Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

Veszélyben a Tokaj világörökség

Le akar mondani a világörökségi címről a tokaji térség kilenc települése - hasonló esetre nem volt példa a világon. Az ok: november végén a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés által elfogadott megyei területrendezési terv gátolja az iparfejlesztést a vidéken.
Egy sor Tokaj környéki település lemondana arról, hogy a világörökség része legyen. Abból ugyanis nem tudnak megélni, viszont komoly akadályokat jelent a boldogulásukban. Rónavölgyi Endréné, Szerencs polgármestere sorolja, hogy miért: a területrendezési terv tiltja erőművek létesítését és jelentősen korlátozza az ipari területek nagyságát a világörökségi területen. Véleménye szerint az itt kívánatosnak tartott borászat, az idegenforgalom, valamint a mezőgazdaság nem tartja el a térség lakóit. Az ő kistérségükben 25 százalékos a munkanélküliség. Ezen csak ipari üzemek létesítésével lehet enyhíteni. Városuk arculata eddig is nagyrészt ipari jellegű volt, és ez nem zavarta a borászatot.

A világörökség része
A világörökség része

Osika József, Tállya polgármestere hozzátette: az elmúlt két hónapban többször is egyeztetett a megyei közgyűlés elnökével, valamint a többségi Fidesz-frakció tagjaival, de nem kerültek bele a tervbe azok a javaslatok, amelyeket a térség 18 települése fogalmazott meg a szabályozások enyhítése érdekében. Osika megjegyezte: a tervek szerint a világörökségi címről való lemondásról még decemberben döntenek az érintett önkormányzatok. A szerencsi polgármester viszont úgy fogalmazott: még átgondolják a lépést.

Májer János, Tokaj polgármestere, a Tokaji Világörökségi Egyesület elnöke a magyar diplomácia egyik legnagyobb sikerének tartja, hogy a borvidék megkapta a világörökségi címet. Ennek köszönhetően nyertek el kétmilliárd forint értékű turisztikai támogatást, amelynek köszönhetően Szerencsen például felépült a világörökségi kapu, vagy a Magyar Nyelv Múzeuma Széphalomban. Az elnök szerint - amennyiben a települések kilépnek - az UNESCO valószínűleg megvonja a címet a térségtől - írja a Népszabadság Online.

