után, az európai parlamenti választásokon szavazhattak először magyar állampolgárok valamelyik külképviseleten. Ezt egy "hirtelen összerakott" ideiglenes törvény alapján tehették, amely 2009. december 31-én veszti hatályát - mondta a Független Hírügynökségnek László Róbert, a Political Capital választási szakértője.

Ez azt jelenti, hogy a 2010-es választásokon nem szavazhatnak külképviseleteken magyarok, ha a parlament nem alkot időben új törvényt. Az Alkotmánybíróság egyik határozatában 2008. december 31-ig adott időt az Országgyűlésnek, hogy alkossa meg az új szabályozást, és minél szélesebb körben segítse elő a választójog gyakorlásának lehetőségét - biztosítva azt, hogy azok a választópolgárok is gyakorolhassák választójogukat, akik a magyarországi szavazás napján külföldön vagy a külképviseleti szavazás napján Magyarországon vannak - tette hozzá László Róbert.

Ha a parlament nem tesz eleget alkotmányos kötelezettségének, és elodázza a külképviseleti szavazás korszerű szabályozásának megalkotását, 2010-ben nem lehet külföldön szavazni. Ezzel 2004 óta meglévő jogukat veszíthetik el a magyar állampolgárok, és ez a helyzet alkotmányellenes lenne - közölte a Political Capital.

A Political Capital Intézet nyílt levélben fordult az országgyűlési képviselőkhöz annak érdekében, hogy elejét vegye a választás alkotmányosságát és stabilitását fenyegető veszélyeknek, így a külképviseleti szavazás megszűnésének.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2010 után megszűnhetnek a közvetlen fűtéstámogatások

Az MSZP-frakció két éven belül megszüntetné a jelenleg érvényben lévő közvetlen fűtéstámogatási… Tovább olvasom