Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Veszélyhelyzet esetén statáriális bíráskodást vezetnének be

Budapest - A természeti katasztrófák jelentette kockázatok mérséklése érdekében a lakóingatlanokra kötelező vagyonbiztosítást írnának elő, a fiatalokat polgári védelmi szolgálatra "soroznák be", akik pedig a veszélyeztetett területeken bűncselekményt követnek el, gyorsított eljárásban ítélnék el - írja a Népszabadság keddi száma a katasztrófavédelmi rendszer fejlesztését célzó koncepciót ismertetve.
A koncepció szerint bevezetnék a köteles polgári védelmi szolgálatot, ami azt jelenti, hogy a veszélyeztetett települések 22 és 27 év közötti lakosait egyszerűen "besoroznák", de ha szükséges, a soron következő korosztályokat is bevonnák.

A közreműködésre az állampolgárokat a dokumentum szerint "az anyagi motiváción túl morális eszközökkel célszerű ösztönözni, így korszerű, gazdaságos, magyaros egyenruha és rendfokozat viselésével, fogadalommal, illetve eskütétellel, kitüntetés adományozásával" - ismerteti a lap.

A veszélyes üzemek körét is bővítenék, és ha a környezetre fokozott kockázatot jelentő anyagot használnak fel, akár egy hűtőház vagy húsüzem is e körbe kerülhetne.

A koncepcióról az egyeztetéseket december 15-ig kell lefolytatni, a törvénytervezetet pedig jövő márciusra elkészíteni.

Olvasóink írták

 • 7. Falcao 2010. november 24. 08:24
  „Gondolom a rettegés és kirekesztettség kultúrája felmentést ad majd eme honfitársainknak a kötelező besorozás alól.”
 • 6. jozko 2010. november 23. 20:37
  „2, 4 :

  Csatlakozom!”
 • 5. Vörcsi 2010. november 23. 12:40
  „A statáriummal, és a kötelező biztosítással máris elkéstünk, ezekkel én is egyetértek, de a fiatalok, és mások is szerintem önként jelentkeztek idén is, tehát csak az azonnali helyszíni irányítás megszervezése sokkal jobb lenne.
  De, ötletnek nem rossz! Azonban azt nagyon nehéz előre meghatározni, hogy mely település a veszélyeztetett, és milyen jellegű a veszély amire fel kell készülni?
  Az éjszaka randalírozó fiatalok "vonulási iránya" is veszélyeztetett területnek számítana?”
 • 4. AN 2010. november 23. 11:35
  „A statáriummal egyetértek.”
 • 3. AN 2010. november 23. 11:34
  „Jaj, már megint....???
  Ez már megint valami pénzkidobás lesz! Mert ugyan amikor nincs "katasztrófa", akkor nem kell a fiatalokat mozgósítani, de biztos lesz majd egy apparátus, akik ezt szervezik, és akkor ugye valami iroda is kellene, meg telefon, meg autó, és persze szakemberek, de azok mellé meg muszáj lesz adminisztratív létszámot is biztosítani, mert ugye, nem lehetnek ott mindig, hogy felvegyék a telefont, meg ilyesmi. Meg aztán az irodát takarítani is kell, meg éjszaka őrizgetni is, ki tudja, hátha valaki be akarna törni, ugye?
  Meg aztán kellene fűtés meg világítás, meg minden.
  Menjenek már a pichába!!!!!
  Szervezze meg a védekezést a katasztrófavédelem, arra lett kitalálva, nem?”
 • 2. dodó 2010. november 23. 09:59
  „Ha az idei árvizeknél és az iszapömlésnél statárium lett volna - igazi, mint a ´70-es árvíznél, nem a Fidesz által kiherélt mint a 3 csapás - most jó néhány beilleszkedő honfitársunkra csak emlékezni tudnánk.”
 • 1. KolompárRómeó 2010. november 23. 07:18
  „"gazdaságos, magyaros egyenruha és rendfokozat viselésével, fogadalommal, illetve eskütétellel, kitüntetés adományozásával" motiválnának.

  Hát igen. Ilyen finggal festett tojásokkal nagyon lehet motiválni bárkit is. Ebből jól lehet lakni, ki lehet fizetni a számlákat, a gyerek ruháját és örömmel megy mindenki a szabadidejében bárhova.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A belső ellenőrzés közben elfuthat a rabló

Budapest - Példátlan belső ellenőrzési dömping folyik a rendőrségen, ami olykor a bűnüldözést is… Tovább olvasom