Olvasóink írták

 • 13. achilleus 2008. december 05. 09:24
  „Bocs, Natura2000 területek esetében 80%-os (lenne) az EU kompenzáció!!! (nem 60)”
 • 12. achilleus 2008. december 05. 09:20
  „10-es Rebellis: Mind szép, amit mond, DE hatalmas perspektíva a helyi fiatalok közül 50-nek, hogy rakhatja minimálbér közeli összegért a szalmát a teljes környéket lepusztító erőműbe, vagy 10-20-nak, hogy eldiszpécserkedhet a Zemplént tönkrevágó szivattyús tározó vezérlőtermében. Ilyen helyeken nem mindenféle gazdasági tevékenység tiltott, csak a Világörökségi címmel összeegyeztethetetlen, annak létét veszélyeztető beruházások. És egyet jól jegyezzen meg, az elpusztított természeti értékek SOHA nem állíthatók vissza.
  Más: Teljesen természetes kellene legyen, hogy a természetkímélő gazdálkodás jövedelmezősége nem éri el az intenzívét, kérdezze meg Gráfot és földüzér bandáját (így ám!), hogy miért nem fizetik ki az ilyenkor EU-s pánzből járó kompenzációt?? (Akkor, amikor 60%-ot az EU ad 20% a hazai forrrás!!!) Táncsaknem a földüzérkedéshez kell tönkrevágni a gazdákat, Gráf "úr??"”
 • 11. achilleus 2008. december 05. 09:11
  „Magyar módi:
  Világörökségből világökörség!”
 • 10. rebellis 2008. december 04. 21:32
  „Mi is a helyzet? A világörökség részeként védett tájvédelmi körzetben nem lehet mindenféle beruházásokkal munkahelyeket teremteni, amit az ott élők nehezményeznek. A "többi okos" ember mindenféle országimázsra hivatkozva konzerválná ezt az állapotot, az ipari beruházások tilalmát fenntartaná. Véleményem szerint nagyon álságos, ha egyes régiókat, embereket olyan helyzetbe hoznak mások, hogy csak egyfajta munkát vállalhassanak, a mostanában divatos, "vidék=gazdálkodás" szellemében. Az meg sem fordul senki fejében, hogy az ott élők egyáltalán mit szeretnének, akarnak-e olyan munkát végezni, ami mások szemében nagyon romantikus, de a megélhetés kissé bizonytalan. Miért kényszerítenek embereket olyan helyzetben, amit ők sem szeretnének? Miért nem lehet elhinni, hogy tényleg ez lenne a véleményük? Mindent átsző a politika, minden vélemény mögött a politikai érdeket keressük, ami esetleg még őszinte is lehetne! Olyan jól hangzik, hogy azt mondjuk, a falusi fiataloknak milyen jó lenne otthon maradni, gazdálkodni. Tudják ezek az emberek, hogy ez mit jelent? A földet, állatokat el kell látni, függetlenül, hogy van-e kedve az embernek, vagy sem. Ez nem 7-16 óráig terjedő elfoglaltság, szabadság nem igen van, paprikát permetezni, jószágot etetni, szőlőt művelni folyamatosan kell, eső miatti kieseés esetén be kell pótolni, ha beteg az ember, akkor is. Szóval romantikusan hangzik ez a gazdálkodás, de mit csináljon az a fiatal, aki másra vágyik, nem szertné ezt sok kötöttséget? Elköltözhet otthonról, másik városba. A születési hely egyben beszorítaná egy skatulyába, ami ellen természetszerűleg mindenki berzenkedne. Adjuk meg mindenkinek a lehetőséget, hogy az életéről ő maga dönthessen, a sülővárosábaól, falujából való elköltözés nem alternatíva számára.”
 • 9. JungHeinrich 2008. december 04. 19:43
  „...helyes a szlovákok meg örülhetnek mert zseniális (és tényleg az!!!) PR-juk révén 10 éven belül elfeljthetjük,hogy a Tokaji magyar lenne aztán majd lehet kapálózni és nyavajogni,hogy pillanatnyi érdekek figyelembe vételével már megint elvesztettünk valamit,ahogy eddig is! Ha ez a kezdeményezés célbaér, vitathatatlan tény, hogy minden eddigi sorscsapását megérdemli ez a szerencsétlen lúzer kis nép....”
 • 8. achilleus 2008. december 04. 17:22
  „Megjegyzem, a környezet- és természetvédelem ügye az, ahol a kormány és ellenzék a legalapvetőbb kérdésben egyetért.”
 • 7. prester 2008. december 04. 14:23
  „Már elnézést, ezt írja a cikk: "Osika József, Tállya polgármestere hozzátette: az elmúlt két hónapban többször is egyeztetett a megyei közgyűlés elnökével, valamint a többségi Fidesz-frakció tagjaival, de nem kerültek bele a tervbe azok a javaslatok, amelyeket a térség 18 települése fogalmazott meg a szabályozások enyhítése érdekében." A megyei közgyűlés is fideszes, akkor most hogyhogy a kormány a hunyó? Aki változtathatna a szabályozáson az nem akar, ennyi. Hogy ezt jól teszi, vagy sem, az más kérdés.”
 • 6. klj_54 2008. december 04. 14:21
  „Amíg pártpolitikai érdekek döntenek, addíg ez lesz ebben az országban:(
  Gyönyörű helyeket járok be, és érdekes módon ott ha a saját provinciális érdekeikről van szó, félreteszik a csatabárdot. Lásd: Loire völgyét. Ott példuál a kisvizi "erőműveket" tüntetik el.
  Az a legnagyobb gond, hogy képtelen a magyar átlépni saját árnyékán:(”
 • 5. achilleus 2008. december 04. 14:04
  „Kedves 4-as: Idézem eme cikk első mondatát!
  "Le akar mondani a világörökségi címről a tokaji térség kilenc települése - hasonló esetre nem volt példa a világon."

