Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 29°C Még több cikk.

Veszélyes fűszer-alapanyag került forgalomba Magyarországon

Több európai országban, köztük Magyarországon is forgalomba került abból a kukui dióból, amelynek jelölése nem felel meg az európai előírásoknak. Az indonéz ételek fűszerkeverékeiben használt alapanyagot csak főzés vagy pirítás után lehet fogyasztani, mert nyersen mérgező hatású lehet, hasmenést, hányást okozhat.
A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatalhoz (MÉBiH) az Európai Unió gyors veszélyjelző rendszerén keresztül érkezett a bejelentés a nem megfelelően jelölt kukui dióról (más néven mécses dióról). A termékből mindössze 25 zacskónyi került hazánkban kereskedelmi forgalomba, ezeknek a nyomon követése jelenleg folyamatban van. A 100 grammos, átlátszó műanyag zacskós kiszerelésben, "Jeeny's Oriental Foods" (Kemiri Nuts/Candle Nuts) néven forgalomba hozott terméket a hatóságok azért kifogásolták, mert nem a csomagoláson figyelmeztették a fogyasztókat arra, hogy a termék nyersen fogyasztva egészségügyi kockázatot rejt.

A nálunk csak kevéssé ismert kukui diót apróra reszelve vagy őrölt formában fűszerekkel keverik össze és főként indonéz ételek készítéséhez használják. Az egész növény mérgező, ezért két-három nyers magnál több már toxikus hatást vált ki, vagyis heves hányást és hasmenést, gyomor és bélrendszeri tüneteket okozhat. Emiatt csak főzés vagy pirítás után fogyasztható, akkor már nem jelent kockázatot. Bár Magyarországon kevéssé ismerik ezt a terméket, elképzelhető, hogy egyéni vásárlóként külföldről hozták be a fogyasztók. A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal ezért arra figyelmeztet, hogy a terméket senki se fogyassza nyersen -áll a MÉBIH csütörtöki közleményében.

Olvasóink írták

  • 3. matriné 2008. június 07. 08:15
    „Kis mennyiségban a cián is gyógyszer! Akkor miértne forgalmazhatnák a kukui diót! E népnek mindegy hogyan pusztitják, kábítják! Mákkal vagy dumákkal! Ezek mindent bevesznek!”
  • 2. joy 2008. június 05. 22:32
    „raffy2!
    Jobb lett volna, ha nem szólasz meg!
    Az rendben van, hogy a konyha rejtelmeiben járatlan vagy, de hogy még értelmezni sem todod a leírtakat, viszont sötét módon magyarkodni próbálsz, az borzalmas!”
  • 1. raffy2 2008. június 05. 21:46
    „mit keres magyarországon kukui dió?miért nem jó a magyar?ez valakinek megint jó biznisz!undorító!!!!!!!!!!!!!!a boltban nem győzöm nézni,hogy mi honnan van!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar film forog Etyekwoodon

Kaméleon címmel az első magyar film forgatása zajlik a Korda Stúdióban. A tavaly év közepén megnyílt… Tovább olvasom