Délmagyar logó

2016. 12. 06. kedd - Miklós -5°C | 2°C

Vésztartaléknak ott a gesztenye

A Bizalmasan mellékletet ezúttal a soproni Baranyai Jánosné látta vendégül. Megtudtuk, Márta asszony leginkább sütni szeret.

Legyen szó édes vagy sós süteményekről, vagy kalácsról, a család szívesen fogyasztja az elkészített finomságokat és sohasem hagynak belőle még egy morzsát sem.

Végre Sopronba beköszöntött a tél, odakint esik az idei első hó, miközben Baranyai Jánosné Márta asszonnyal beszélgetünk. Már az elején megtudjuk, Márta asszony mindennap főz valamit a családnak, de sütni mindennél jobban szeret. Általában hétvégente mindig kerül valami finomság az asztalra. Aztán ha úgy adódik kedve, akkor hétköznap is gyorsan összeállít valamit, aminek a családtagok különösen örülnek. Háziasszonyunk általában előre nem tervezi meg, mit fog elkészíteni. Először megnézi, mi van otthon és ehhez igazítja az elkészítendő süteményt. Vésztartaléknak pedig mindig ott van a gesztenye. A család saját forrásból szerzi be a finomságot. Ősszel összegyűjtik, majdlefagyasztva a hűtőbe kerül a püré. Így tudják, amit elfogyasztanak, biztos helyről származik és a minősége is megfelelő. A gesztenyéből bármi készülhet, akár tejszínes gesztenyepüré vagy torta, esetleg egy egyszerű piskóta megkenve gesztenyekrémmel. A családmásik nagy kedvence a diótorta és a diós sütemények.

Márta asszony édesanyjától tanulta, leste el a sütés-főzés fortélyait. Kislánykorában is, ha a konyhában volt, a sütés vonzotta inkább, mint a főzés. És a sütés szeretete mind a mai napig megmaradt. Az újdonságoktól sem fél, ha talál valamilyen új, neki tetsző receptet, kipróbálja. Amennyiben ízlik a családnak és természetesen neki is, elkészíti legközelebb, aztán ha nem, akkor megmaradnak a régi, jól bevált ízeknél. Háziasszonyunk szerint a téli borús időben, amikor hajlamosabbak vagyunk a rosszkedvre, a levertségre, igazán jólesik egy kis édes vagy sós nassolnivaló. Legyen az akár olyan egyszerű finomság is, mint például a sajtos rúd. Márta asszony azt mondja, édességben nem lehet különbséget tenni tél és nyár között. A sütemény mindig jólesik. Persze csak módjával, ez esetben nem kell figyelni a kalóriára, a koleszterinre. Mint általában semmit sem, így az édességet sem lehet túlzásba vinni. De mit tehet az ember, ha szeret valamit, és nem tud ellenállni a finomságnak? Baranyai Jánosné a nagyobb családi vagy baráti összejöveteleken is cukrászkodik. Így történt, hogy boldogan vállalta a sütemény- és tortakészítést a fia lakodalmán is. A rokonokkal, ismerősökkel közösen készítették el az asztalra kerülő csodás édességeket. Minderről fényképek is készültek, és azokat nézegetve állíthatjuk, hogy valóban rengeteg finomság várta a meghívott násznépet.

Márta asszony ajánlata

SAJTOS RÚD

Hozzávalók: 60 dkg liszt, 1 csapott kávéskanál só, 2 dkg élesztő, 1 margarin, 1 pohár tejföl, 2 tojássárgája, 15 dkg kemény sajt reszelve. Elkészítés: Az alapanyagokat előző este összegyúrjuk és hideg helyre tesszük. Másnap kinyújtjuk, tojásfehérjével megkenjük és kemény sajtot reszelünk rá. Barátfülevágóval keskeny és rövid csíkokra vágjuk. Körülbelül húsz perc alatt szép pirosra sütjük. ALMÁS PITE Hozzávalók: Tészta: 35 dkg liszt, 15 dkg porcukor, 1 cs. vaníliás cukor, 12 dkg margarin vagy vaj, 1 egész tojás, 1 tojássárgája, fél citrom leve, 2 késhegynyi szódabikarbóna, egy csipet só. Töltelék: 1 kg alma. Elkészítés: Az almát meghámozva feltesszük párolni. Porcukorral, citromlével, mazsolával, fahéjjal ízesítjük. A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, majd két részre osztjuk. Az alsót megkenjük a kihűlt almával, a tetejét pedig megkenjük a tojássárgájával és villával megszurkáljuk. Aki szereti, durvára vágott diót is tehet az alma alá. Amint megvagyunk, közepesen meleg sütőben megsütjük.

DIÓTORTA KÁVÉKRÉMMEL

Hozzávalók: Tészta: 6 tojás, 6 evőkanál cukor, 4 evőkanál liszt, 2 evőkanál darált dió. A krém hozzávalói: 3 egész tojás, 15 dkg cukor, 1 dl erős feketekávé, 1 csomag vaníliás c u k o r. Elkészítés: A tojásfehérjét géppel habosra felverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojássárgáját és kanalanként a cukrot. Így tovább felverjük. Miután kemény habot kaptunk, kézi habverővel könynyedén kis adagokban beleforgatjuk a lisztet és legvégül a darált diót. Sütőpapírral bélelt formába öntjük és előmelegített sütőbe tesszük, amit azonnal kis lángra állítunk. Körülbelül egy óráig sütjük. A krém elkészítése: Az alapanyagokat gőz felett sűrűre felfőzzük, akkor jó, ha már az edény aljára nem folyik vissza. Levesszük a gőz fölül, amíg hűl, folyamatosan keverjük, hogy sima maradjon. Amint teljesen kihűlt, 15 dkg habosra kevert vajjal vagy margarinnal összekeverjük. Az így kapott krém lesz a torta tölteléke.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs veszélyben a roma önkormányzat

A Soproni Cigány Kisebbségi Önkormányzat működése nincs veszélyben, a megmaradt három képviselő… Tovább olvasom