  Ezen kellene egy pillanatra elgondolkodnia! (((((és nem zorbánozni)))))”
 • 4. tomjank1 2008. december 04. 11:21
  „Az " akkori " kormány megadta a környéknek ( a miniszterelnöknek) ami járt..........
  Emiatt a régi ipari övezetekben is tiltva van az ipari tevékenység újabb beruházásban.....
  Kinek is tömték tele a zsebét? Mennyi munkahelyet is teremtett az akkori "támogatás"?
  2002-ben lett a világörökség része Tokaj, miután egy két ember felvásárolta a termőterületeket.”
 • 3. Safranek 2008. december 04. 09:55
  „Hogyan tegyük tönkre az ország és a kevés világhírű terméke hírnevét?
  Sajnos, egyre több ilyen hírt olvasni.
  Talán, nem véletlen az sem, hogy a szegedi paprika 62%-ban külföldi alapanyagú.
  Majd még megérjük (remélem soha), hogy kínaiul lesz.
  A MINDENKORI KORMÁNY FELADATA ÉS FELELŐSSÉGE, hogy tegyen azért, hogy az országnak (és nem a kormánynak v. az aktuális minisztereknek) dicsőséget hozó termékeknek minden támogatást megadjon.
  Az évi 8-9 zer tonna helyett csak 1-2 tonna hozamú fűszerpaprika termelésének növelését is kötelessége lenne a kormánynak segíteni.
  Pl. milyen érdekes, hogy a hüje hollandok nem kevernek a világhírű tulipánjukhoz más országból hozott virágot.
  "Az ő kistérségükben 25 százalékos a munkanélküliség. Ezen csak ipari üzemek létesítésével lehet enyhíteni."
  EZ NYILVÁNVALÓ HAZUGSÁG, valakiknek érdeke, hogy tönkre tegyék Tokajt.”
 • 2. achilleus 2008. december 04. 08:59
  „Jó, ha látjuk a következőket!
  Szalma (azaz energiafű-erőmű) az EU újabban nem támogatja. Hujbert OTTO MSZP-s milliárdos, környezetszennyező beruházása. A munkahelyteremtésben a jelentősége nulla, erre mondta Sólyom L., hogy ha szálanként rakják a szalmát, akkor teremt annyit, amennyit ígérnek. Beszállítás kétszáz kilométerről, környezetszennyezés újfent. Kilóra megvett szerencsi polgármesterasszony. Más, a zemplént örökre tönkretevő szivattyús víztározó, ez speciel nem termel energiát csak tárol (illetve fogyaszt), hogy napi egyenletes elosztást biztosítani lehessen. Szóra sem lenne érdemes, ha néhány agyalágyult hülye nem gondolná komolyan, mint a Pilis esetében.
  És kedves 1-es: Az a röhej, hogy 5-10 éves magánhaszon 100-200 munkahelyre hivatkozással örökre elpusztítjuk a környezetünket, hogy gyerekeink csak a port a piszkot, a szennyet örököljék. Ez a röhej, továbbá az, hogy világörökségi szintű ÖRÖKSÉGÜNKET eltékozoljuk a napi pillanyatnyi MAGÁN érdekekért, hogy Hujbert a zsebét megtömje, és csurrantson egy-két cseppet a szolgáiként szegődött vazallusoknak. Ez a lényeg, nem a duma.
  Különben a világörökségi címről az önkormányzatok nem mondhatnak le, arra csak ország szintjén van lehetőség. Mellesleg a szerencsi édesipari MANUFAKTÚRA most kapott 800 milliós támogatást. Több embernek adva munkát, mint a leendő szalmaerőmű. (Tudja egyébként, hogy Hujbert cége mennyiért akart leszerződni a szalma mázsájára? kb 20Ft!, na ennyit arról, hogy mennyire jár jól a környék!)”
 • 1. KamuNeni 2008. december 04. 08:40
  „Hat igen jellemzo a magyar "gazdasagra" hajra avval ami penz cinalas ellen van es tiltsuk be azt ami esetleg penzt hozna a kozossegeknek. Jellemzo. Szegyen ami ott megy abban az orszagban.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitartó küzdelem a bűnözés ellen

Sem cáfolni, sem megerősíteni nem kívánta a rendőrség szerdán a HírTv értesülését, amely szerint… Tovább olvasom