Délmagyar logó

2017. 07. 20. csütörtök - Illés 21°C | 34°C Még több cikk.

Vészhelyzet lehet a győri kórházban

Győr - A győri kórházban egyre hosszabb várólistákra, romló egészségügyi ellátásra és végső esetben akár még kórházi osztályok megszűnésére is számítani kell az új kórházfinanszírozási rendszer miatt - ezt Szakács Imre, a Győr-Moson-Sopron megyei önkormányzat elnöke jelentette ki egy keddi sajtótájékoztatón.
A politikus előre bocsánatot kért minden olyan betegtől, akik a megszorítások miatt nem időben, vagy nem a megfelelő ellátást kapják.

Kegyelemdöfésnek minősítette az április1-től életbe lépett új kórházfinanszírozási rendszert Szakács Imre, a Győr-Moson-Sopron megyei önkormányzat elnöke. Az önkormányzat a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház fenntartója. Az elnök keddi sajtótájékoztatóján elmondta: az elmúlt öt évben évente összesen 2,5 milliárd forintot vontak el ilyen-olyan megszorítás címén a győri kórháztól. Az intézmény már elküldött 800 dolgozót, átszervezték az osztályokat a költségtakarékosabb működés érdekében, de többet spórolni már nem tudnak. Számításaik szerint az intézmény forráshiánya eléri a 1,6 milliárd forintot, amit sehonnan nem tudnak pótolni. A kórház éves költségvetése 12 milliárd forint, ebből az adósság 1,8 milliárd.

Szakács Imre szerint az új rendszer hatására biztosan nőni fognak a várólisták, pedig egy térdprotézis-műtétre már így is három évet, egy csípőprotézis-műtétére pedig másfél évet kell várni Győrben. Az elnök azt sem tartja kizártnak, hogy kórházi osztályok szűnnek. Ennek részleteiről azonban Szakács Imre nem beszélt. Tovább rontja a győri kórház helyzetét, hogy nagyon sok a területen kívüli beteg - az össz betegszám 12 százaléka -, akiknek ellátását az OEP nem finanszírozza, ez 700 millió forint hiányt jelent évente. A megyei önkormányzat elnöke előre bocsánatot kért azoktól a betegektől, akik a jövőben a megszorítások miatt nem időben, vagy nem a megfelelő ellátást kapják majd meg.

Olvasóink írták

  • 2. garbon 2009. június 16. 19:43
    „<moderálva>”
  • 1. elem 2009. június 16. 19:02
    „"A politikus előre bocsánatot kért minden olyan betegtől, akik a megszorítások miatt nem időben, vagy nem a megfelelő ellátást kapják."
    Pofátlan cinizmus.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét Baka András a köztársasági elnök jelöltje

Sólyom László köztársasági elnök ismét Baka Andrást jelölte a Legfelsőbb Bíróság elnökének kedden -… Tovább olvasom