Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Veszélyesebb vírusokat jósolnak 2003-ra

Veszélyesebb és nehezebben detektálható vírusok megjelenését helyezte kilátásba 2003-ra Kimmo Alkio, az F-Secure Corporation alelnöke.
2002-ben az adatbiztonság világát új típusú fenyegetések határozták meg. A vírusok Linux rendszereken történõ terjedése, a nyílt forráskódot kihasználó támadások, az otthoni számítógépekbe való betörések egyre gyakoribbá válása és az ázsiai vírusírók egyre növekvõ aktivitása rengeteg munkát adott az adatbiztonsággal foglalkozó cégeknek. Az új technológiák, a sok platform valamint a mobil- és a vezeték nélküli eszközök rohamos terjedésével egyidejûleg nõ a potenciális támadások száma is. "Mivel életünk egyre jobban függ az információtechnológiai eszközöktõl, fejlõdésükkel egyidejûleg nõ a támadások által okozott kár nagysága is " - hívta fel a figyelmet Kimmo Alkio.

"A mozgásban lévõ eszközök kommunikációjának védelmére megoldás lehet az ún. "biztonsági zónák" létrehozása" - állította az F-Secure alelnöke. Mindezek nagy lehetõséget, komoly piaci potenciált tartogatnak a biztonsági cégek számára. Kimmo Alkio szerint azonban a megfelelõ megoldás kiválasztásánál ma már egyre nagyobb szerepet kapnak a könnyen menedzselhetõ, "mobil vállalati" biztonsági rendszerek, és egy ilyen komplex biztonsági szolgáltatás esetében a márkanév és a hozzá fûzõdõ tapasztalat is egyre inkább meghatározó szempont.

A vírustámadások által okozott kár 2001-ben világszinten meghaladta a 10,7 milliárd dollárt. A legkártékonyabb vírus, a Code Red mintegy 2,6 milliárd dolláros kárt okozott a számítógép-felhasználók körében. Bár a fertõzések száma 2002-ben kisebb volt, mint az elõzõ évben, a felismert új vírusok száma nagyjából megegyezett. Havonta új vírusok százait fedezik fel. Az ismert vírusok száma 2002 végén körülbelül 80 000 volt. 2002-ben az egyik legnagyobb változás az ázsiai vírusírók aktivitásának növekedése volt, és az Ázsiából eredõ vírusok száma folyamatosan tovább nõ. A legjelentõsebb vírusforrások Kína, Tajvan és Dél-Korea. 2001 szeptembere óta Észak-Amerikában alig íródott vírus: a társadalom kevésbé elnézõ hozzáállása a bûnözéshez lényegesen csökkentette az Egyesült Államokból származó vírusok számát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Légúti

megbetegedések

Győr. A Forrás Waldorf Általános Iskolában (9027 Győr, Madách I. u. 10.) holnap este fél 6 órakor… Tovább olvasom