Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Veszélyhelyzet kihirdetését kérik Borsodban

Veszélyhelyzet kihirdetését kéri a kormánytól a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei védelmi bizottság a megye közigazgatási területére az árvíz miatt, a védekezéshez honvédségi erőt is kérnek - közölte Varga Mihály mérnök ezredes, a testület titkára szerdán.
Az utóbbi napokban lehullott eső még a korábbiaknál is nagyobb árhullámok kialakulását valószínűsíti, ezért a megyei védelmi bizottság szerdai ülésén úgy határozott: kéri a kormányt, hogy hirdesse ki a veszélyhelyzetet Borsod-Abaúj-Zemplén megye közigazgatási területére - mondta Varga Mihály.

Hozzátette: kezdeményezik, hogy a Sajó, a Hernád és a Bódva folyón is rendeljék el a legmagasabb, rendkívüli árvízvédelmi készültséget, és kérik a kormányt, a védekezéshez honvédségi erőket is biztosítson.

Olvasóink írták

 • 2. achilleus 2010. június 02. 17:37
  „2010. június 2., 16:19 Válaszul a szocialista aljaskodásra. MTI (részlet)
  (...) Kitérnek arra is, hogy ezekben az órákban is az árvíz sújtotta területeken mintegy ezer katona és több mint száz technikai eszköz, az életvédelemben és a javak mentésében segíti a lakosságot a Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszerbe kapcsolódva. Hozzáteszik, hogy a honvédelmi miniszter elrendelte az I. katasztrófavédelmi fokozatot. Ennek értelmében a többi között készenlétben áll a Bocskai István Lövészdandár és az összes alárendelt egység, valamint a Szolnoki Helikopterbázis.

  A közlemény azt írja, hogy akkor kell ezeket a feladatokat megoldani, "amikor különösen nagy értékre elkövetett, vagy éppen bűnszövetségben elkövetett vesztegetés, felbonthatatlan előnytelen szerződéskötések, vagy éppen befolyással való üzérkedés gyanúja miatt jelenleg is vizsgálat folyik nyolc személy - két dandártábornok, három ezredes, egy százados, egy vezérigazgató és egy főosztályvezető- ellen". Szavai szerint helyesebb lenne, ha a szocialista képviselők arról adnának számot, hogy az elmúlt nyolc évben hogyan juthatott a Magyar Honvédség ebbe a helyzetbe. (...)"”
 • 1. achilleus 2010. június 02. 17:34
  „Még mielőtt az a látszat keletkezne, hogy csak kérik .....:
  A Kormányzati Koordinációs Bizottság szerda esti ülésén várhatóan kiterjesztik a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében kedd este 10 órakor Pásztóra és Hasznosra bevezetett veszélyhelyzetet a Sajó, a Hernád, a Zagyva és a Bódva térségére - erősítette meg a Belügyminisztérium (BM) államtitkársága.

  A közlemény szerint ennek azért van jelentősége, mert rendkívüli intézkedésekre ad lehetőséget. A kedden elrendelt veszélyhelyzet (Pásztó, Hasznos) egyébként este 9 óráig van érvényben. A Kormányzati Koordinációs Bizottság szintén este 9 órakor ül össze.

  Kedden a Kormányzati Koordinációs Bizottság ülése után Navracsics Tibor, Közigazgatási és Igazságügyi miniszter elmondta: a Nógrád Megyei Védelmi Bizottság kérésére ült össze a testület, miután a Pásztó melletti Hasznoson lévő víztározó a nagy mennyiségű csapadék miatt megáradt és kiöntéssel fenyegetett.

  A térségben megkezdődött az áradástól fenyegetett házakból a lakók kiköltöztetése. A miniszter hangsúlyozta, hogy megelőző intézkedésről van szó, a szakemberek szerint kicsi az esélye annak, hogy átszakad a víztározó gátja. Hozzátette, hogy a veszélyhelyzet kihirdetése további, rendkívüli intézkedéseket tesz lehetővé, így - az Országos Mentőszolgálat megerősített jelenléte és a honvédség készenlétbe helyezése mellett - folytatódik a veszélyeztetett lakóházakból az emberek kiköltöztetése. Az országos katasztrófavédelmi főigazgató még kedd éjszaka Nógrád megyébe utazott, hogy átvegye a szervezett védekezés és a kiköltöztetések irányítását.

  A Magyar Honvédség mind személyi állományával, mind technikai eszközeivel vesz részt az árvíz sújtotta térségekben az élet- és vagyonmentésben és a szállítási, valamint ellátási feladatokban. Jelenleg összesen 707 katona 114 technikai eszközzel nyújt segítséget, illetve áll készenlétben.

  Hende Csaba honvédelmi miniszter közben - úgynevezett - I. katasztrófavédelmi készenléti fokozatot rendelt el a hasznosi víztározón kialakult kritikus helyzet miatt. Ugyancsak készenlétet rendeltek el öt Védelmi Romeltakarító és Kézimunkát végző Munkacsoport részére. Ez összesen 250 embert jelent, vezetési és támogató elemekkel, 3-4 órás helyszínre érkezési idővel. A készenlétbe helyezett erők szükség esetén Pásztó térségében hajtanak végre esetleges evakuálási, illetve árvízi védekezési feladatokat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árvíz: zajlik a kitelepítés Pásztón és Hasznoson

Tervszerűen zajlik a kitelepítés Pásztón és a hasznosi városrészen. Az érintettek mintegy egyötöde veszi igénybe az intézményekben történő elhelyezést. Tovább olvasom