Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Veszteség nélkül áttelelt a halállomány a Tisza-tavon

Hosszú évek után először számottevő veszteség nélkül telelt át a Tisza-tavon az elmúlt évi ívásból származó természetes halszaporulat – közölte a vízterület halászati hasznosításával megbízott Tisza-tavi Sporthorgász Kft. ügyvezető igazgatója a közelmúltban elvégzett mintavételek eredményeire hivatkozva.
Hegedüs Gábor csütörtökön az MTI-nek elmondta: 2010-ben az áradások és a szokatlanul csapadékos időjárás hatására olyan halszaporulat mutatkozott a Tisza-tavon, amelyre a vízterület eddigi történelmében talán még sohasem volt példa. Különösen a balin és a pontyállomány gyarapodása volt kiemelkedő.

Az ügyvezető jelezte: Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Illés Zoltán szakállamtitkár döntése nyomán a Közép-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság lehetőséget kapott az üzemtervben előírtnál magasabb téli vízszint fenntartására, a horgászérdekek fokozottabb figyelembevételére. Így ritkán áll elő oxigénszegény állapot, noha a téli fagyok tartós jégborítást idéztek elő a Tisza-tó tározóterében. Amikor ilyen mégis előfordult, a Sporthorgász Kft. kérésére a Kötikövízig Kiskörei Szakaszmérnöksége rendkívüli zsilipnyitással segített a veszélyben lévő halállományon – hangsúlyozta Hegedüs Gábor.

A tél első felében érkező áradásoknak és a megelőző intézkedéseknek köszönhetően halpusztulás nem történt a Tisza-tavon. A 2010-ben született fiatal halak fejlettségi és egészségi állapotáról pedig ivadékhálós mintavétellel jutott adatokhoz a hasznosító.

A szakember tájékoztatása szerint az ősszel mélyebb vízbe húzódó ponty-, süllő- és balinivadékok ugyan még nem tértek vissza a parti sávba, de a tavalyi csukák, a dévér-, karika- és laposkeszegek ivadékai jó kondícióban kezdhetik a tenyészidőszakot. Tömeges jelenlétük bőséges táplálékot kínál a ragadozóknak, de jut a horgászoknak is – tette hozzá.

Hegedüs Gábor arról is tájékoztatott, hogy a napokban 260 ezer darab előnevelt – 4-5 centiméteres - csuka kihelyezésével elkezdődtek a tavaszi haltelepítések a tó négy különböző részén: Poroszló, Tiszavalk, Tiszafüred és Tiszaszőlős térségében. A halasítás ezt követően májusban folytatódik majd, amikor 100 mázsa kétnyaras, azaz még nem horogérett pikkelyes ponttyal, valamint 200-200 ezer darab süllő-, illetve harcsaivadékkal gyarapítják a víztározó halállományát. Végül a főszezon idején – július elejétől szeptember közepéig – további 420 mázsányi fogható méretű, háromnyaras pontyot telepítenek a népszerű horgászvízbe.

Mindez összesen 47 millió forintba kerül az ügyvezető igazgató tájékoztatása szerint.

Olvasóink írták

  • 1. nyomdasz63 2011. április 15. 08:30
    „Csak remélni lehet,hogy ott nem "nyúlják" le a telepítendő ivadékok egy jelentős részét,hisz sajna Csongrád megyében ebbők már-már sportot űznek.Így kerül a halak egy jelentős része magántavakba.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két férfi erőszakolt meg egy harmadikat Göncön

Két férfi erőszakolt meg egy harmadik férfit a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Göncön, a rendőrség… Tovább olvasom