Délmagyar logó

2017. 07. 20. csütörtök - Illés 21°C | 34°C Még több cikk.

Veszélyes csontok és játékszerek

Manapság már szinte mindenki vesz kedvencének valamilyen játékot, amivel az eb a szabadidejét múlatja. Van olyan kutyus, amelyiknek gumisünije, gumicsirkéje van, mások pedig teniszlabdával vagy akár üres üdítőspalackkal játszanak. Ezek a játékok néha nagyon megkeserítik kedvencünk életét azáltal, hogy szétrágja és meg is eszi őket.
Manapság már szinte mindenki vesz kedvencének valamilyen játékot, amivel az eb a szabadidejét múlatja. Van olyan kutyus, amelyiknek gumisünije, gumicsirkéje van, mások pedig teniszlabdával vagy akár üres üdítőspalackkal játszanak. Ezek a játékok néha nagyon megkeserítik kedvencünk életét azáltal, hogy szétrágja és meg is eszi őket. Ezért ha ilyen tárgyakat veszünk, mindig az állat méretét figyelembe véve válasszunk!

A nagy testű kutya gond nélkül szétrág egy gumisünit vagy egy teniszlabdát, ezért nekik nem célszerű ilyet vásárolni, mivel egy nagyobb műanyag- vagy gumidarab lenyelése komoly vagy akár végzetes következményekkel is járhat az állat számára. Hasonló veszélyt jelent például a kis testű kutyáknál a kavics vagy a barackmag lenyelése is, de a túl nagy mennyiségben fogyasztott csont vagy egy nagyobb darab, például csigolyacsont lenyelése is okozhat bélelzáródást. Sorrendben haladva az idegen testek elakadhatnak a szájüregben, a nyelőcsőben, a gyomorban a vékonybélben, a vastagbélben és a végbélben. Idegen test a szájüregben általában a fogak közé szokott ékelődni, vagy esetleg a szájüreg lágy szöveteibe fúródik. Ilyenkor a leggyakoribb tünet a nyálzás.
További tünet lehet emellett, hogy az állat csak az egyik oldalon rág vagy egyáltalán nem rág, csak iszik, a mellső végtagjaival a szájához kapkod. Ilyenkor érdemes megnézni a szájüreget, a szájpadlást, hogy nincs-e valami beékelődve oda. Ezt azonban nem minden kutya hagyja, ezért kicsit meg kell nyugtatni őket, mielőtt hozzáfogunk. Néhány esetben, például amikor a nyelv alá szúródik be valami, csak bódításban valósítható meg a beavatkozás annak nagyfokú fájdalmassága miatt. Ha nem vesszük észre azonnal, és az idegen test napokig van a szájüregben, erős szájszag és véres, bűzös nyál alakul ki.

A szájüregben elakadt idegen testek eltávolítását célszerű szakemberre bízni. Ennek két oka van: az egyik, hogy gyakran nagyobb kárt okozunk a kivétellel, mint amit maga a tárgy okozott, a másik oka pedig az, hogy számos kutya, cica harap, ha a szájüregébe próbálunk nyúlni. Bár a szájsebek rendkívül jól gyógyulnak, azért nem árt az óvatosság, célszerű – a keletkezett sérüléstől függően – néhány napig antibiotikumot adni az eltávolítást követően. Amíg a szájüregi idegen testek viszonylag könnyen eltávolíthatók, addig a nyelőcsővel már sokkal bonyolultabb a helyzet.

Dr. Parcsami András
igazgatásügyi és járványügyi szakállatorvos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

további eredmények

Marcali–Tapolca 2–0, Sümeg–Keszthely 1–0, Répcelak–Ikarus 4–1,… Tovább olvasom